Normalitat malgrat la Covid-19

L’adaptació de les escoles i instituts de Terrassa a les mesures extraordinàries per la Covid-19 permet un inici de curs 20-21 en un clima de normalitat a la ciutat

L’inici del curs escolar comença amb normalitat, dins la nova normalitat provocada per la Covid-19. En aquest sentit, la regidora d’educació, Teresa Ciurana, ha visitat alguna de les escoles per escoltar les demandes dels directors i directores i facilitar tot allò que demanaven i que l’Ajuntament podia oferir. Totes les escoles i instituts de Terrassa han pogut obrir amb normalitat prenent les noves mesures preventives de Covid-19, excepte l’institut i escola Antoni Ubach i Soler a causa d’uns vespers de vespes velutines que ja van ser eliminats, però encara queden vespes que intenten fer-ne de nou i els experts recomanen que de moment romangui tancada.

Les escoles, que han estat tancades des del mes de març, és el gran repte de la Generalitat i dels ajuntaments que han col·laborat permanentment per garantir la seguretat dels infants, les famílies i el professorat als centres educatius, així com també el «dret a l’educació que s’ha de facilitar i millorar dia dia a Terrassa», explica Ciurana. A més la regidora d’educació assegura que «les escoles han d’obrir perquè són necessàries i garanteixen drets a tota una generació, ja que l’escola telemàtica no pot substituir l’escola presencial».

Ciurana en una de les seves visites a les diferents escoles i instituts de Terrassa.

El Departament d’educació ha concedit als centres educatius de tot Terrassa, un total de 197 professionals més, entre els quals s’introdueixen un nou perfil professional que és el de l’educador social. Fins a dotze centres de tot Terrassa ampliaran els seus espais per desenvolupar la seva activitat complint amb les ràtios de 20 alumnes per aula a primària i 30 a secundària. A Terrassa, el 80% de les escoles podran complir la ràtio establerta, mentre que el 100% dels instituts la podran complir.

El curs escolar a Terrassa s’obre amb 37.372 alumnes en total. D’aquesta xifra un total de 22.954 estudiaran a la pública i 14.418 a la concertada.

D’altra banda l’Ajuntament ha fet canvis a les escoles bressol municipals. A partir d’enguany tot l’alumnat de l’escola bressol pot fer servir el servei de menjador si així ho desitja. Cal recordar que durant els anys anteriors només hi havia places pel 60% de l’alumnat. L’Ajuntament va contractar a 26 monitors per poder prestar aquest servei, a més, també va adaptar espais per a menjar i dormir en algunes estances per a garantir la tranquil·litat i la seguretat dels nens i nenes. Així mateix l’Ajuntament ha instal·lat tanques per sectoritzar patis, s’han enfosquit aules per tal que es puguin fer servir també com a dormitoris i s’han comprat carros de cuina per distribuir el menjar.

L’Ajuntament també tallarà carrers pròxims als centres escolars per evitar aglomeracions a prop d’aquests. A més, es demana que les famílies assisteixin als centres a peu o en bicicleta i que evitin l’ús del vehicle privat. En cas que s’hagi d’utilitzar el vehicle privat, l’Ajuntament demana que no s’aparqui a prop de l’escola per evitar les aglomeracions. En aquest sentit, Teresa Ciurana, explica que la «pacificació del trànsit a les entrades i sortides del centre és una prioritat i que aquest és el moment més delicat sanitàriament parlant, ja que existeix el cas de possibles aglomeracions d’adults a les entrades i sortides». La regidora d’educació explica també que són les direccions del centre qui «decideixen quina és la millor opció combinant més punts d’accés amb horaris d’entrada esglaonats i l’ajuntament col·laborarà en tot el que pugui». Ciurana vol destacar que «la col·laboració ciutadana és i serà imprescindible» per fer que tot funcioni correctament.

D’altra banda, l’Ajuntament fa un esforç pressupostari en la freqüència de la neteja i la desinfecció de les escoles, especialment els lavabos que ara també es netejen en horari lectiu de 10 a 14 hores.

Els equips directius de les escoles i instituts de Terrassa «han treballat, treballen i treballaran molt per a que sigui el millor curs possible a cada escola. Han dissenyat plans d’obertura, els han adaptat a cada nou canvi i tenim l’evidència que trobaran la millor solució a cada contratemps», explica Ciurana. A més, vol aclarir que l’Ajuntament no contempla el tancament general dels centres educatius, i que és essencial mantenir les mesures en tot moment: distància, mans i mascareta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *