Tranquil·litat, confiança i esperança

20171003 ATURADA GENERAL RAMBLA MATÍ

Molts van ser els que van vaticinar que l’1 d’octubre no hi hauria Referèndum, alguns us sorprendrien. No es pot dir que el govern espanyol i aquells partits que el recolzen, PSOE i C’s, no posessin tots els mitjans al seu abast per impedir-ho, sense perjudici de mostrar al món la feble construcció democràtica d’un estat espanyol on la inexistent separació de poders, l’ús injustificat de la força contra la població civil i la vulneració dels drets i llibertats individuals i col·lectius han quedat en evidència. L’Alcalde de Terrassa, en una entrevista del mes de Juliol, afirmava que la seva intuïció li deia que no hi hauria votació, que hi haurien eleccions abans d’acabar el mes i que el President de la Generalitat dimitiria en les setmanes següents. Esperem que les seves intuïcions siguin millors en l’àmbit local.

Tot i això, vam votar. Diumenge a les 7 del matí hi havia urnes, cens i paperetes de votació a tots els espais electorals de Terrassa i del país. A les 9 del matí hi havia tots els col·legis oberts (directament o amb la cessió de claus, per la Generalitat de Catalunya), amb totes les meses constituïdes. Una victòria col·lectiva d’una organització fonamentada en allò que l’estat espanyol sempre nega, la implicació d’una ciutadania que volia decidir el seu futur democràticament i que es va implicar i ajudar en l’organització i desenvolupament de la votació.

Més de 60.000 terrassencs i terrassenques van decidir, decidir! Mai oblidarem aquests dies per molts motius. Molts vinculats a l’emoció i l’esperança…, altres a la por i als nervis que ens varen fer passar. La por de la gent que veient per les xarxes socials com els antidisturbis espanyols provocaven disturbis, va aguantar hores i hores en una cua pensant que en qualsevol moment vindria la Guàrdia Civil i haurien de defensar amb la seva integritat, amb el seu cos, col·legis electorals, urnes i paperetes. Aquells que especulen que la participació va ser molt més gran “gràcies” (sic) a les actuacions desproporcionades de la policia i les forces militars no devien trepitjar les escoles. Mai oblidarem com hem hagut de treballar i les coses que hem hagut de fer per tenir urnes i paperetes per poder votar… Per poder votar! Per cert, per votar en un referèndum legal, convocat per un govern legal, escollit per un parlament legal, sorgit d’unes eleccions legals, on hi van participar partits polítics legals, amb programes electorals legals.

En definitiva, moltes gràcies a tothom, per la feina, la dedicació, la perseverança, la paciència, la valentia (valentia de veritat, no la dels cartells electorals) en l’acte d’afirmació més massiu de la història d’aquesta ciutat, en el dia de la repressió més ferotge. Felicitats!

El que va passar diumenge, i els dies posteriors amb les massives manifestacions als carrers de les nostres ciutats, demostra que som un sol poble. Això no va de “constitucionalistes” contra “nacionalistes” va de dignitat humana, de democràcia i llibertat. Va de guanyar un país nou per deixar enrere un estat que legítimament algú vol canviar, però que la tossuda realitat ho fa impossible. El discurs del Rei va evidenciar una cosa que alguns ja sabíem, i és que l’Estat espanyol i el Govern espanyol són el mateix. No hi ha alternativa, el Rei lliga el seu futur i el de la monarquia a les polítiques de Rajoy, lliga el futur de l’Estat Espanyol a l’immobilisme i a la repressió. Per entendre’ns, ja no n’hi ha prou en fer fora a Rajoy, també hem de fer fora al Rei. És evident que en aquest escenari Catalunya té un problema, però encara el té més gran Espanya, el PSOE i Podemos.

Venen moments complicats, dies de decisions complexes. L’estat, en el seu conjunt, ha sabut transmetre por a un poble pacífic, alegre i acollidor. No és una bona companyia, però no permetrem que ningú de la por en faci “negoci” polític. Si abaixem el cap ara, no l’aixecarem en els 50 anys vinents. No podem supeditar la nostra voluntat política, democràtica i pacífica, a l’immobilisme i a la violència de l’Estat. I perdem tots. Tranquil·litat, confiança i esperança. No ens deixarem prendre la democràcia ni la llibertat perquè són les millors eines que tenim per construir un país millor.

 

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *