EL LLIBRE EN BLANC DE LA CULTURA

Una llàstima que si fas participar la ciutadania en analitzar, proposar i definir un projecte de futur per a la cultura, la proposta quedi arraconada pel dia a dia i no es desenvolupi un pla d'acció per convertir la visió estratègica en una realitat.

Una llàstima que si fas participar la ciutadania en analitzar, proposar i definir un projecte de futur per a la cultura, la proposta quedi arraconada pel dia a dia i no es desenvolupi un pla d’acció per convertir la visió estratègica en una realitat.

20 de febrer de 2015. Ara fa just dos anys, després d’un procés molt llarg l’Ajuntament de Terrassa va presentar el Llibre Blanc de la Cultura que havia de servir de full de ruta i d’element de dinamització de la cultura local. Havien passat sis anys des de la Creació del Consell de la Cultura i les Arts, cinc des del Pacte cívic de la Cultura a Terrassa i ni més ni menys que dos anys des dels treballs realitzats durant el 2012 i el 2013 per l’elaboració del desitjat Llibre Blanc.

Hi ha notícies a la xarxa que ens recorden que aquest llibre se’ns havia de presentar a finals del 2013. Bé, al final va ser el 2015, pocs mesos abans de les darreres eleccions municipals i sota el compromís que no era un final de trajecte sinó “el document d’inici de la transformació cultural de la nostra ciutat en un nou model que haurem d’anar construint entre totes i tots”. Aquestes paraules, que no són meves sinó de l’alcalde de la nostra ciutat, a dia d’avui s’allunyen força de la realitat.

Dos anys després de la presentació, la major part de les accions proposades al Llibre Blanc estan pendents no només d’implantació sinó també d’estudiar-ne la seva viabilitat  o de realitzar una planificació d’execució.

Durant aquesta legislatura, el ple ha aprovat per majoria diferents propostes per dinamitzar i ordenar les polítiques culturals de la ciutat. Propostes que hem realitzat des de l’oposició no per inspiració divina sinó, justament, llegint i portant a l’acció política real el que el Llibre Blanc ens proposa. Iniciatives que es troben moltes d’elles pendents de desenvolupament deliberadament o per deixadesa.

Fa un any es va aprovar iniciar un projecte de Fàbrica de Creació amb la participació d’artistes i creadors. No s’han iniciat encara els treballs ni la diagnosi prèvia.

Fa 10 mesos s’aprovà un conjunt d’accions per dinamitzar la música en directe, però no s’ha fet res per implantar-les.

L’estiu passat es va aprovar iniciar els treballs de revisió dels protocols i model organitzatiu de la festa major. L’equip de govern s’empara en una suposada manca de suport entre les entitats per no exercir el seu lideratge i renunciar a fer-ho, tot i que les entitats encara no hi ha donat resposta.

Quan es va presentar el Llibre Blanc de la Cultura, el pròleg del mateix text expressava que “havia de ser un instrument que anés un pas més enllà de la seqüència (diguem-ne convencional) “diagnòstic – propostes – pla d’actuació”, comuna als plans estratègics de cultura”.  Aquest pas més enllà ens ha portat, en aquest cas, a convertir aquest document nascut d’un lent i llarg procés de participació en el que de moment sembla tan sols un compendi de bones intencions.

Una llàstima que si fas participar la ciutadania en analitzar, proposar i definir un projecte de futur per a la cultura, la proposta quedi arraconada pel dia a dia i no es desenvolupi un pla d’acció per convertir la visió estratègica en una realitat.

La ciutadania de Terrassa i les entitats on s’organitzen i participen en la vida pública es mereixen i necessiten un govern valent, decidit i amb compromís amb la cultura, amb la democràcia i amb les decisions del ple.

Pep Forn

Regidor del Grup Municipal ERC-MES a l'Ajuntament de Terrassa. Responsable de l'Àrea de Cultura, Innovació i Projecció de la ciutat.

Latest posts by Pep Forn (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *