Patis oberts

ERC-MES proposa recuperar el projecte Patis Oberts per obrir patis d’escola a tots els districtes com espais de dinamització social i territorial.

 

L’objectiu: definir com a mínim un pati d'escola per districte i estimar com la seva obertura pot afavorir unes funcions socials o de territori determinades depenent de l’entorn.

L’objectiu: definir com a mínim un pati d’escola per districte i estimar com la seva obertura pot afavorir unes funcions socials o de territori determinades depenent de l’entorn.

L’Any 2010 Terrassa va ser de les primeres escoles a engegar una prova pilot per obrir els patis de les escoles fora de l’horari lectiu per guanyar espais de joc i interacció social dins la ciutat. El projecte naixia de la comprensió del joc en infants i joves com a vehicle educatiu i d’interacció social i de la constatació que les transformacions en la estructura social i urbana de la nostra ciutat no sempre ofereix els espais per desenvolupar aquesta forma de comunicar-se i de relacionar-se amb les coses, les persones i l’entorn.

Un projecte, que en la seva prova pilot l’estiu del 2010 a tres centres de la ciutat entre gener i desembre va ser tot un èxit. Només durant el mes d’agost, 3000 persones van gaudir de les instal·lacions. De fet, el projecte continua viu en dos dels tres centres (Roc Alabern i Agustí Bartra) gràcies a la iniciativa que impulsa el Programa de Convivència del Pla de Barris amb la col·laboració de Creu Roja. La iniciativa, obrint els patis en dies alterns i en un horari acotat el cap de setmana, aconsegueix els 13 primers mesos de funcionament a l’escola Roc Alabern 10.500 participacions.

L’èxit, però, no exclou que el programa es mantingui en una formulació restrictiva, obrint durant el període escolar només al Roc Alabern dimarts, dijous, divendres i caps de setmana i que a l’estiu tanqui, passant el servei d’obertura a l’escola Agustí Bartra. Així mateix, dir que el servei de Patis Oberts no es va posar en marxa enguany a l’escola Roc Alabern fins al mes de gener.

En definitiva, un programa amb un potencial enorme per a la dinamització social i territorial a on Terrassa va ser una de les ciutats capdavanteres en la seva implementació i on, malauradament, ens hem anat quedant enrere mentre altres ciutats, com Barcelona, han anat ampliant progressivament la xarxa de patis oberts i consolidant-los com espais actius de ciutadania on les entitats culturals i veïnals creen entorn participant en els programes d’activitats que es desenvolupen durant l’any o en els períodes de vacances.

Des d’ERC-MES ens hem proposat potenciar l’esperit d’aquest programa i portar-lo a tota la ciutat. És per això que aquest mes de febrer portarem al ple una proposta de resolució on plantegem traslladar l’esperit del programa a AMPES, entitats socials i veïnals per recollir inquietuds i combinar-ho amb un anàlisi d’entorn per detectar aquelles escoles on el projecte pot ser més útil.

L’objectiu: definir com a mínim una escola per districte i estimar com la seva obertura pot afavorir unes funcions socials o de territori determinades depenent de l’entorn.

Un plantejament que esperem pugui portar a una projecció de la iniciativa Patis Oberts a tots els districtes durant un període delimitat com l’estiu del 2016. Una iniciativa a avaluar per poder teixir al voltant d’aquests espais privilegiats un nou entorn de ciutat on els nens i nenes es desenvolupin a través del joc i la societat teixeixi noves complicitats.

El pati de l’escola pot ser el lloc on aprenguis més coses de la vida, deixem que la vida del barri es coli als patis i aprengui de nou dels més joves.

 

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *