Tot el que has de saber sobre el Covid-19 a Terrassa

L’Ajuntament de Terrassa ha anunciat el tancament d’edificis cultuals, esportius i docents a la ciutat durant quinze dies, arran de l’augment de casos d’infectats per Covid-19.

L’aparició del virus Covid-19 a Catalunya, ha obligat als ajuntaments i a la Generalitat a prendre mesures preventives i excepcionals per frenar l’auge de contagis al principat. L’Ajuntament de Terrassa, que vol transmetre un missatge de calma i serenitat davant la situació, també ha pres les seves pròpies mesures per fer front a la pandèmia com per exemple anul·lar actes, activitats, esdeveniments, etc. Ahir, a més, la Generalitat va adoptar una mesura preventiva excepcional: va anunciar el tancament d’escoles, instituts i universitats a tot Catalunya fins al 27 de març i el confinament de diverses poblacions a la comarca de l’Anoia.

A més, l’Ajuntament ha activat l’estat d’alerta sanitària que suposa una sèrie de mesures restrictives d’obligat compliment per la ciutadania, la creació d’un protocol intern pels treballadors i la recomanació d’evitar el contacte presencial.  

A continuació us explicarem tot el que necessiteu saber per fer front a l’auge de Covid-19 i totes les mesures, tant de la Generalitat com de l’Ajuntament, que heu de seguir.

Mesures preventives de l’Ajuntament de Terrassa:

  1. Es posposen durant almenys quinze dies totes les activitats que requereixin assistència de serveis policials o sanitaris. A més, seguint els criteris de la Generalitat, es limita a un màxim de 1.000 assistents en actes o activitats a la via pública o espais pública que no necessitin personal sanitari o policial.
  2. Es recomanar planificar alternatives per a les activitats que se celebrin en els pròxims 3 mesos.
  3. Segons els criteris de la Generalitat, també es limita a 1/3 l’aforament per a actes i servei en edificis públics. Això implica suspendre les activitats lúdiques i recreatives que se celebrin en equipaments municipals.
  4. Aplicar mesures per reduir l’afluència de públic a tots els edificis i dependències municipals i fomentar l’ús de la seu electrònica.
  5. L’Ajuntament es compromet a garantir els serveis municipals més essencials com: serveis sociosanitaris municipals, Policia Municipal, Protecció Civil, servei i subministrament d’aigua, neteja i residus, enllumenat públic, transport públic i atenció al públic.
  6. L’Ajuntament celebrarà almenys una reunió diària, de forma presencial o no, del Comitè d’Emergències per fer un seguiment de la situació i prendre les decisions oportunes per a cada moment.
  7. L’Ajuntament emetrà almenys un comunicat oficial diari, que difondrà a través dels canals de comunicació existents a la ciutat i molt especialment a través del web terrassa.cat i les xarxes institucionals.

Mesures adreçades al personal municipal:

  1. L’Ajuntament enviarà a casa a tot el personal d’atenció directa a la ciutadania que sigui vulnerable (dones embarassades i persones amb patologies respiratòries).
  2. L’Ajuntament obligarà als seus treballadors a fitxar amb la targeta en comptes de l’empremta digital, intensificarà la neteja dels espais i es penjaran protocols de neteja de mans.
  3. Es potenciaran les reunions no presencials sempre que sigui possible, prioritzant els canals telemàtics. En cas de reunions estrictament presencials s’evitarà el contacte físic i es recomanarà reduir el nombre de persones convocades.
  4. Es potenciarà l’assistència a la ciutadania no personal en cas que sigui possible.
  5. S’identificaran possibles suplències en cas de necessitat i es potenciarà el teletreball.
  6. L’organització anul·la tots els viatges laborals, l’assistència a jornades, congressos i similars i també totes les activitats formatives presencials.

Mesures preventives de la Generalitat de Catalunya:

  1. El confinament d’Igualada, Òdena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí, a la comarca de l’Anoia.
  2. Tancament de totes les escoles, instituts i universitats de Catalunya a partir del 13 de març i fins al 27 de moment.
  3. Gratuïtat del telèfon 061 Salut Respon.
  4. Es cancel·len tots els esdeveniments esportius en els pròxims dies. Les competicions oficials queden totes anul·lades.
  5. Se suspenen les activitats col·lectives superiors a 1.000 persones en espais oberts o en tancats.
  6. En les activitats (esportives, culturals, de lleure, religioses…) de menys de 1.000 persones, en espais oberts o tancats, sols se’n podrà ocupar com a màxim una tercera part de l’aforament.
  7. Es fomentaran els canals d’atenció no presencials.
  8. Es recomana reprogramar les proves rutinàries que es puguin ajornar i que representin un major risc de contagi.
  9. Es recomana també, limitar el nombre d’acompanyats als hospitals i centres sociosanitaris.
Gràfic extret de la Generalitat de Catalunya.

Què és el que estarà tancat a Terrassa durant els pròxims dies?

  1. Espais municipals com: Teatre Principal, Teatre Alegria, l’Auditori Municipal de Música, Sala Maria Plans, Cinema Catalunya, biblioteques públiques, els casals de barri i centres cívics, les instal·lacions esportives municipals i poliesportius i Estadi Olímpic de Terrassa.
  2. Escoles:
    En concordança amb l’ordre de cessament de l’activitat escolar i universitària a Catalunya per part de la Generalitat es tancaran:
  • Les escoles bressol
  • Els centres d’educació especial
  • L’Escola Llar
  • L’Escola de Música i Conservatori
  • L’Escola d’Art
  • El campus professional Vallparadís
  • El casal de gent gran Anna Murià
  • Els esplais
  • Les escoles i els instituts de la ciutat.

Tots ells, per ordre de la Generalitat, romandran tancats des del divendres 13 de març fins al 27 de març de moment.

3. Actes o festivals que se suspenen a la ciutat:

  • El Mercadal de Martí l’Humà que se celebra cada dimecres i requereix la participació de cossos de seguretat per a redirigir el trànsit, queda suspès.
  • El 39 Festival de Jazz de Terrassa, que havia de començar l’11 de març amb l’acte inaugural. Se segueixen els criteris determinats per la Generalitat i la mesura afecta els concerts a l’interior de la Nova Jazz Cava, el Pícnic Jazz, els concerts a l’aire lliure, i les activitats complementàries.

D’altra banda cal recordar que no hi ha cap mesura preventiva de tancament de comerços i restauració, i per tant, de moment seguiran oberts al públic.

La Generalitat recomana netejar-se les mans sovint, evitar el contacte físic, evitar els actes socials, i en la mesura del possible treballar des de casa per evitar el contagi de més ciutadans i la saturació del sistema sanitari.

A continuació us deixem una sèrie de preguntes i respostes que us podrien ser d’utilitat extretes del web de la Generalitat:

  • Què és el coronavirus?

El coronavirus és un tipus de virus que circula entre els animals però alguns d’ells també poden afectar a éssers humans. Poden causar problemes respiratoris majoritàriament lleus, tot i que amb patologies respiratòries prèvies poden provocar problemes respiratoris greus. Es va detectar per primera vegada el desembre de 2019 a la Xina. Majoritàriament, en un 80% dels casos només produeix símptomes lleus.

  • Com es pot contraure la infecció?

El virus es transmet per contacte directe amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Per aquest motiu és important tapar-se la boca amb mocadors o amb el colze quan tossim i rentar-se les mans molt sovint.

  • Quins són els símptomes del Covid-19?

Poden semblar els d’una grip quan es tenen símptomes lleus i són malestar general, febre o tos. En casos moderats es podria produir sensació de falta d’aire i en els més greus podria causar una pneumònia.

  • Quins són els grups de societat de major risc per contraure el virus?

Les persones d’edat avançada i les persones amb malalties cardiovasculars, diabetis, cardíaques o pulmonars cròniques, o que tenen problemes d’immunitat.

  • Què podem fer per protegir-nos del contagi?

Rentar-se les mans freqüentment amb aigua i sabó o solucions alcohòliques 70% i evitar el contacte proper amb persones que presentin símptomes gripals.

Per a més informació podeu consultar el web de gencat.cat o trucar al 061. La Generalitat adverteix que si notes símptomes i creus que pots estar infectat truquis al 061.

Vídeo de la Generalitat sobre el nou Coronavirus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *