Els municipis no reconeixen el deute reclamat per Endesa

Els municipis reunits avui a Terrassa per donar una resposta conjunta a l’amenaça d’Endesa de tallar la llum a les famílies més vulnerables marquen una posició clara per no reconèixer el deute reclamat per la companyia elèctrica i que, per tant, cap administració ha d’assumir. Es posen les bases per fer un front comú en defensa de la llei 24/2015 i exigir la condonació del deute acumulat de les famílies


Isaac Albert: «Això no és una disputa entre administracions, ni un debat per veure qui paga. Això va de defensar la llei 24/2015 fruit d’una ILP i aprovada per unanimitat en el Parlament de Catalunya. Que tothom actuï en conseqüència».

No tolerem l’amenaça de privar d’un dret bàsic a les persones més vulnerables d’aquest país.” Aquest és el principi motor de la declaració conjunta assumida avui per més de 50 municipis catalans a la carta d’Endesa enviada als Ajuntaments on s’apuntava al tall elèctric de les famílies vulnerables si no es pagava el deute d’aquests usuaris. Una amenaça il·legal d’acord amb els fonaments de la llei 24/2015 i que els consistoris no acceptaran.

El diàleg entre els representants municipals ha servit per consolidar una visió compartida per reivindicar la força del món local a l’hora de defensar els drets bàsics de la ciutadania i cercar nous camins per donar una resposta compartida a amenaces com l’actual. Una resposta que supera el debat entre administracions, on la prioritat és defensar els nostres ciutadans, especialment els més vulnerables.

Amb la referència de la defensa de la llei 24/2015, la declaració conjunta adverteix de l’activació de sancions i una resposta jurídica si es talla la llum il·legalment i es recorda l’obligació de les elèctriques per seure a negociar un conveni. Això si, no s’accepta l’existència d’un deute actual, ja que si aquest conveni no s’ha signat fins al moment, ha estat per la manca de voluntat de les companyies subministradores.

Pel primer tinent d’alcalde de Terrassa, Isaac Albert, «el món local planta cara al xantatge» de forma clara i «no reconeixem cap deute, per tant no pagarem. Alhora, exigim la condonació del deute acumulat per les persones protegides per la llei i que Endesa es retracti de l’amenaça realitzada als Ajuntaments».

La trobada obre així un espai de treball compartit en la defensa dels drets bàsics protegits per la llei 24/2015 i s’insta a la Generalitat a liderar políticament la coordinació de les diferents administracions públiques “fent de paraigua per la negociació amb les companyies elèctriques”.

La unitat d’acció acordada a la trobada es concretarà formalment amb una moció a presentar als respectius plens municipals defensant aquesta posició compartida. Aquesta moció es farà arribar a les entitats supramunicipals per consolidar el front comú en la lluita contra la pobresa energètica.

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *