ACABAR AMB EL “PROHIBIT JUGAR”

El grup municipal d’ERC-MES presenta una proposta de resolució per despenalitzar el joc al carrer a Terrassa

jugar-al-carrer1

El joc és un dret que no es pot prohibir. Amb aquest esperit, el grup municipal d’ERC-MES presentarà una proposta al ple de desembre per demanar l’eliminació de l’Ordenança de bases de convivència democràtica la sanció específica per realitzar jocs en espais en què se senyalitzi la seva prohibició. Una penalització que no té en compte el joc com a un dret dels menors recollit a l’article 30 dels drets dels infants i que opta per la coerció en compte de la pedagogia a l’hora d’abordar l’ús que pot fer la infància de l’espai públic.

La mateixa ordenança que es reclama revisar ja conté instruments per evitar les conductes incíviques, pel qual des d’ERC-MES es considera innecessari apuntar al joc com l’element de conflicte. En aquesta línia d’acció, es demana que s’elimini de la ciutat tots els cartells que prohibeixen explícitament el joc en l’espai públic per la seva substitució per senyals de “Juga amb respecte” o “Juguem plegats” amb explicacions pedagògiques pels infants per entendre el correcte ús de l’espai públic compartit.

Si la reflexió s’amplia envers el col·lectiu de nois i noies adolescents, ens trobem amb una problemàtica afegida. I és que les zones d’oci lliure enfocades per a adolescents en l’espai públic estan molt limitades i condemnen als joves al sedentarisme casolà o a haver de cercar un espai regulat dins els equipaments esportius de la ciutat. La pràctica d’esports com el patí o nous esports urbans, sempre entesos en la seva pràctica al respecte a l’entorn urbà i la convivència democràtica, sovint no són tolerats en entorns compartits sense possibilitat d’alternativa. Per això també es reclama que tots els districtes de la ciutat tinguin zones senyalitzades de “Jove, el teu espai” on els adolescents puguin desenvolupar aquestes activitats lliurement al carrer.

La proposta també recorda que l’espai reservat a l’oci i l’aprenentatge per la infància i adolescència a la ciutat, sobretot en els barris d’alta densitat, té un dels seus canals de solució en el projecte de Patis Oberts a tots els districtes. Una iniciativa d’aquest grup municipal aprovada per unanimitat el febrer del 2016 i que el govern municipal no ha desenvolupat malgrat el mandat del plenari.

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *