ISONA PASSOLA: “L’Autèntica cohesió social ve per la Cultura”

La presidenta de l’Acadèmia del Cinema català protagonitza la primera part de les jornades de cultura organitzades per ERC-MES amb un interessant debat sobre com emprar el cinema i la cultura com a motor de cohesió social.

 

ISONA PASSOLA: "L'autèntica cohesió social ve per la cultura. Hem de donar sentit a les polítiques culturals per poder penetrar als barris. La cultura ha de ser valorada com a ascensor social."

ISONA PASSOLA: “L’autèntica cohesió social ve per la cultura. Hem de donar sentit a les polítiques culturals per poder penetrar als barris. La cultura ha de ser valorada com a ascensor social.”

Cinema, cultura, noves tecnologies, consum cultural dels joves, barris, Parc Audiovisual… Isona Passola ha protagonitzat aquest dimecres la primera part de les jornades de cultura i creació organitzades per ERC-MES amb una interessant xerrada i debat a Terrassa sobre com emprar el cinema com a motor de dinamització cultural a la ciutat. I el missatge final, clar i concís: “Cal trencar costures. Acostar el cinema, la cultura, a tothom. On es produeix l’autèntica desigualtat d’oportunitats és en l’accés a la cultura”.

En aquesta línia, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema català ha apostat per acostar el cinema i la cultura als barris, donar valor a les humanitats com espai de construcció i pensar a invertir en diferents àmbits com programes d’activitats extraescolars: “Cal tenir clar que hi ha nens que després de classe es queden al carrer, mentre d’altres fan música, dansa…”

Programes on poder aprofitar a Terrassa involucrar els estudiants de l’ESCAC o incentivar les visites al Parc Audiovisual, però, segons Isona Passola, sense oblidar treure rendiment sobretot espais claus de proximitat com les Biblioteques: “Són els equipaments culturals més utilitzats. Perquè no habilitar-hi espais on veure audiovisuals ben vistos?”

Segons Passola, els estudis marquen un canvi en l’accés a la cultura dels joves i cal adaptar-s’hi i invertir per fer-los arribar la creació pròpia. En aquest sentit, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema va oferir portar la iniciativa del Cicle Gaudí  de programació estable de cinema català fins a Terrassa.

 

Debat Terrassenc

 

La presència a la xerrada de la gerent del Parc Audiovisual de Catalunya, Cristina Brandner, i del director de cinema i assessor de l’Ajuntament, Antoni Verdaguer, van permetre un diàleg interessant també per veure que s’està fent i que es pot fer a la ciutat.

Verdaguer va explicar els esforços que s’estan realitzant perquè pel·lícules realitzades al Parc Audiovisual puguin fer la seva pre-estrena a la ciutat, mentre que Brandner va fer esment als projectes per acostar l’activitat cinematogràfica a la ciutat. En aquest sentit, la gerent del Parc Audiovisual va avançar que s’està organitzant un festival  amb la participació dels instituts de la ciutat perquè els alumnes participin amb les seves pròpies produccions cinematogràfiques. Des de l’Associació de veïns de plaça Catalunya Escola Industrial també es va explicar una iniciativa similar amb les escoles del barri perquè els adolescents expliquin el seu entorn a partir del cinema. Iniciatives que Passola va aplaudir i va incentivar a cercar la complicitat dels estudiants de l’ESCAC per donar suport i coneixement fílmic a les noies i els nois perquè puguin crear a partir de gravacions del seu propi mòbil.

Finalment, des de l’àmbit polític, el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert, va plantejar si no hi hauria d’haver una estratègia per no competir entre diferents ciutats en un àmbit com el cinema. Els presents van coincidir en considerar el Parc Audiovisual com un equipament de País que va més enllà de Terrassa. Això si, en referència als Festivals, Passola va advertir que una cosa és fer festivals per involucrar els més joves i l’altre voler entrar com a ciutat a un circuit de festivals professionals cinematogràfic que actualment ja es troba molt saturat.

Les jornades de Cultura i Creació a Terrassa continuaran amb un matí de debats aquest dissabte, dia 5, a Terrassa.

MÉS INFORMACIÓ A: http://www.laccio.cat/esdeveniment/jornada-cultura-i-creacio-a-terrassa/ 

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *