Un 4 de setembre atípic

Esquerra Republicana de Terrassa homenatja els herois i heroïnes que l’any 1713 van defensar la ciutat del saqueig de les tropes borbòniques.

Esquerra Republicana de Terrassa i Jovent Republicà han homenatjat als herois i heroïnes que l’any 1713 van defensar la ciutat del saqueig de les tropes borbòniques en un acte simbòlic i íntim amb tant sols sis persones de la formació per complir amb les mesures sanitàries adients. Un record que, com cada any, s’ha realitzat davant la Casa del Poble al carrer Cremat. «Avui recordem aquells herois i heroïnes perquè recordant-los els agraïm i honorem. Perquè recordar és el més bell acte d’amor que podem fer», ha dit Xènia Albà, presidenta d’Esquerra Republicana a Terrassa. A més, s’ha anul·lat la marxa de torxes posterior per evitar les aglomeracions i l’omental serà íntim i sense molta expectació.

Tot i les circumstàncies, Esquerra Republicana creu necessari homenatjar als herois i heroïnes que van defensar la ciutat l’any 1713, però no tan sols ells i elles, sinó totes aquelles persones que durant molts anys han defensat la terra catalana acceptant les conseqüències que això comportava com l’exili, la presó i en alguns casos inclús la mort. És per això que aquest també és un homenatge pels presos i preses polítiques engarjolats arran dels fets del passat 1 d’octubre del 2017 i també dels que es van haver d’exiliar per evitar les condemnes que la justícia espanyola promulgava i promulga a tots aquells i aquelles que no compartien la seva ideologia. «Aquest dia ens recorda que no és el primer cop que vivim atacs i repressió. La repressió actual no ve en cavall i crema les nostres cases, però n’és hereva i el mateix esperit opressor segueix viu i ens segueix limitant els nostres drets i llibertat, mentre els privilegiats gaudeixen en llibertat i impunitat», ha dit Albà.

«Com els que ens han precedit, resistim i no ens rendim, fem front a la repressió. Des de la presó, des de l’exili, al carrer i a les institucions, a tot arreu. Treballem plegats per ser cada cop més i més forts i resistir conjuntament. Avui, recordem els que ens han precedit i ens conjurarem a seguir els seus passos, segur endavant fins a assolir la llibertat i construir una Terrassa republicana», explica Xènia Albà.

Per la seva banda, la portaveu de Jovent Republicà que també ha participat en l’ofrena floral, ha expressat que «els habitants de Terrassa estaven en una clara situació de desavantatge davant les tropes borbòniques, però van sortir a plantar cara igualment». A més ha assegurat que això és precisament el que s’ha de seguir fent actualment i que «malgrat la situació en què estem, no podem afluixar, hi hem de ser més que mai. Davant d’una monarquia corrupte, d’un Estat espanyol repressor i d’una justícia que no té res de justa i que només busca venjança, hem de seguir lluitant per una república, feminista i d’esquerres».

Els dies 3, 4 i 5 de setembre de 1713, durant la Guerra de Successió, les tropes borbòniques de Felip V van saquejar i incendiar la vila de Terrassa. Molts habitants es van refugiar a l’interior del Convent del Sant Francesc, de l’ordre dels frares recol·lectes. L’acte commemoratiu serveix per homenatjar a tots i totes els vilatans i vilatanes de Terrassa que van morir i patir defensant les seves institucions i les llibertats.

A partir de setembre de 1713, Terrassa estaria controlada administrativament i militarment per l’exèrcit borbònic, que comença a exigir impostos als vilatans i vilatanes. Amb la caiguda de Barcelona, l’onze de setembre, i consolidat el nou règim, la vila també va patir mesures repressives.

Un cop conclòs l’acte íntim una representació d’ERC Terrassa s’ha adherit a l’acte simbòlic al Raval de Montserrat on s’ha fet una lectura del Manifest del 4 de setembre, ja que no s’ha pogut realitzar la marxa de torxes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *