Detecció de contaminació sobre rodes

Un nou servei de lloguer de patinets i bicicletes elèctriques a disposició de la ciutadania servirà per desenvolupar una iniciativa pionera per la detecció de la contaminació de l’aire a través de sensors mòbils. La iniciativa sorgeix de la col·laboració entre l’empresa Reby, la UPC i l’Ajuntament de Terrassa

L’empresa Rebay, la UPC i l’Ajuntament instal·len un nou servei de lloguer de patinets i bicicletes a Terrassa al servei de tota la ciutadania que servirà per desenvolupar una iniciativa pionera al món per la detecció de la contaminació de l’aire. Alguns dels patinets i les bicicletes elèctriques portaran instal·lats uns sensors per detectar la contaminació de l’aire en diferents punts de la ciutat segons la mobilitat que en facin els seus usuaris. 

«Aquesta flota de lloguer de patinets i bicis elèctriques permetrà analitzar els agents contaminants, a temps reals, a diferents punts de la ciutat. És un projecte innovador, ja que és la primera vegada que s’instal·len sensors de contaminació en una flota d’aquestes característiques», explica Carles Caballero, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia, durant la presentació de la flota avui amb l’Alcalde i els representats de la UPC i l’empresa Reby. 

Aquests sensors permetran crear mapes de pol·lució molt més granulars i molt més personalitzats, fent que la ciutadania també sigui partícip de la creació d’aquests mapes de pol·lució amb el servei que en facin dels vehicles. A més, els usuaris d’aquest nou servei podran saber a través de l’aplicació de mòbil la ruta menys contaminada de la ciutat per poder circular en un ambient menys contaminat que la resta de zones.

Carles Caballero: “Aquest és el camí i el compromís de l’Ajuntament per garantir un present i un futur sostenibles per a tota la ciutadania”

«Mentre aquests vehicles circulen i estan estacionats a la via pública, aporten dades de contaminació de tot el terme municipal i això ens permetrà disposar d’un mapa de qualitat de l’aire, validat científicament per la UPC, que ens serà molt útil per implementar mesures de caràcter preventiu i correctiu», explica Caballero. 

A més, Carles Caballero ha volgut expressar la voluntat de l’equip de Govern «d’acompanyar qualsevol iniciativa que vagi en la línia que ens permeti afrontar la transició energètica i la descarbonització de l’economia». En aquest sentit, ha afegit que aquest «és el camí i el compromís de l’Ajuntament per garantir un present i un futur sostenibles per a tota la ciutadania». 

«La nostra prioritat és afrontar l’emergència climàtica i reduir les emissions de Co2 i els nivells contaminants atmosfèrics, en el marc de la Revolució Verda», ha finalitzat Caballero. 

Els patinets i les bicicletes elèctriques s’instal·laran avui divendres 17 de juliol en diferents punts de la ciutat com a prop de les universitats o els mercats. En primer lloc es posaran a disposició de la ciutadania 100 patinets elèctrics i 50 bicicletes. Progressivament, al llarg d’aquests dies, s’arribaran a 200 patinets elèctrics. Com a novetat, l’empresa ha instal·lat intermitents als patinets elèctrics per facilitar la seguretat de les persones, un element que ha demanat explícitament l’Ajuntament. 

D’altra banda, Carles Caballero ha volgut posar èmfasi amb el gran estalvi econòmic que té això per la ciutat, ja que instal·lar una estació fixe mesuradora de l’aire costa uns 200.000 euros, una de mòbil entre uns 20.000 i 30.000 euros, i els sensors són de cost 0 per l’Ajuntament.

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *