Més pedagogia, menys clientelisme i més valentia

“És evident que aquest fet té un impacte en els rebuts de l’IBI, ara bé, al govern no els preocupa l’impacte social, sinó l’impacte polític”

“És evident que aquest fet té un impacte en els rebuts de l’IBI, ara bé, al govern no els preocupa l’impacte social, sinó l’impacte polític”

Isaac Albert: “Després de 21 anys, la ciutat té l’obligació d’actualitzar els valors cadastrals i té l’obligació d’explicar-ho a la ciutadania. Sense por, sense apriorismes i amb la necessària i indispensable pedagogia. No puja l’IBI, augmenten els valors cadastrals”

Aquest dimecres l’Ajuntament de Terrassa ha aprovat l’actualització del cadastre després de 21 anys de la darrera revisió i la modificació proposada pel govern de l’ordenança referent a l’impost sobre béns i immobles.

Des del grup municipal d’ERC-MES hem votat a favor d’una actualització que era necessari abordar, però en contra del plantejament que ha fet el govern de la seva aplicació modificant l’ordenança actual.

En to didàctic però contundent, el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert, ha explicat que els nous valors cadastrals sorgits d’aquesta nova ponència cadastral, s’apliquen per llei de forma esglaonada durant els 10 anys vinents. L’IBI en realitat no puja, no pugem el tipus de gravamen, però, evidentment, després de 21 anys i l’evolució de la mateixa ciutat, molts habitatges han vist augmentat el seu valor i això repercuteix en el valor final del rebut. Aquest augment és produït per un augment dels valors béns immobles, no del tipus que apliquem.

El govern, com a mecanisme per evitar el cost polític que té aquesta actualització, ha optat per utilitzar per al 2018 uns topalls d’increment perquè la mesura es vegi mitigada. “Vostès han venut aquests topalls com una mesura social”, ha afirmat Isaac Albert “El que no han explicat és que només es poden aplicar durant tres anys. És a dir, fins passades les eleccions, moment en què la ciutadania es trobarà amb l’impacte real en la contribució que vostès volen dissimular ara”.

“Si creiem que hi ha ciutadans que poden tenir dificultats en fer front a l’IBI, creem una línia de subvencions per solucionar-ho, però no bonifiquin a cegues, de forma lineal, a tothom i indistintament”.

“Si creiem que hi ha ciutadans que poden tenir dificultats en fer front a l’IBI, creem una línia de subvencions per solucionar-ho, però no bonifiquin a cegues, de forma lineal, a tothom i indistintament”.

Des del grup municipal d’ERC-MES s’ha volgut deixar palès que les modificacions en l’IBI, al ser lineals, beneficiaran també a grans tenidors de pisos o a gent amb una situació econòmica sanejada com per fer front a una actualització del cadastre esglaonada a 10 anys. “De fet, hi ha molts ciutadans que no paguen IBI en aquesta ciutat, perquè no tenen propietat, els quals veuen condicionats els seus serveis públics injustament, ja que es podria oferir nous serveis si el govern fos valent i cobres la contribució real pel valor del seu pis a aquells qui ho poden pagar”.

En referència a l’impacte social cap als propietaris amb situacions més desafavorides, Isaac Albert, ha donat l’opció al govern d’altres vies que no siguin la d’una bonificació lineal: “Si hi ha ciutadans que tenen problemes per pagar creem una línia de subvencions per solucionar-ho, però no bonifiquin a cegues”.

El Ple extraordinari, però, finalment ha aconseguit aprovar l’ordenança proposada pel govern que intenta dissimular l’actualització ja efectiva del cadastre, de moment, per a l’any 2018 gràcies als vots de PSC, PDCAT i Terrassa en Comú. Un cost polític que l’executiu intenta esquivar de moment en una realitat econòmica que els ciutadans, tard o d’hora es trobaran, això sí, després de les eleccions.

Dit això, amb aquesta populista i clientelar decisió el govern no aconsegueix emmascarar l’augment del rebut; en el millor dels casos genera una justificació, però perd una magnífica oportunitat de fer partícip a la ciutadania del que vol dir l’Impost de Béns Immobles, la revisió cadastral i justificar de forma adulta i valenta l’augment dels rebuts que pujaran de mitja 8€. Sí, 8€.

Segons resumia el portaveu d’ERC-MES: “Aquest govern en comptes de solucionar els reptes de la ciutat, torna a generar problemes que ens acabaran afectant”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *