Escac a la democràcia a Terrassa

El govern municipal posa en entredit la democràcia a l’Ajuntament de Terrassa per evitar un gest de suport a les preses i presos polítics durant el judici de l’1 d’Octubre que comença aquesta setmana. Els grups impulsors de la iniciativa exigeixen al govern municipal l’execució de l’Acord aprovat per la majoria del plenari.

Imatge de la concentració davant l'Ajuntament per protestar davant l'inici del judici polític de l'1 d'octubre.

Imatge de la concentració davant l’Ajuntament per protestar davant l’inici del judici polític de l’1 d’octubre.

El passat divendres 8 de febrer, als volts de les vuit del vespre, des d’alcaldia es feia arribar als grups municipals un informe jurídic en relació a l’acord adoptat per la Junta de portaveus en data 31 de gener de 2019 “per penjar una pancarta al balcó de l’Ajuntament de Terrassa denunciant la injustícia amb les preses i els presos polítics”.

L’informe, encarregat pel govern municipal per evitar el compliment d’un acord aprovat per la majoria absoluta del plenari municipal (ERC-MES, Pdecat, CUP, Terrassa en Comú), esdevé pels grups promotors una clara mostra de manipulació dels mecanismes democràtics de l’Ajuntament de Terrassa i explicita la voluntat del govern municipal i el mateix alcalde d’ignorar la sobirania democràtica del ple municipal. Un fet corroborat pel mateix alcalde que ha decidit fer públic que no pensa complir amb un acord plenari aprovat a través d’un article en premsa.

Sota la mà d’un informe jurídic francament desafortunat i fal·laç en les seves conclusions, es considera els acords del plenari com a “precs” a una autoritat superior, l’alcalde, i que aquest, en cap cas, té l’obligació de complir la voluntat majoritària del plenari. S’anul·la, per tant, el principi de confiança entre l’expressió de la sobirania popular dels representants electes que componen el plenari municipal i l’obligació de l’executiu municipal i, en últim terme de l’alcalde, de respectar i donar resposta a les decisions plenàries.

Això per no parlar de dos component més tècnics i bàsics, però gens menors. En primer terme, que l’informe jurídic omet deliberadament la doctrina jurisprudencial en què es basa per afirmar que la pancarta no “és conforme a dret”. Una omissió que evita explícitament citar que l’expressió democràtica de la majoria d’un plenari a la façana de l’Ajuntament és perfectament legal i només hi ha precedents que ho impedirien en període electoral que, de moment, no és el cas.

En segon terme, no és menor pels grups promotors de la iniciativa, que aquest informe hagi estat encarregat als serveis jurídics de la casa i no a la secretaria general de l’Ajuntament, evitant que hi pugui haver un recorregut per impugnar l’informe.

En aquest sentit, des dels grups promotors de la iniciativa es constata que l’alcalde i el govern municipal no tenen cap impediment legal, cap ni un, per complir un acord de la majoria del seu plenari i no es pot consentir que un alcalde de Terrassa es negui a executar un acord de la majoria del plenari de l’Ajuntament perquè no el comparteix. Si és així, la deval·luació de la democràcia arriba tristament i indefectiblement a l’àmbit municipal terrassenc.

Per evidenciar aquest punt i revertir la situació i recuperar l’autoritat manllevada pel govern municipal a la representació ciutadana del plenari municipal, els grups municipals d’ERC-MES, la CUP i el Pdecat demanaran que la secretaria general de l’Ajuntament signi el contingut de l’informe jurídic que se’ls hi ha presentat. Paral·lelament, es presentarà una proposta de resolució per ser debatuda al pròxim ple de febrer pel compliment dels principis democràtics a l’Ajuntament de Terrassa i evitar que el govern municipal pugui, mai més, ignorar la sobirania municipal expressada al Saló de plens.

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

One thought on “Escac a la democràcia a Terrassa

  1. Rossinyol

    Poca cosa hi ha ha comentar, quan l’Alcalde amb el suport del seu grup ignora la resol-lucio majoritària dels grups de l’oposició i es nega a aplucar l’acord del ple, sense respectar als grups opositors només te una sortida, LA DIMISSIÓ IMMEDIATA DE TOT EL GRUP SOCIALISTA , sense democràcia no poden continuar en cap carrec.
    DIMISSIÓ IMMEDIAT A DE L’ALCALDE VEGA I TOTS ELS SEUS REGIDORS.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *