La nova generació de l’audiovisual

Parc Audiovisual de Terrassa.

Sovint, quan vas a un plató de cinema et pots trobar el cartell d’advertència “Silenci, s’està rodant!”. Fins i tot les produccions més espectaculars necessiten el seu moment de silenci als rodatges perquè tot surti bé. Terrassa ha estat rodant i ara arriba el moment de mostrar el tràiler, un tastet de la producció que s’esdevé i es pot arribar a succeir a la nostra ciutat, la voluntat  de ser un referent a la cartellera de la indústria audiovisual del sud d’Europa.

En un món tan vistós com l’audiovisual, sovint s’acaba reduint tot a la catifa vermella, quan en realitat se t’està mostrant el resultat d’una feina immensa d’un munt de persones i d’una indústria cultural que actualment, fins i tot en pandèmia, viu un moment positiu, malgrat que als amants del cinema no ens deixi de preocupar la situació de les sales d’exhibició.

Quan a inicis d’aquest mandat vàrem crear les bases de la regidoria de projectes audiovisuals a Terrassa, partíem d’una base potent (sinó la Unesco no ens hagués nomenat Ciutat del Cinema). El Parc Audiovisual estava a ple rendiment i calia desenvolupar un projecte per consolidar i fer créixer  aquest gran actiu, alhora que es promocionava el teixit empresarial de la indústria auxiliar i de la creació artística.

I és que, si bé cal valorar dins i fora de Terrassa que tenim el centre de producció de referència del país al Parc, la ciutat compta amb un entramat amb actius com els estudis d’enginyeria de sistemes audiovisuals de l’ESEIAAT-UPC, de l’ESCAC, de Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia, del centre de restauració i conservació de la Filmoteca de Catalunya.

Vaja… és com si a un director novell el conviden a filmar, sap que compta amb un equip d’enorme talent i la productora se li acosta i li diu “Dire! Ara només depèn de la pasta!”.  Els recursos municipals en aquest cas per optar a una superproducció són limitats i el que cal és començar a treballar en silenci, perquè tots els membres de l’equip col·laborin entre si, obtinguin oportunitats i se’ls acompanyi mentre es desenvolupa un projecte potent.

Ara, davant la crisi, Europa ha posat recursos sobre la taula i ha cridat justament a una nova generació, amb un pla d’ajudes Next Generation on se cerquen projectes públics i privats amb potencial de reacció i reactivació davant la pandèmia, generació de riquesa i benestar social on invertir recursos. Ha arribat el moment de passar el tràiler i cridar “Eh! Nosaltres estem rodant!”

Amb els grans actius presents a la ciutat ara, el Parc Audiovisual de Catalunya, esdevé el motor principal i imprescindible, amb capacitat de creixement, amb una ocupació actual pròxima al 100%, i que amb tots els serveis complementaris disponibles, garanteix la rendibilitat immediata de la inversió en nova infraestructura que es realitzi i de la nova tecnologia que s’incorpori als platós ja existents.


Fa mesos de gestions intenses per aconseguir atraure inversions locals, nacionals i internacionals perquè som conscients que la ciutat i el país ho necessita. Necessita disposar de més infraestructures per a produir nou material per cinema, televisió, publicitat, plataformes… en una situació de creixement de la demanda com l’actual.

Ha arribat el moment de reivindicar-nos com a creadors, com a indústria, com la nova generació de l’, per tots els beneficis col·lectius que pot aportar el desenvolupament d’aquest projecte a la ciutat i al País. I ho fem amb generositat, fent i ampliant l’equip, sabent que l’aposta de Terrassa és també una aposta de país.

Vam començar a treballar el projecte molt abans de la pandèmia i, davant les opcions de finançament, obrim els braços per ampliar equip, amb la generositat que els èxits compartits són els que acaben beneficiant a més persones, generant ocupació, desenvolupant talent i guanyant la partida a la cartellera a pelis de terror com la pandèmia. Compartim projecte amb la Conselleria de Cultura, amb la Conselleria d’Indústria i amb l’Ajuntament de l’Hospitalet del Llobregat i presentem un projecte per a esdevenir el hub audiovisual de referència al sud d’Europa i aspirar a rebre ajudes  per a la recuperació de l’activitat econòmica en el nostre territori.


Què la ficció es faci realitat!

Pep Forn

Regidor de projectes audiovisuals

Pep Forn

Regidor del Grup Municipal ERC-MES a l'Ajuntament de Terrassa. Responsable de l'Àrea de Cultura, Innovació i Projecció de la ciutat.

Latest posts by Pep Forn (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *