Terrassa planta cara a les elèctriques

El govern municipal impulsa una sèrie de mesures per lluitar contra l’encariment de l’electricitat després de l’onada de fred per un nou model d’energia des del municipalisme

El govern municipal de l’Ajuntament de Terrassa estudia la idea d’impulsar accions judicials o administratives a E-distribución (abans Endesa, del grup ENEL), per exigir la normalització del servei i la renovació de la xarxa, i també habilitar una solució urgent a la situació que s’està vivint. La situació es va desencadenar després dels talls de subministrament elèctric reiterats que veïns i veïnes de Terrassa estan patint des de fa setmanes, agreujat els darrers dies amb les baixades de les temperatures i que estan posant en evidència les mancances de la xarxa de distribució elèctrica de la ciutat. En aquest sentit, l’Ajuntament vol estudiar si la companyia podria haver vulnerat els drets dels usuaris i usuàries de la ciutat a gaudir d’un servei bàsic, com és el de l’accés a disposar de subministrament elèctric, per fomentar aquestes accions.

Segons el regidor Carles Caballero, “les elèctriques actuen amb total impunitat, posant en risc milers de famílies de tot l’Estat i aquesta impunitat s’ha d’acabar”. Caballero afirma que la “complicitat vergonyosa dels grans partits de l’Estat amb les empreses elèctriques s’ha de denunciar i acabar”. És per això que el govern municipal demana al govern de l’estat mesures urgents per la regulació dels preus del mercat elèctric i frenar l’especulació en un moment de màxima vulnerabilitat social i econòmica; així com auditar les companyies subministradores responsables de les xarxes on s’hagin produït talls elèctrics i sancionar, en cas que sigui pertinent, si es demostra que els talls s’han produït pel mal estat de la xarxa de distribució.

D’altra banda, des de l’Ajuntament també es demana a la Generalitat, com a organisme responsable d’exercir el control, seguiment i garantia de la xarxa de distribució i servei a les llars, comerços, establiments i empreses de la ciutat, se li exigeix que exercici aquesta competència. Totes aquestes reclamacions, a més, s’inclouran en una proposta de resolució que els Grups Municipals de l’Equip de Govern, TxT i ERC-MES, presentaran en el proper ple del mes de gener.

Davant la situació, el personal municipal està fent seguiment constant de les incidències registrades i, de fet, s’ha intensificat el diàleg amb la companyia distribuïdora i el propi veïnat afectat degut a la situació que s’està vivint. A més l’Ajuntament està treballant per activar diferents dispositius de suport als veïns i veïnes afectats, per facilitar la tramitació d’eventuals reclamacions en matèria de consum, així com per disposar d’informació al respecte, si es produeix un tall en el subministrament elèctric.

Per últim, “des de Terrassa impulsem la unió de tot el municipalisme català per aturar aquesta impunitat criminal”, assegura Caballero. Ja són més de 80 municipis catalans liderats per Terrassa que treballen per constituir el proper febrer l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), una nova xarxa de municipis que té per objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica, i desenvolupar accions per promoure una transició energètica justa, democràtica i sostenible. A data d’avui 70 municipis ja han aprovat en els plens municipals d’adhesió a l’AMEP, i altres ho faran properament. En conjunt representaran més de 3,5 milions de ciutadanes i ciutadans del país, i entre les ciutats compromeses, a part de Terrassa que ha liderat i impulsat el procés durant tot l’any 2020, hi ha les quatre capitals de província.  

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *