Avui comencen les rebaixes

Avui dimecres, 1 de juliol de 2015, entra en vigor la reforma del Codi Penal i la Llei orgànica 4/2015 del 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana, coneguda com la llei mordassa, i aprovada amb els vots del Partit Popular i amb el rebuig unànime de tots els partits de l’oposició del Congreso de los Diputados, i contra la que també s’han pronunciat sindicats, magistrats, advocats penalistes i nombroses organitzacions socials perquè limita drets fonamentals de la ciutadania com la llibertat d’expressió i el dret de manifestació. Lleis que prohibeixen, sancionen i criminalitzen pràctiques malauradamemnt tan normalitzades com aturar un desnonament o assistir una persona sense papers. I legalitza les “devolucions en calent” a Ceuta i Melilla, una mesura que ha estat criticada també pel comissari de drets humans del Consell d’Europa, Nils Muiznieks, i que contradiu tant l’actual llei d’estrangeria, com la mateixa Constitució Espanyola i el Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, ratificat per l’Estat espanyol el 26 de setembre de 1979.

La llei mordassa “penalitza la pluralitat política, la llibertat d’expressió i els drets fonamentals de la ciutadania. Quin sentit té penalitzar la llibertat de reunió i de manifestació si no és la voluntat de restringir drets? Només anar en contra de l’essència de la democràcia” amb aquestes paraules la Gemma Calvet presentava a l’últim ple del Parlament de Catalunya la proposta del grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya de presentar un recurs d’inconstitucionalitat a la llei. El delicte s’ha de combatre de forma integral, amb educació, promovent una vida digna, eliminant les diferències socials, amb bones polítiques de reinserció i amb unes institucions que treballin en la prevenció, no en el càstig. La responsabilitat d’un govern no és evitar i prohibir les crítiques, les mobilitzacions pacífiques o les protestes de la població davant les injustícies socials i econòmiques, sinó precisament evitar cometre aquestes últimes i garantir la justícia social i l’exercici de la democràcia en llibertat.

Alguns dels delictes que tipifica la llei mordassa són: enregistrar actuacions de la policia; fer reunions en llocs públics sense haver-ho comunicat; ocupar qualsevol immoble aliè i contra la voluntat del propietari, com seria el cas dels escraches; no portar el DNI al damunt i no haver-ne denunciat la pèrdua o robatori; la pèrdua del DNI tres vegades o més durant un any; les manifestacions davant el senat espanyol o el congrés ‘pertorbant greument la seguretat ciutadana’; la negativa a dissoldre una reunió o manifestació; intentar impedir a una autoritat o treballador públic l’exercici de les seves funcions i ‘el compliment o l’execució d’acords o resolucions administratives o judicials’ (com el cas de les accions de la PAH per impedir desnonaments), i moltes més…

Així doncs, una altra vegada davant la injustícia, la ingerència i la violació de drets fonamentals de la ciutadania, com va passar amb la fallida reforma de la llei de l’avortament, estem obligats a desobeir, manifestar-nos i convèncer que ara és l’hora de marxar d’aquest país que vol tornar als temps de “ley y orden” del dictador i que sembla enyorar tant.

 

Quina és la lògica de sempre quan es parla de seguretat i es sacrifiquen les llibertats? Que es comença posant una excepció a la norma i la norma acaba sent l’excepció.” David Fernàndez

MontsePujol

Bibliotecària en funcions.
Membre de l'executiva local d'Esquerra. Treballadora del grup municipal d'Esquerra de Terrassa en temps passats.

Latest posts by MontsePujol (see all)

Tagged on: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *