ERC-MES proposa visibilitzar la memòria de la Guerra Civil a la ciutat

20161008-ruta-guerra-civil-jerc

El passat dissabte al matí les Joventuts d’Esquerra van organitzar amb notable èxit una ruta gratuïta sobre la Terrassa de la Revolució i la Guerra Civil. Una trentena de persones es van sumar a una iniciativa per visitar diferents espais del Centre de Terrassa i conèixer a través de la seva història com va viure Terrassa aquells anys de conflicte.

No és la primera vegada que es realitza una ruta d’aquestes característiques. De fet, el Museu de Terrassa en té programada una de similar per d’aquí a pocs dies i des d’altres entitats de la Ciutat (club Rotary, El Centre d’Estudis Històrics de Terrassa…) s’han desenvolupat rutes centrades en el mateix període històric, sempre amb un notable èxit d’assistència.

Terrassa, com una de les ciutats industrials més importants del Segle passat, ofereix en la seva pròpia història un relat propi sobre la Guerra. Enguany, 80 anys després del cop d’estat feixista que va donar lloc al conflicte, és bo valorar i donar a conèixer a les generacions presents i futures com va marcar la Guerra i la postguerra la nostra ciutat.

És per aquest motiu que, des del Grup municipal d’Esquerra Republicana-MES es proposarà a la resta de grups municipals aquest octubre un acord de Junta de Portaveus per senyalitzar i possibilitar el coneixement autònom i directe de la ciutadania de quina fou la realitat terrassenca al voltant del conflicte. Desenvolupar, en definitiva, itineraris com els ja existents a altres indrets de Catalunya com poden ser la Ruta dels búnquers del bosc de Rossa a Arsèguel, l’itinerari dels bombardejos a les Borges Blanques o els camins de la Guerra Civil a Rialp. Rutes necessàries per a la memòria col·lectiva dels terrassencs i terrassenques però també d’interès i necessitades de difusió externa.

Aquest octubre, a més, s’ha complert un any des que aquest consistori s’adherís a la Declaració del Govern de la Generalitat de Catalunya per designar el 15 d’octubre del 2015 Dia nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i les víctimes de la Repressió Franquista. Data escollida coincidint amb el 75è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys, l’única sentència d’aquest tipus a la història d’Europa a un president d’una nació escollit democràticament .

Un acord de la junta de Portaveus on aquest consistori es va comprometre a promoure accions relacionades amb aquella commemoració i que, un any després, podem perpetuar amb el temps amb un nou acord que ens permeti que, tot caminant per la ciutat, puguem parar-nos a llegir i descobrir un dels períodes més significatius de la nostra història.

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *