Carles Caballero: “La Covid-19 ha fet evident la necessitat de repensar la ciutat per aconseguir una Terrassa més segura, sostenible i saludable”

L’Àrea de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa passa comptes amb la ciutadania i aposta per una Terrassa més sostenible i respectuosa amb el medi ambient

L’Àrea de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa passa comptes amb la ciutadania i explica les accions dutes a terme durant aquest 2020 i com els seus serveis, en ser considerats la majoria d’ells essencials, s’han vist afectats per la pandèmia de la Covid-19. L’àrea, que treballa els seus objectius amb valors transversals, és una de les àrees més visibles de l’Ajuntament on la seva gestió s’ha vist afectada per les mesures establertes tant pel govern espanyol com pel govern de la Generalitat i ha vist canviades les seves prioritats arran de la pandèmia.

En aquest sentit, el servei de protecció civil de l’Ajuntament ha sigut l’encarregat de traslladar les mesures que s’anaven adoptant, actualitzant de manera interrompuda la informació que s’emetia des de les diferents administracions, a banda de ser una peça clau en el comitè d’emergència que es va crear a la ciutat des de l’inici de la pandèmia.

La mobilitat també s’ha vist afectada a la nostra ciutat a causa de la pandèmia, ja que hem vist disminuir l’ús del vehicle privat durant la primera part del confinament i s’ha hagut de replantejar el servei d’autobús per tal de fer-lo més segur pels terrassencs i per les terrassenques.

Pel que fa a la part urbanística, l’Ajuntament a posat en pràctica l’urbanisme tàctic per ampliar les distàncies entre persones i poder passejar amb més tranquil·litat i poder garantir la distància de seguretat de dos metres, així com els talls de carrers durant els caps de setmana. A més, en aquest sentit, l’Ajuntament de Terrassa, des de l’inici del curs escolar, ha estat tallant carrers cada dia que han propiciat un entorn segur i saludable a les escoles.

La Tinenta d’Alcalde, Lluïsa Melgares, ha volgut destacar que enguany també s’ha aprovat la nova ordenança de mobilitat que substitueix una regulació que ja existia des de feia més de 25 anys. Amb la nova ordenança aprova al ple de novembre, es regula el límit de velocitat a les vies d’un sol carril de sentit a 30 km/h i adapta la ciutat a les noves formes de mobilitat regulant els patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal que no podran circular mai per les voreres.

A més, l’Ajuntament considera com un dels pocs fets positius que ha aportat la pandèmia, la millora de la qualitat de l’aire a Terrassa i es compromet a promoure accions en els pròxims anys que ajudin a disminuir la contaminació de la ciutat, fomentant la mobilitat sostenible, per millorar la qualitat de l’aire.

Per la seva banda, el regidor Carles Caballero planteja com la Covid-19 ha fet evident la “necessitat de repensar la ciutat, les transformacions urbanístiques i mediambientals per aconseguir una ciutat més segura, sostenible i saludable”. I en aquest sentit, exposa també els projectes de l’Ajuntament per avançar en la promoció de les energies renovables, mitjans no contaminants i la millora de la qualitat de l’aire per una Terrassa més neta i saludable.

La pandèmia ens ha ofert l’oportunitat de repensar a fons les ciutats, a prioritzar les persones identificant nous models de mobilitat socialment justa i ambientalment sostenible, i segons Caballero, “ens obliga a redissenyar l’espai públic per construir ciutats segures, intel·ligents, resilients, flexibles però per sobre de tot, humanes i per tant, saludables”. Aquesta és la línia d’actuació que va iniciar l’Ajuntament davant la Covid-19 i que segueix amb la voluntat de persistir l’any vinent.

El regidor d’urbanisme explica també com s’està treballant per recuperar urbanísticament els vapors en desús dins l’entramat urbà, i com aquesta recuperació es lligarà a la promoció d’habitatge de protecció oficial. Impulsar i renovar els nous usos dels edificis que es troben en desús, ajudaran a teixir nous vincles de ciutat.

Per acabar, un altre tema que ha centrat l’actuació del govern municipal enguany ha sigut i és la transició energètica, “la transició cap a un nou model energètic democràtic i participat que asseguri l’accés a l’energia tal com defensem l’accés universal a l’habitatge o a l’aigua, però que es basi en la producció d’energies autòctones, distribuïdes i properes als punts de consum”, explicava Caballero. Per fer-ho el govern municipal ha arrancat el programa per al transició energètica de Terrassa a més de promoure l’Associació de Municipis per l’Energia Pública, l’AMEP.

Totes les actuacions de l’àrea de territori i sostenibilitat tenen un mateix protagonista: els terrassencs i les terrassenques. I persegueixen un únic objectiu: fer de Terrassa una ciutat sostenible, saludable i respectuosa amb l’entorn.

L’Audiència Pública de Serveis Territorials, seguretat, Urbanisme i Sostenibilitat que es va celebrar el passat 1 de desembre, va comptar amb la presència de la Tinenta d’Alcalde, Lluïsa Melgares, i els regidors Carles Caballero, Raül Ibáñez i Xavier Fernández que van explicar les accions dutes a terme pel seu servei durant aquest any. SI voleu veure l’audiència pública sencera, podeu clicar al següent enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *