Per una Terrassa referent cultural

Llibre blanc de la cultura

Terrassa és una ciutat viva. I ho és gràcies a la seva gent, a les seves entitats, a qui crea, idea i genera. A Terrassa hi bullen idees, hi neixen projectes i s’hi creen obres. Ara bé, això passa malgrat un govern sense projecte, adormit, que ni acompanya ni impulsa la cultura. Sempre ho hem dit i sempre ho direm: Terrassa és gràcies a la seva gent i a les entitats que la conformen i que generen xarxa. Elles són i han de ser les protagonistes de la vida cultural i associativa de la ciutat. No podem obviar tampoc el potencial de les escoles d’art existents a Terrassa on germina el talent del futur. La ciutat ha de ser-ne conscient i el govern ha de dotar aquesta xarxa cultural de totes les eines necessàries perquè creixi, perquè s’estengui, perquè sigui encara més forta i vital. El govern ha d’impulsar Terrassa, no ser-ne el tap. El govern ha d’ajudar, no dificultar. I, malauradament, el govern actual tendeix més a l’apropiació de l’activitat cultural per fer-la esdevenir mèrit propi que a facilitar recursos i incentivar polítiques i marcs participatius perquè la cultura i les persones que la fan possible arribin a tota la població.

Des d’Esquerra Republicana ho tenim clar i anem de cara amb la cultura. Volem que a Terrassa la cultura sigui un actor protagonista. Volem que la cultura terrassenca sigui un actor principal de la cultura del nostre país, que ens permeti projectar la ciutat arreu i que els terrassencs i les terrassenques s’hi sentin identificats i n’estiguin orgullosos.

El Llibre Blanc de la Cultura, creat amb la col·laboració i implicació de molts agents culturals que van definir el full de ruta a seguir, avui, cinc anys més tard, segueix sent ben vigent. Lamentablement, ha hagut de passar tota una legislatura perquè es conformés finalment un Consell de la Cultura i les Arts, organisme inicialment previst com a impulsor d’aquest marc estratègic per a les polítiques culturals. Un Llibre Blanc de la Cultura guardat en el mateix calaix on s’han guardat totes les propostes en pro de crear i incentivar nous marcs culturals que hem impulsat des de l’oposició política. Qualsevol plantejament que no fos continuista ha restat descartat, quan justament l’èxit cultural de la nostra ciutat s’ha esdevingut sempre de la innovació. I és que la cultura no pot restar estancada ni reclosa en un calaix; la cultura és reflexió, pensament crític i voluntat d’innovació constant i permanent.

Des d’Esquerra Republicana reivindiquem la feina feta i posem en valor l’esforç de les entitats i també de les persones que a títol individual van participar en aquesta tasca col·lectiva. Per això proposem donar al Llibre Blanc de la Cultura una nova empenta, amb una mirada renovada, amb noves accions, però amb el mateix esperit.

Més enllà d’aplicar aquest marc estratègic necessari que ens marca el futur cultural que volem assolir per a Terrassa, impulsar la Terrassa cultural, dotar-la d’eines i fer-la protagonista vol dir, en primer lloc, creure-se-la i, en segon lloc, actuar. I aquest és el compromís d’Esquerra Republicana. Fer de Terrassa una fàbrica de creació, una ciutat viva i vital, creadora d’idees, on la cultura sigui protagonista en la seva diversitat. Aquest és, sense matisos, un dels nostres grans projectes per impulsar la ciutat.

Per això, potenciarem la creació local, oferint als artistes facilitats per crear però sobretot donar-los l’oportunitat d’ensenyar allò que saben fer.

Cal disposar de més escenaris, de nous espais per la difusió, de noves oportunitats d’acostar la cultura a nous públics. Repensem les biblioteques com el cor de l’activitat cultural dels barris, per exemple, o recuperem espais en desús per omplir-los de cultura i vida, oferim aquests espais a artistes i entitats en masoveria urbana… Cal plantejar noves possibilitats i ajudar a les entitats a portar a terme els seus projectes, a fer-los créixer, actuant des de l’administració com a catalitzador, com a pont d’enllaç entre entitats i amb els nous públics.

Volem fer-ho i sabem fer-ho. Propostes no ens en falten i en vindran més. Treballarem de valent per fer el canvi que faci de Terrassa una ciutat on fer cultura no sigui una lluita constant; per una Terrassa referent cultural. Anem de cara. Impulsem Terrassa.

Pep Forn

Regidor del Grup Municipal ERC-MES a l'Ajuntament de Terrassa. Responsable de l'Àrea de Cultura, Innovació i Projecció de la ciutat.

Latest posts by Pep Forn (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *