El Govern eleva el Pla de Xoc al Ple de Terrassa

L’Ajuntament de Terrassa celebrarà un ple extraordinari dijous 23 de juliol per aprovar les mesures socials i econòmiques del pla de xoc per fer front a la crisi social, econòmica i sanitària que passa el país

L’Ajuntament de Terrassa celebrarà dos plens per tancar el curs polític abans de l’estiu: l’ordinari previst per divendres 24 a les 9:30 i un d’extraordinari dijous 23 a les 16 hores per aprovar les mesures del pla de xoc, un document que comprèn un conjunt de mesures socioeconòmiques per donar una resposta immediata als impactes de la crisi de la Covid-19 a la nostra ciutat. El document contempla des de les primeres mesures de reacció a l’emergència que l’Ajuntament va impulsar al març i durant l’estat d’alarma fins a les que ja s’estan impulsant durant el progressiu desconfinament i fins a finals d’aquest any.

Tancar el curs polític amb el Pla de Xoc permet a l’Ajuntament posar en valor la feina feta fins ara i estructurar de manera comprensible com s’organitzarà l’Ajuntament d’ara fins a finals d’any per reaccionar de manera immediata a una crisi que tot just acaba de començar. Alhora, el document servirà per mantenir les bases d’un projecte de ciutat que no s’ha de perdre davant la dificultat, ja que hi va el present i el futur de la ciutat. Després d’assentar les bases amb el Pla de Xoc, l’Ajuntament doncs, pretén que es treballi conjuntament en un Pla Estratègic de Ciutat a partir del mes de setembre, on s’ha escoltat i s’escoltarà a tota la ciutat: la seva gent, les empreses, les entitats, els col·lectius, etc.

El document recull totes aquelles accions que el Govern creu que pot desenvolupar des de l’àmbit municipal per donar aquesta resposta immediata i tan necessària per la ciutadania terrassenca. El Govern municipal ha manifestat que no vol que la mancança de recursos impedeixi fer cap de les iniciatives que s’hi exposen, i per aquest motiu es volen optimitzar els recursos per extreure el màxim potencial i tinguin el màxim retorn a la ciutadania.

El Pla de mesures socioeconòmiques – Pla de Xoc que ha preparat l’Ajuntament té una previsió de despesa de 17.294.978,56 euros, dels quals 9 milions ja es tenien pressupostats i 8 milions requereixen una despesa addicional.

Per aquest motiu en el ple ordinari de divendres 24 es presenta una Proposta de Resolució que tindrà el seu debat en el ple, per demanar que els Ajuntaments puguin desposar del seu superàvit i la no aplicació de la regla de la despesa. En aquest sentit, el Ministeri d’Hisenda va traslladar als municipis la seva proposta: que els Ajuntaments prestessin part del seu superàvit a l’Estat i aquest els hi retornaria, a partir del 2022, en un termini de 10 anys. Des de l’Ajuntament es vol rebutjar aquesta proposta i es vol demanar als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats que votin a favor què els ajuntament puguin disposar del superàvit de manera immediata i la no aplicació de la regla de despesa fins al 2021. Si el govern de l’Estat permet utilitzar el superàvit de 6,5 milions d’euros que té l’Ajuntament de Terrassa bloquejats, ajudarien a aplicar les mesures del pla de xoc.

Així doncs el document no tant sols pretén donar una resposta a la crisi provocada per la Covid-19 sinó que pren la responsabilitat de fer sortir la ciutat de la crisi fent-la més forta i amb un projecte de ciutat compartit per tots i totes.

Mesures destacades del Pla de Xoc:

  1. Garantir l’educació a tothom a Terrassa: obertura de les escoles i adequació d’espais i personal.
  2. + Estiu que mai per a la infància i el jovent: un estiu amb més Casals, més educació, enriquit, integrat i equitatiu.
  3. Més atenció social que mai per a les persones que més pateixen: ajuts socials, Rebost i beques.
  4. Resposta a l’impacte de gènere de la Covid-19: habitatge per a dones víctimes de violències masclistes i obertura d’un SIE a Terrassa.
  5. Reactivem la ciutat amb cultura i esports: Fem Estiu i obrim les piscines.
  6. Reactivació econòmica i creació d’ocupació: assessorament i atenció directa a empreses, autònoms i persones aturades, accions de dinamització i promoció comercial (Terrassa gastronòmica) i plans d’ocupació.
  7. L’habitatge és un dret i lluita contra la pobresa energètica: lloguer social i ajuts al lloguer, reducció de la despesa familiar en l’aigua i en l’energia i accés als serveis bàsics.
  8. Recuperar l’espai públic per a les persones: neteja, zones verdes, vianalització i mobilitat sostenible.
  9. Transformació digital amb retorn social: formació digital, lluita contra la bretxa digital i noves eines per a l’ocupabilitat juvenil.
  10. Liquiditat a empreses, comerços i famílies: mesures fiscals.
02-Pla-de-Xoc-2020

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *