INSERCIÓ LABORAL ENFOCADA A LA SALUT MENTAL

El grup municipal d’ERC-MES demana la incorporació de Terrassa a la xarxa d’Oficines Tècniques Laborals de la Diputació, especialitzada en la inserció laboral en l’àmbit de la salut mental.

 

Mapa d'OTL actives actualment a la Província de Barcelona

Mapa d’OTL actives actualment a la Província de Barcelona

 

Des de l’any 2002 una iniciativa de la Diputació de Barcelona va començar a establir les Oficines Tècniques Laborals com a centres especialitzats per la integració laboral de persones amb trastorns de salut mental. L’experiència des d’aleshores s’ha generalitzat a tota la Província de Barcelona, amb 16 oficines obertes i una mitjana d’inserció de prop del 22 per cent.

Una xifra gens menyspreable en un col·lectiu amb moltes més dificultats d’integrar-se en el mercat de treball a causa dels estereotips, prejudicis i discriminació que hi ha en la la nostra societat i que els caracteritzen com persones poc adequades o incapaces de treballar. Només un 27,1 % de les persones una malaltia mental són laboralment actives i dins d’aquest col·lectiu la taxa d’atur és molt elevada.

Un problema que pot semblar llunyà al conjunt de la població però que xoca amb la realitat quan es constata que des de l’inici de la crisi econòmica hi ha hagut un augment significatiu de les malalties mentals. En concret, d’un 20 % en trastorns depressius i d’un 8 % en episodis d’ansietat. Es constata que les persones aturades són més vulnerables a patir malalties mentals. Es calcula que un 4,5 % de la població catalana és susceptible de patir un trastorn mental greu al llarg de la seva vida. En el cas de la ciutat de Terrassa això implica unes 10.000 persones.

El teixit associatiu de la ciutat de Terrassa, amb entitats com l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de Terrassa, ha treballat intensament per trobar els mecanismes en l’àmbit municipal per proveir de serveis específics a aquest col·lectiu. El marc de la inserció laboral però necessita d’eines més específiques i un sistema professionalitzat que cobreixi aquesta necessitat.

Des del grup municipal d’ERC-MES es proposa cobrir definitivament aquestes mancances amb l’obertura d’una OTL per Terrassa i la seva àrea d’influència. Una Oficina que no només treballaria per millorar les possibilitats de trobar feina de les persones amb trastorns de salut mental, sinó que també permetria realitzar una tasca amb les empreses de la ciutat per detectar aquelles feines ajustades a aquest col·lectiu.

Si tira endavant l’acord proposat per Esquerra-MES, el grup municipal insta a l’Ajuntament a tancar un acord amb la Diputació perquè l’Oficina pugui estar operativa ja de cara l’any vinent.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *