PLE OCTUBRE: El govern pressuposa

Isaac Albert: “Tot i que el pressupost pressuposa, com menys coses pressuposi millor”.

Isaac Albert: “Tot i que el pressupost pressuposa, com menys coses pressuposi millor”.

Tot i la presència de temes de gran importància per a la ciutat, el Ple ordinari del mes d’Octubre ha estat marcat per una certa contenció dins l’activitat política d’un Ajuntament a punt de debatre les Ordenances Fiscals i amb la vista posada en l’elaboració dels pressupostos per a l’any vinent.

Tot i així, el debat polític va donar peu a algunes reflexions interessants, sobretot si es pren com a referència la frase del tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Alfredo Vega, quan al ser qüestionat per una transferència de crèdit de gairebé 900.000 euros al pressupost del 2016 va justificar-se afirmant “El pressupost, com diu el seu nom, pressuposa”

I és que, tot i que una transferència de crèdit normalment esdevé un tràmit de gestió per portar partides no utilitzades cap a altres finalitats, fer-la a dos mesos per finalitzar l’any denota un tarannà de l’actual govern municipal a l’hora de gestionar els diners públic que des de l’oposició hem volgut posar en relleu, més tenint en compte que just ara es començarà a parlar del pressupost per l’any vinent.

Com ha explicat el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert, el govern no només pressuposa sinó que repeteix un tarannà continuista on, més enllà de les partides que hagi marcat als comptes anuals, la seva aplicació acaba allunyant-se del presentat inicialment. Al final, transferir a les acaballes d’any diners cap aquelles partides on són necessaris obliga a utilitzar aquests diners. I si no s’utilitzen, s’acaben emprant per pagar deute perquè l’estat hi obliga. Així que diners que s’haguessin pogut pressupostar millor per polítiques necessàries per a la ciutat poden acabar veient-se limitats en la seva aplicació. Com resumia Isaac Albert i amb la vista en la negociació per l’any vinent: “Tot i que el pressupost pressuposa, com menys coses pressuposi millor”.

I és que aquesta manca de previsió a l’hora de definir els comptes, també porta al debat al Ple l’aprovació d’inversions “urgents” per al servei d’autobusos municipals TMESA quan, en realitat, eren perfectament previsibles.

Advertències al govern municipal per reclamar un projecte de pressupostos molt més treballat políticament dins un ple on la resta d’iniciatives han obtingut, en general, un ampli consens.

Així, des del grup municipal d’ERC-MES, s’ha aconseguit aprovar les 5 iniciatives presentades al plenari. Es podria destacar la bona acollida que ha tingut l’Acord per recuperar la memòria històrica de la Guerra Civil a la ciutat senyalitzant i donant a conèixer els espais marcats pel conflicte a Terrassa. Tot i així, l’èxit més remarcable ha estat la resposta unànime de tots els partits per reclamar la construcció de la Residència i Centre de dia de Sant Pere Nord, un projecte necessari no només per la ciutat (amb una mancança evident de places de residència pública) sinó també pel territori.

També amb la voluntat de reivindicar la veu política de la nostra ciutat al conjunt del País, s’ha aconseguit el suport de l’Ajuntament al Referèndum i al Procés constituent i una crida a l’aprovació dins la llei electoral del vot als 16 anys.

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *