L’AMEP comença a caminar

L’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública ha celebrat avui l’acte de constitució de manera presencial a Terrassa i de manera telemàtica a la resta de municipis

Carles Caballero: «Avui hem plantat una llavor, la llavor del municipalisme que s’aixeca per defensar el que creiem que al segle XXI és del tot just i necessari: saber quina xarxa de distribució tenim i poder-la gestionar».

L’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública ha celebrat avui l’acte de constitució amb els representants dels 74 municipis i 4 entitats que hi formen part. A l’acte de constitució s’ha nombrat la presidència, que recau a Terrassa, al regidor d’Urbanisme, Sostenibilitat, Medi Ambient i Energia, Carles Caballero. Després de l’acte, s’ha celebrat l’Assemblea General i s’han establert les bases per començar a desenvolupar la seva tasca en defensa de l’energia pública i sostenible.

La nova entitat municipalista té com a objectius impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos.

L’AMEP representarà el 40% de la població catalana i té la intenció d’establir una col·laboració enter municipis, ja que «molts processos, assumptes i problemàtiques que passen en l’àmbit ambiental es desenvolupen a una escala que supera la nostra capacitat i l’abast dels municipis, almenys de forma individual. L’AMEP és l’eina que tenim per fer política en una escala superior. Municipis i entitats units, som més forts», explica el president de l’AMEP i el regidor d’Urbanisme, Sostenibilitat, Medi Ambient i Energia de Terrassa, Carles Caballero.

L’Associació neix també per donar «suport als municipis que vulguin encaminar-se cap aquesta fita, per desenvolupar accions per impulsar la transició energètica, que no serà possible sense una intervenció pública molt més intensa sobre la xarxa de distribució, que a més tingui en compte als municipis i a la ciutadania», explica Caballero.

Un dels primers objectius de l’AMEP és la de denunciar l’opacitat que tenen les grans empreses d’electricitat respecte l’estat de la xarxa elèctrica. Una opacitat que «malauradament es tradueix amb impunitat per part de les empreses subministradores. Volem fer-nos responsables i sobirans d’aquesta xarxa elèctrica», explica Caballero.

«Avui hem plantat una llavor, la llavor del municipalisme que s’aixeca per defensar el que creiem que al segle XXI és del tot just i necessari: saber quina xarxa de distribució tenim i poder-la gestionar. Perquè els diners amb els quals es manté aquesta xarxa es financen a través del rebut de la llum de tots els ciutadans i ciutadanes», explica el president de l’AMEP enviant un missatge clar a les empreses que controlen la xarxa elèctrica.

Durant l’any 2020 s’han desenvolupat els treballs preparatoris per a la seva creació, impulsant-la des de diversos municipis amb la coordinació del municipi de Terrassa. El primer pas va ser elaborar un protocol per regular el marc de col·laboració entre els 47 ajuntaments i les 2 entitats que van rubricar el document el juliol de 2020, entre els quals figuraven les quatre capitals catalanes, on es recollia crear una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestió pública de l’energia. Durant el segon semestre de 2020, els plens municipals dels ajuntaments adherits van aprovar els estatuts de l’AMEP.

En definitiva l’AMEP és una nova i gran oportunitat per Terrassa per impulsar la projecció de la transició energètica, per reforçar el posicionament de la ciutat en l’àmbit supramunicipal i per exportat la «revolució verda» de la ciutat a la resta del país.


L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Latest posts by L'Acció.cat (see all)

Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *