90 anys de republicanisme

Les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 van convertir-se en un autèntic plebiscit entre monarquia o república. Les forces republicanes i d’esquerres, encapçalades per la recentment creada Esquerra Republicana de Catalunya, van aconseguir una victòria clara, guanyant en la majoria de pobles i ciutats de Catalunya, també a Terrassa. El triomf de les forces republicanes a les grans ciutats va ser aclaparador i deixava pas a la proclamació de la República. 

El naixement d’Esquerra Republicana es va caracteritzar per la suma d’una gran diversitat d’organitzacions d’esquerres, republicanes i catalanistes, entre elles la Fraternitat Republicana de Terrassa. Un partit, doncs, que agrupava moltes sensibilitats que, sens dubte, van ajudar al republicanisme a aconseguir aquella hegemonia fa 90 anys.  

Molt ha plogut des d’aleshores, han estat nou dècades en què, malauradament, la repressió ens ha acompanyat, amb l’empresonament i l’exili de molts dels nostres dirigents i, fins i tot, l’afusellament del president Lluís Companys. Però també ha estat gairebé un segle de treball honest, compromès i incansable per la independència, la justícia social i la igualtat d’oportunitats; 90 anys d’història sense cap cas de corrupció sempre al servei del país i de la seva gent.

Han hagut de passar tots aquests anys per repetir aquella fita i perquè, de nou, el projecte d’esquerres i republicà d’ERC torni a ser hegemònic a Catalunya. S’ha obert una nova etapa de lideratge republicà per lluitar per la llibertat nacional de Catalunya i per assolir una societat més justa i solidària, sense desigualtats entre les persones. Un projecte amb una indiscutible voluntat transformadora que reconstrueixi el nostre país des dels valors republicans. 

Manllevant les paraules de Pere Aragonès, ha arribat el moment d’una nova Generalitat republicana, d’un govern que estigui al costat de la gent per superar, conjuntament, la dificilíssima situació que vivim. Un govern que transformi el país i construeixi una nova Catalunya, més pròspera, justa, feminista, verda i plenament lliure.

És el moment del republicanisme, és el moment de sumar-se al projecte que proposem des d’Esquerra Republicana. Perquè és des dels valors republicans que ens en sortim i que ens en sortirem; és amb solidaritat, responsabilitat i, ajudant-nos els uns als altres, que fem i farem front a totes les adversitats i millorarem el benestar de la ciutadania. Aquest és, en definitiva, el nostre objectiu com a republicanes i republicans: construir un país i una ciutat on tothom pugui viure una vida digna. Així que fem dels valors republicans la nostra prioritat i conjurem-nos per incorporar-los en la nostra manera de viure i com a base per construir conjuntament una República catalana de justícia social, de llibertats i d’igualtats d’oportunitats. 

Visca la República, visca Catalunya!

Xènia Albà, presidenta d’ERC Terrassa

Xènia Albà

Vaig néixer a Terrassa un diumenge de Festa Major ara fa uns quants anys. Sóc enginyera de Telecomunicacions i doctora en processat d'imatge mèdica. M'agrada la ciència, la comunicació i el cafè.

Latest posts by Xènia Albà (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *