MANIFEST DEL PRIMER DE MAIG DE 2016

Avancem cap a la República Catalana de les treballadores i els treballadors

actegava1maig

Arriba el Primer de Maig, Dia Internacional del Treball i la jornada més emblemàtica del moviment sindical. Ens trobem aquí per palesar els vincles amb la classe treballadora, consolidar el nostre compromís amb els més desafavorits i refermar l’anhel de crear una societat més justa i igualitària. Constatem la necessitat d’incentivar la participació de les dones en els sindicats per millorar les condicions de treball femenines i per eliminar, entre d’altres, la bretxa salarial existent entre homes i dones.

D’un any ençà, la situació sociolaboral no ha canviat gaire. Malgrat que de forma periòdica i recorrent el govern del PP ens informa, a través de les dades macroeconòmiques, d’una lleu recuperació econòmica, el cert és que continuen amplificant-se les desigualtats. Només recordar que el nombre de persones aturades registrat als serveis públics d’ocupació a Catalunya en finalitzar el primer trimestre d’enguany arribava al mig milió, i que les reduccions dels últims mesos de la taxa d’atur es basa en una contractació temporal i precària.

El resultat de les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre ens va deixar un parlament i un govern plenament identificats amb el procés de construcció nacional. Instem als poders públics a acomplir el programa electoral de JxSí i pel que fa al món del treball demanem al Govern que faci:

  • Fins al 2019, caminar cap a la implementació d’un salari mínim de prop de 1.300 € bruts (mínim del 60% del salari mitjà, tal com preveu la Carta Social Europea), tant pels convenis col·lectius com per a la contractació pública.
  • Gestioni les polítiques integrals d’atur amb la participació dels interlocutors socials, amb una millor distribució dels recursos de les polítiques actives.
  • Implementi la Renda Garantida de Ciutadania.
  • Que compti amb els interlocutors socials de forma activa en la construcció de la seguretat social catalana.
  • Que faci realitat d’una vegada el marc català de relacions laborals, i que a l’inici del procés constituent es comenci a concretar el Codi Català del Treball.
  • Que les Administracions Públiques (Ajuntaments, Diputacions, Generalitat, etc) donin i siguin l’exemple de bones pràctiques en l’àmbit de les relacions laborals.

El model que proposem des del Fòrum Sindical d’Esquerra per aconseguir un entorn laboral òptim, estable i igualitari en la República Catalana es fonamenta en:

  • La mediació i arbitratge com a eina principal en la resolució dels conflictes laborals.
  • El reconeixement de les parts (empresariat i treballadors i treballadores a través de les seves organitzacions i associacions patronals i sindicals) i per tant la centralitat de la negociació col·lectiva, del diàleg social i l’autonomia d’aquest.
  • La ferma voluntat de cogestió i corresponsabilitat dels treballadors i treballadores en les empreses.
  • El foment de l’economia social i la determinació de tenir uns serveis públics de qualitat per a tota la ciutadania.

Les treballadores i els treballadors som i serem l’avantguarda del procés, tal com ho hem demostrat en diferents etapes històriques. No volem només un canvi de bandera, sinó trescar cap a un nou model social i de condicions laborals basat en la justícia social i el treball decent.

Com a ferms europeistes, volem una Europa dels valors, dels valors republicans que defensa ERC. Prou de persones engabiades en camps de refugiats! Prou de deportacions!

És per tot això que us convidem a enfortir les organitzacions sindicals catalanes, a donar suport a la sectorial del Fòrum Sindical d’Esquerra Republicana i a participar activament en totes les convocatòries que hi haurà arreu del país.

Visca el 1r de maig!

Cesc Cabezas

Graduat Social, independentista i d'esquerres. Treballant per una major ocupació i unes condicions laborals dignes.

Latest posts by Cesc Cabezas (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *