Ple de dones: consens i objectius compartits

El consens i la voluntat d’avançar en les polítiques públiques feministes de manera transversal protagonitzen un ple de dones format pels grups polítics i les entitats feministes de la ciutat

Terrassa celebra el primer ple de dones de la ciutat marcat per un consens unitari entre les entitats feministes de la ciutat i els grups polítics que formen part del consistori. El to tranquil i la voluntat de fer de Terrassa una veritable ciutat feminista i avançar en les polítiques públiques feministes de manera transversal, han fet que les set propostes presentades pels diferents grups de treball s’hagin aprovat per unanimitat.

El ple de dones ha aprovat l’inici del full de ruta de les polítiques feministes de la ciutat que es treballarà conjuntament amb les entitats feministes. La proposta acorda treballar perquè la igualtat sigui una prioritat política i una línia estratègica en cada acció municipal de manera transversal i inclusiva, creant així, un espai polivalent i obert a la ciutadania i a les entitats així com incorporar indicadors de gènere al Portal de Transparència per iniciar la creació d’un Observatori de Gènere a la ciutat.

En aquest sentit, la regidora Ona Martínez ha explicat que el full de ruta «vol posar al centre les polítiques públiques feministes, polítiques feministes de ciutat que hem de construir any rere any plegades. Un dull de ruta treballat des de la transversalitat, el consens, la unitat i la participació de les entitats». A més, Martínez ha assegurat que «hem vingut a transformar la ciutat i el ple de dones ha de passar d’un acte simbòlic a un acte històric per fer de Terrassa una veritable ciutat feminista».

D’altra banda, s’ha aprovat per unanimitat la proposta del primer grup de treball dedicat a la detecció i atenció de les violències basades en el gènere de crear un espai virtual on ubicar de manera visible i àgil tots els recursos per a l’abordatge de les violències masclistes a la ciutat, així com estudiar la creació de Punts Lila. La proposta del grup dedicat a la prevenció i sensibilització d’aquestes violències que consisteix en crear campanyes i actuacions informatives i formatives vers les violències masclistes també ha quedat aprovada per unanimitat.

A més, respecte als grups de treball dedicats als drets de les dones en el treball productiu i el treball de les cures que proposaven oferir línies de finançament per a dones emprenedores i organitzar accions d’informació i sensibilització sobre la bretxa salarial, i per altra banda, impulsar un acte de reconeixement públic a les persones que han realitzat serveis essencials durant la pandèmia, majoritàriament dones, i que han quedat invisibilitzades, també han quedat aprovades per unanimitat.

En aquest sentit, la tinenta d’alcalde i regidora, Teresa Ciurana, ha remarcat que cal «formular tot aquest seguit de propostes per avançar en la conscienciació de tota la societat, hem d’empoderar les dones, i ens cal esperonar a les empreses perquè les desigualtats en el marc productiu i en d’altres es facin cada dia més petites».

A més, Marta Codina, que ha presentat la proposta en representació del grup de treball de l’àmbit de la prevenció i la sensibilització de les violències masclistes, ha expresat que «l’esforç en prevenció des d’edats molt primerenques és necessari que sigui intensiu perquè reporti canvis consistents i permanents en el temps». D’altra banda en l’àmbit de detecció i atenció de les violències basades en el gènere, ha intervingut Ivet Baldó, en el dels drets de les dona en el treball productiu, la Rosa Garcia, en el dels drets de les dones en els treballs de les cures, ha intervingut Josefina Soler, i finalment en representació de la Comissió del 8 de març per presentar la proposta de reconeixement a Carmen Pablos Martínez, ha intervingut Alba Nos.

El ple de dones ha aprovat també atorgar honors i distincions a Quitèria Tarragó Casellas, primera dona de l’Ajuntament de Terrassa i fer un reconeixement públic a Carmen Pablos Martínez, feminista, activista i fundadora de l’Associació Vídues de Terrassa.

Un total de 43 entitats i col·lectius feministes de la ciutat han participat en el procés participatiu dut a terme en els mesos previs en que s’han debatut i proposat els temes a elevar al ple de dones que s’ha celebrat avui divendres 9 de juliol coincidit amb el mateix dia que Quitèria tarragó Casellas va ser nomenada regidora.

El ple de dones s’ha celebrat amb la voluntat d’establir un precedent i poder celebrar un ple extraordinari de dones un cop l’any. L’objectiu és sense cap mena de dubte el de posar les polítiques feministes al centre de les polítiques públiques municipals i la voluntat de mostrar un compromís comú en les polítiques d’igualtat de gènere i de facilitar la participació de les entitats en l’agenda política feminista de la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *