ERC-MES – Menors, policia i educació

El grup municipal d’ERC-MES porta a ple una proposta per un enfoc educatiu i constructiu de les sancions a menors. En primer terme, amb advertència prèvia a pares, mares i tutors i, en cas de reincidència, apostar pels treballs en benefici de la comunitat.

La proposta insta a que sigui el Consell de Joves, junt amb el Consell Escolar i les entitats socials qui proposin les mesures educadores i de treball alternatives a les sancions

La proposta insta a que sigui el Consell de Joves, junt amb el Consell Escolar i les entitats socials qui proposin les mesures educadores i de treball alternatives a les sancions

 

Isaac Albert: “La base de la convivència és l’aprenentatge i no la sanció. Una setmana de treball per la comunitat consciencia més una persona jove que no pas una multa pagada per la mare o el pare”

 

La Síndica municipal de greuges de Terrassa realitzava una actuació d’ofici el passat mes de maig per donar resposta a la queixa de mares i pares que li havien mostrat la seva disconformitat per rebre notificacions a casa per sancions als seus fills o filles sense possibilitat d’advertència prèvia per intentar corregir la conducta de l’infractor. I és que, actualment, quan la policia municipal realitza la seva tasca de manera burocràtica, procedint a emetre denúncia contra la persona menor infractora sense efectuar avís ni advertència que el seu comportament incívic pot generar unes conseqüències.

El problema no és nou. L’any 2014 la mateixa Síndica va efectuar un estudi en aquest mateix camp i va recomanar a l’Ajuntament estudiar un catàleg de mesures administratives adequades i educatives dirigides als menors que resultessin alternativa a la sanció econòmica. Aquell mateix any 2014, l’Ordenança de Bases de convivència democràtica a la ciutat s’aprovava incloent a l’article 53 aquesta possibilitat de treballs per la comunitat o sessions formatives com a possible substitució de la sanció.

Un plantejament, aparcat fins al moment i que ara, el grup municipal d’ERC-MES porta al Ple de Terrassa per aconseguir que la policia municipal de Terrassa tingui els instruments per actuar com una policia educadora i de proximitat.

En primer terme, com explica el regidor del grup municipal, Carles Caballero “fent el que ja fem amb l’ordenança de tinença d’animals. Hi ha una primera comunicació en forma d’advertiment i no de sanció ferma”. Això permetria als progenitors que, davant l’incompliment d’algun precepte de l’ordenança de convivència democràtica per part d’un fill o filla, interactuar amb ells per evitar noves infraccions.

Quan a la possibilitat d’alternatives a la sanció ferma, des d’ERC-MES s’aposta que sigui la mateixa societat qui ajudi a definir-les. Així, es proposa que des del Consell de Joves de Terrassa, el Consell Escolar i les entitats d’iniciativa social s’ajudi a elaborar un catàleg de mesures educatives o de treball en benefici de la comunitat.

Des del grup també es planteja la creació d’unes butlletes de sanció específica per l’ordenança de convivència. Com explica Caballero “la idea és tenir una butlleta que es pot entregar al jove en forma d’advertiment on pot veure al dors les sancions a què es pot enfrontar de reincidir en la seva conducta”.

La iniciativa, que recull la feina desenvolupada per la Síndica municipal, és pel portaveu d’ERC-MES un plantejament raonable que hauria de fer temps que s’apliqués: “La base de la convivència és l’aprenentatge i no la sanció. Una setmana de treball per la comunitat consciencia més una persona jove que no pas una multa pagada per la mare o el pare”

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *