L’Ajuntament de Terrassa continua avançant en la transparència i obre la Bústia Ètica

Ona Martínez: “Amb la Bústia som més transparents i més forts democràticament perquè ens ajuda a prevenir irregularitats en l’actuació municipal”.

L’Ajuntament de Terrassa continua avançant en la transparència i dota a la corporació d’un mecanisme que garanteixi la integritat institucional: la Bústia Ètica i de Bon Govern.

La Bústia Ètica, que es posa en funcionament a partir d’avui dilluns 2 de novembre, és un nou instrument de democràcia oberta i de millora de la qualitat democràtica de les institucions terrassenques. És un nou mecanisme que garanteix l’anonimat i que serà gestionat per la Sindicatura municipal garantint així també la independència de l’estructura municipal.

Aquest nou mecanisme per vigilar el funcionament de les institucions públiques dona continuïtat al Codi ètic i de conducta que va entrar en vigor a l’inici del mandat i que va suposar la primera peça per a la construcció del sistema d’integritat institucional. Amb aquesta segona peça que es posa en marxar es garanteix un principi bàsic: “la transparència no es pot deixar només en mans de les administracions i les institucions. És necessari que hi hagi espais de vigilància ciutadana de l’activitat de les institucions públiques. Necessitem una mirada externa que ens controli”, explica la regidora de Transparència, Ona Martínez, en la roda de premsa de presentació de la Bústia Ètica.

Segons la regidora de Transparència amb l’obertura de la Bústia Ètica es posa a disposició de la ciutadania “una nova eina de control perquè aquesta pugui exercir el seu paper de vigilància del funcionament de les institucions públiques”. Alhora, explica que amb “la Bústia som més transparents i més forts democràticament perquè ens ajuda a prevenir irregularitats en l’actuació municipal”.

Martínez, ha volgut explicar que la creació de la Bústia Ètica ha comptat amb un consens i unanimitat per part de tots els partits polítics que formen part de l’Ajuntament de Terrassa. En aquesta línia ha volgut dir que “la transparència no ha de ser una arma política, sinó una política absolutament prioritària i transversal, en què queda molt camí per recórrer, i que no ha de dependre de qui governi en un moment o altre”.

La Bústia Ètica ha estat creada conjuntament per Xnet, amb el suport tècnic de Globaleaks i l’Ajuntament de Barcelona,  que ha estat pioner en implantar un servei com aquest. En aquest sentit, l’Ajuntament de Terrassa ha signat un conveni amb Xnet i amb l’Ajuntament de Barcelona i, gràcies a aquest acord, les dues entitats han facilitat la informació, la seva experiència i aquesta eina informàtica que garanteix en tot moment l’anonimat de la persona que fa la comunicació.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Terrassa és un dels primers en disposar d’aquesta eina pionera, conjuntament amb l’Ajuntament de Lleida.

La Bústia Ètica anirà a càrrec de l’Oficina de la Sindicatura de Greugues, atenent al paper de la Sindicatura com a garant dels drets fonamentals i llibertats públiques dels veïns i veïnes de Terrassa i que reuneix els requisits necessaris per poder canalitzar aquest tipus de comunicacions i fer-ne la investigació i tramitació amb plena objectivitat i neutralitat.

Es pot accedir a la Bústia a través del web municipal o del Portal de Transparència de l’Ajuntament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *