Arriba el primer ple de dones de Terrassa

La ciutat celebrarà el primer ple de dones divendres 9 de juliol en què s’aprovarà l’inici del full de ruta de les polítiques feministes de la ciutat que es treballarà conjuntament amb les entitats

Arriba a la ciutat el primer ple de dones, una fita històrica per l’avenç en la construcció d’una ciutat veritablement feminista que es traduirà en l’aprovació de l’inici del full de ruta de les polítiques feministes de la ciutat i que es treballarà conjuntament amb les entitats feministes. La proposta acorda treballar perquè la igualtat sigui una prioritat política i una línia estratègica en cada acció municipal de manera transversal i inclusiva, creant així, un espai polivalent i obert a la ciutadania i a les entitats així com incorporar indicadors de gènere al Portal de Transparència per iniciar la creació d’un Observatori de Gènere a la ciutat.

Un total de 43 entitats i col·lectius feministes de la ciutat han participat en el procés participatiu dut a terme en els mesos previs en que s’han debatut i proposat els temes a elevar al ple de dones que se celebrarà de manera extraordinària el proper 9 de juliol coincidint amb el mateix dia en què Quitèria Tarragó Casellas va ser nomenada regidora de l’Ajuntament de Terrassa l’any 1937.

Les propostes presentades han estat formulades a través de diferents grups de treball en diferents àmbits com són el de detecció i atenció de les violències basades en el gènere, el de prevenció i sensibilització de les violències masclistes, el dels drets de les dones en el treball productiu i el dels drets de les dones en el treball de les cures.

Així doncs, en aquest sentit, el primer grup de treball dedicat a la detecció i atenció de les violències basades en el gènere eleva al ple de dones la creació d’un espai virtual on ubicar de manera visible i àgil tots els recursos per a l’abordatge de les violències masclistes a la ciutat, així com estudiar la creació de Punts Lila gestionats per les entitats feministes del barri, entre d’altres propostes. El segon grup dedicat a la prevenció i sensibilització d’aquestes violències proposa, entre d’altres, crear campanyes i actuacions informatives i formatives vers les violències masclistes, amb actuacions adreçades específicament als homes.

D’altra banda els grups dedicats als drets de les dones en el treball productiu i en el treball de les cures proposen oferir línies de finançament per a dones emprenedores i organitzar accions d’informació i sensibilització sobre la bretxa salarial, i per altra banda, impulsar un acte de reconeixement públic a les persones que han realitzat serveis essencials durant la pandèmia, majoritàriament dones, i que han quedat invisibilitzades, entre d’altres propostes.

Reconeixements:

A més el ple de dones atorgarà honors i distincions a Quitèria Tarragó Casellas que va esdevenir el 9 de juliol de 1937 la primera dona regidora de l’Ajuntament de Terrassa i també de la resta de l’estat. La proposta demana també que se li concedeixi el títol de Filla Adoptiva de Terrassa i, així mateix, se la incorpori a la Galeria dels terrassencs i terrassenques il·lustres.

Finalment, el plenari proposa el reconeixement de l’activista i fundadora de l’Associació Vídues de Terrassa, Carmen Pablos Martínez després que el ple municipal del febrer de 2020 aprovés establir un reconeixement públic a una dona que hagi distingit pel seu desenvolupament dels valors de lideratge en el terreny social, econòmic, esportiu o associatiu a Terrassa.

El ple de dones se celebra amb la voluntat d’establir un precedent i poder celebrar un ple extraordinari de dones un cop l’any. L’objectiu és sense cap mena de dubte el de posar les polítiques feministes al centre de les polítiques públiques municipals i la voluntat de mostrar un compromís comú en les polítiques d’igualtat de gènere i de facilitar la participació de les entitats en l’agenda política feminista de la ciutat.

Divendres 9 de juliol, a partir de les 9:30 podreu seguir en directe el ple de dones a través del canal de Youtube de l’Ajuntament de Terrassa o bé podeu veure’l al Cinema Catalunya omplint aquest formulari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *