Acord Polític, primera passa per a un Pacte de ciutat per a l’impuls econòmic i social de Terrassa

Isaac Albert: “Mai Terrassa ha necessitat tant sumar tot el seu talent cap a un objectiu compartit. La Covid-19 ha fet evidents les nostres febleses, cal respondre-li amb tot el nostre potencial”

L’Ajuntament de Terrassa fa públic l’Acord polític que ha de servir de base per a un futur pacte de ciutat per l’impuls econòmic i social de Terrassa.

El consens de tots els partits polítics en un primer document fet públic aquest divendres 22 de maig és, segons ha explicat el primer tinent d’alcalde, Isaac Albert: “la primera passa en la construcció d’espais de confiança des d’on proposar a la ciutat i tot el seu talent involucrar-se conjuntament en el present i el futur de la ciutat”.

Davant el consens generalitzat del fort impacte de la pandèmia i les consequêncies que ja s’estan fent evidents a nivell social i econòmic, l’acord polític obre a partir d’ara un procés de reflexió, de debat i de consens que s’obrirà amb un procés participatiu a tota la ciutat per definir en un document final un Pacte de ciutat per superar els reptes de l’actual crisi i encarar el futur amb un projecte compartit.

Per Isaac Albert: “Terrassa abans de la Covid-19 ja necessitava un nou pacte i treball polític, social i econòmic coordinat per projectar la ciutat. La situació que ens deixa la Covid-19 fa que aquest canvi sigui indispensable“.

El pacte pretén obrir un espai de nova governança a la ciutat i construïr col·lectivament una aposta de futur. L’Acord polític marca el camí i unes línies estratègiques de treball a abordar per encarar el futur (fonamentalment equitat social, reactivació econòmica i sostenibilitat), des dels quals es treballarà per detectar necessitats, reptes i definir solucions. En aquest sentit, pel primer tinent d’alcalde, “Participar no vol dir només deixar opinar i recollir propostes, sinó sumar tot el talent per construir un projecte de futur compartit, un nou model de ciutat per a tothom.

L’acord, aposta doncs, per principis compartits per construir una ciutat sostenible, que es reactivi econòmicament sobre els principis d’equitat, sense deixar ningú enrere, i on establim noves formes de relacionar-nos i projectar la nostra ciutat. L’acord és la base per la innovació social i econòmica que ens permeti abordar els problemes del present i establir una estratègia que transformi la ciutat.

Tota crisi genera una oportunitat per transformar, millorar i sortir-ne més forts. Fins ara, la ciutat encara no havia ressorgit de l’anterior crisi i hi havia molt talent soterrat maldant per ressorgir i liderar. Ara tenim l’oportunitat de fer-ho. D’impulsar-nos cap a la nova Terrassa, 1r Tinent d’Alcalde d’ERC-MES a l’Ajuntament de Terrassa.  

Eixos de l’Acord

L’Acord al qual s’ha arribat avui analitza en primer lloc, l’impacte social i econòmic que ens deixa la crisi sanitària de la Covid-19 a la nostra ciutat. Alhora, estableix quatre eixos principals d’actuació que són els següents:

1.Reactivació de l’economia. També la lluita contra l’atur, la creació d’ocupació estable i de qualitat i la generació d’oportunitats empresarials i laborals a tots els sectors i especialment als situats estratègicament en millor posició de cara al futur. Una reactivació que estarà centrada en l’economia del coneixement, l’economia en xarxa, l’economia circular, l’economia de proximitat. En definitiva, una economia més cooperativa, inclusiva i sostenible.

2.Preservació i enfortiment de l’equitat social, amb polítiques en àmbits cohesionadors com la cultura, l’educació o l’esport sempre amb una mirada interseccional i amb perspectiva de gènere per assolir una ciutat inclusiva i feminista.

3.Estratègies de ciutat orientades a la sostenibilitat, a la preservació del medi ambient, a la lluita contra l’emergència climàtica i a la creació d’oportunitats de progrés social i econòmic sostenible.

D’altra banda, l’acord pretén promoure en aquesta etapa un conjunt de valors essencials que impregnaran totes les actuacions de les institucions, entitats, col·lectius, empreses i  ciutadania en general a través de la responsabilitat individual i col·lectiva, solidaritat, unitat i cooperació.

A més, el govern municipal portarà a terme una revisió en profunditat del Programa de Govern que fixarà uns nous eixos i objectius pel període de 2020-2023. També es farà una revisió i actualització del Pressupost del 2020 i la preparació del Pressupost 2021.

Per últim, l’Ajuntament oferirà a les institucions, entitats, associacions i/o empreses clau de la ciutat la seva implicació activa en el Pacte de Ciutat, i també el suport de les institucions supranacionals com la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el govern espanyol i la Unió Europea.

Cronograma del Pacte

A continuació us deixem el cronograma previst per a la definitiva creació del Pacte de Ciutat.

El cronograma pretén establir una taula del pacte de ciutat amb els representats dels diferents partits polítics i sota la presidència de l’Alcalde. La taula desenvoluparà el document de bases i redactarà un primer esborrany de Pacte de Ciutat, amb la col·laboració dels serveis municipals corresponents. L’objectiu és analitzar, debatre, aportar propostes i consensuar un document final. Una vegada redactat aquest document final s’obrirà una fase per possibilitar processos de diàleg, participació i aportació d’idees de la ciutadania.

Finalment el govern municipal elaborarà una proposta definitiva del Pacte de Ciutat, tenint en compte totes les aportacions rebudes, i es proposarà als grups municipals la seva aprovació per unanimitat. Finalment, se sotmetrà el Pacte de Ciutat a l’aprovació del ple municipal i es demanarà a les institucions, entitats, associacions, empreses, col·lectius i xarxes de la ciutat la seva adhesió.

Font: Ajuntament de Terrassa
Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *