ACORDS TANCATS, TEMES OBERTS

El ple de novembre permet tirar endavant les noves Ordenances de subvencions i Transparència mentre s’enfoquen nous reptes de treball per la política municipal.

 mitgera

Després de mesos de treball, el mes de novembre el Ple de Terrassa ha aprovat inicialment la revisió de l’Ordenança de subvencions proposada per ERC-Mes i la nova Ordenança de Transparència, impulsada per la Comissió especial que el nostre grup va propiciar crear amb la resta d’oposició d’esquerres a l’inici de legislatura. Dues fites importants on la complexitat del plenari terrassenc ha demostrat que, malgrat les diferències, podem tirar endavant canvis importants per la ciutat des de l’oposició i trobar punts d’entesa amb el govern.

L’aprovació per unanimitat de la proposta d’ERC-MES per a la millora del paisatge urbà a través d’intervencions artístiques en les parets mitgeres també és una bona mostra que un bon projecte i la política en positiu poden acabar reportant resultats pràctics. Una iniciativa on tots els grups van compartir que una obra artística en una paret lateral  estratègicament escollida pot donar llum a un espai de la ciutat, revalorar-lo i millorar el sentiment de veïnatge.

Punts d’entesa d’una sessió plenària on, d’altra banda, el debat polític es va tensar desmesuradament en àmbits on en principi tots els grups, amb els seus matisos, estaven d’acord. Aquest va ser el cas de la Sanitat i la necessitat d’abordar i treballar des de l’àmbit municipal l’estat de les llistes d’espera als centres hospitalaris de la ciutat per tal que compleixin els terminis de garantia i referència pels pacients, cosa que actualment no està passant.

La plataforma per la Sanitat pública de Terrassa va intervenir al Ple per denunciar aquesta situació reivindicant un cas particular. Des del debat polític, però, el tema s’havia d’extrapolar pel conjunt de la població. Segons el portaveu Isaac Albert, des d’ERC-MES “Estem aquí convençuts que podem canviar les coses; no és fàcil, però tenim el convenciment de fer-ho. Hem de saber, però, que la política, que l’acció política, no està al servei dels interessos individuals dels ciutadans, sinó dels col•lectius”. En aquest sentit, va explicar que quan es prenen decisions des de la política cal tenir present la necessitat de gestionar i transformar la realitat des de l’anàlisi de les demandes ciutadanes, però també des d’una correcta interpretació i gestió de les necessitats. Hem de saber que la majoria de vegades les necessitats no són explícites, i en una alta proporció la satisfacció de les mateixes comporta prendre decisions que no són percebudes com a desitjables per a determinats segments socials. Dit d’una altra manera: l’interès general, gairebé per definició, no coincideix amb l’interès particular. Si treballem per la cohesió, per la inclusió social, pel benestar i la convivència, cal no perdre de vista aquest fenomen. 

La discussió, però, en certs moments va estar més centrada en el retret polític o, en el cas del govern municipal, en l’excusa per la seva poca capacitat d’incidència per revertir la situació. En el cas d’ERC-MES, Isaac Albert, va reamarcar el canvi de rumb de la Conselleria de Sanitat des de l’entrada del conseller Toni Comín, apuntant cap a una finestra d’oportunitat on, el govern municipal, també hauria de fer la seva feina. En aquest sentit, el portaveu d’ERC-MES va recordar que l’Ajuntament té la capacitat de control de la situació a Terrassa i atenció dels casos més necessitats per alertar al Departament. També va apuntar a la necessitat de dotar de més transparència i control els serveis concertats a Mútua de Terrassa per tal que aquests cobreixin els criteris de bona praxi, temps i atenció adequats per una entitat que atén a prop d’un 60% de la població de la ciutat.

Quant a altres temes destacats del Ple com habitatge, pobresa energètica o, fins i tot, violència de gènere, els resultats de les votacions (majoritàriament en positiu) no van amagar el gust agredolç d’un debat que ha de portar a reflexió. I és que, si el dia abans del Dia Mundial contra la violència contra les dones el ple de Terrassa ha d’aprovar tres acords diferents en aquest àmbit perquè els grups municipals no han trobat el punt d’entesa tot i els nexes de proximitat per un text compartit, podem tenir un problema.

Estem a punt d’arribar a l’equador de la legislatura, s’ha d’exigir a un govern sense projecte per poder fer avançar la ciutat. Però si fem de la tensió norma, les solucions no arribaran a la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *