Ple extraordinari de Residus

Els grups municipals d’ERC-MES i TeC demanen conjuntament un ple extraordinari per abordar exclusivament el problema de la neteja a Terrassa i la gestió de residus.

 

Isaac Albert: “La gestió de residus no funciona: això és un fet. A partir d’aquí, si el govern municipal no reacciona, se l’ha de fer reaccionar. I un Ple exclusiu per parlar de residus és un marc perfecte per obligar a trobar solucions”

Isaac Albert: “La gestió de residus no funciona: això és un fet. A partir d’aquí, si el govern municipal no reacciona, se l’ha de fer reaccionar. I un Ple exclusiu per parlar de residus és un marc perfecte per obligar a trobar solucions”

Els portaveus dels grups municipals d’ERC-MES, Isaac Albert, i de Terrassa en Comú, Xavi Matilla, han comparegut en roda de premsa per anunciar la petició d’un ple extraordinari per parlar exclusivament de la gestió dels residus a la nostra ciutat. La decisió, meditada, pretén fer encarar al govern de la ciutat un problema enquistat i que en els darrers temps només ha fet que mostrar símptomes d’empitjorar. Per abordar seriosament el problema es pretén negociar amb el govern la data de celebració del plenari, malgrat les dues formacions ja tenen els vots necessaris perquè es dugui a terme el debat.

Segons el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert, “Hem cooperat amb el govern en aquest tema, li hem facilitat pressupostos per incrementar les partides en residus i només li hem demanat que actués i millorés la gestió. Fins i tot hem fet i aprovat propostes al ple per facilitar la feina. Ara, veient que no avancem, cal situar el problema al centre del debat polític”.

Per Isaac Albert, les darreres reunions de la Taula de residus, el marc de participació on entitats i partits treballen per abordar el problema, han donat bona mostra que la percepció de problemes de neteja al carrer tenen un origen clar: “El problema inicial pot ser la manca d’inversió, però el problema actual de neteja a la ciutat és de gestió i objectius i això és el que hem de parlar a un ple extraordinari de residus”.

El portaveu d’ERC-MES ha fet un repàs a la reunió celebrada ahir per la Taula de Residus per constatar la necessitat de convocar aquest ple extraordinari:

 • CONTRACTE PROGRAMA I PLANTADA DE LES ASSOCIACIÓ DE VEÏNS

  • Si al juny ERC-MES i TeC vam informar que votaríem en contra del Pla de Residus 2018-2030 si no se’ns presentava abans contracte programa per Eco Equip, ahir van ser els representants de les Associacions de Veïns i la FAVT qui es van plantar a Taula Residus per reclamar solucions. Un contracte programa que permetria millorar la gestió de l’empresa responsable dels Residus a la nostra ciutat i en l’elaboració del qual les entitats volen tenir veu.

   • El Govern diu que els hi passarà un primer esborrany del contracte programa a la reunió de setembre. Les AA.VV i nosaltres també ens queixem que necessitem el document abans per treballar-lo.

   • Les AA.VV. recorden que de totes les propostes que han fet (fins a 35) per a millorar la gestió de residus, o no es recullen o queden parades.

   • Exigeixen també una reunió amb l’alcalde

   • AMENACEN EN ABANDONAR LA TAULA DE RESIDUS – Una amenaça que posa en perill la Taula de Residus com un dels òrgans de participació més efectius en els darrers anys. I l’únic responsable en seria el govern.

  • VOLUMINOSOS

   • Si fa uns dies se’ns parlava de 300 tones recollides durant el mes de juny, ahir es va especificar que de l’1 de juny al 9 de juliol s’havien recollit 504 tones de residus voluminosos. Això suposa unes 13 tones al dia i es reitera que al voltant del 90 % són abocaments il·legals sense avís.

   • Al Ple d’Abril es va aprovar una proposta d’ERC-MES on, entre altres mesures, es va acordar un nou model en la gestió de la recollida de voluminosos a presentar a Taula de Residus. No només no l’han presentat, sinó que, a més, el tinent d’alcalde va ironitzar sobre el tema.

  • PROPOSTA ERC-MES PER DESTINAR EL 2% DE LA TAXA RESIDUS EN FOMENT I CONSCIENCIACIÓ

   • S’aprova el mes d’abril. S’ha de tractar el tema a la Taula de Residus Maig

   • MAIG – No es tracta i el govern diu que no té l’obligació de complir les propostes aprovades al Ple. La taula de Residus es planta i el govern accepta tractar-ho a la reunió de juny.

   • JUNY – Es presenta un informe en què es parla d’una partida de 13.000 euros a campanyes conscienciació i es justifica arribar al 2% d’inversió amb la compra de camions i nova plantilla perquè per ells suposa una millora del servei. Queixes de nou per la manca de concreció i barrejar partides i es torna a posposar.

   • Un increment en programes de sensibilització ambiental des de juliol fins a setembre. Per fer-nos una idea es passa de 13.000 euros d’inversió prevista a gairebé 169.000 euros que s’invertiran finalment.

    JULIOL – Nou informe on, afortunadament, no només es concreten i amplien partides  de foment i conscienciació ambiental sinó que es visibilitza: Ampliació al setembre de gairebé 70.000 euros més en capítol 1 (personal) en inspecció ambiental o 18.000 euros en un estudi de millora organitzativa del servei de gestió de residus.

   • CONCLUSIÓ – El govern només reacciona quan se’l pressiona. Esperem que el Ple extraordinari tingui un impacte encara major.

  • NETEJA CONTENIDORS

   • Associacions de veïns i membres Taula Residus van demanar el novembre del 2016 l’estat de la neteja dels contenidors. Les primeres dades ofertes pel govern es van donar aquest 10 de juliol! Segons el Gerent ECO-EQUIP s’ha dedicat:

    • 181 jornades de feina a neteja exterior dels contenidors.

    • 17 jornades de feina a neteja de l’interior dels contenidors.

    • Això suposa que només s’ha netejat alguna vegada un 25% de tots els contenidors.

    • CARREGA LATERAL – El gerent d’Eco-equip assegura que els contenidors de resta de càrrega lateral s’han netejat el 100% 1 cop al mes.

     • Associacions de veïns ho neguen categòricament.

 

Totes aquestes dades demostren que el govern sembla no contemplar la gestió de residus i la neteja a la ciutat com una prioritat. Segons Isaac Albert, “La descapitalització de l’empresa des de 2010 s’ha de revertir amb recursos, però també amb voluntat política” (si ens comparèssim amb Sabadell a Terrassa s’hauria desinvertit de l’ordre d’entre 35/40 milions d’euros des de 2010).

L’Augment del pressupost per residus en 1,5 milions d’euros s’ha demostrat, segons ERC-MES i Terrassa en Comú, com “una gran iniciativ estrella que no s’ha gestionat amb una línia d’acció decidida per solucionar el problema”.

Un Ple extraordinari és, per les dues formacions, la millor fórmula per obrir debat polític, definir problemes i, sobretot, assolir compromisos polítics per solucionar la neteja i gestió de residus a la ciutat.

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *