Caminant sobre la memòria històrica

Durant aquest estiu el Castell Cartoia de Vallparadís exposarà les primeres onze Stolpersteine que s’instal·laran a la ciutat en memòria dels terrassencs deportats als camps d’extemini. Un mapa interactiu permetrà també conèixer des de casa tots els indrets marcats per la memòria històrica a la ciutat.


Ona Martínez: «La memòria històrica és, justament, aconseguir que la ciutadania s’aturi un moment en el seu camí, que ensopegui amb el passat… Que descobreixi, que reflexioni i, sobretot, que no oblidi»


Les Stolpersteine, llambordes commemoratives amb un nom en alemany prou significatiu (pedra que et fa ensopegar), són un projecte de recuperació de la memòria de les víctimes dels camps d’extermini que es va iniciar als anys noranta a Alemanya i s’ha estès a tot el món. Una proposta d’Esquerra Republicana l’any 2018 va obrir la porta a implementar el projecte a Terrassa. Finalment, el treball conjunt entre els estudis històrics a la ciutat, el Memorial Democràtic de la Generalitat i la col·laboració de l’Amical de Mathausen permetrà col·locar a l’octubre onze stolpersteine a la via pública a llocs significatius on van viure cada una de les primeres víctimes homenatjades.

Durant aquest estiu s’ha volgut oferir la possibilitat de descobrir aquest projecte exposant aquesta primera sèrie de llambordes al Castell Cartoixa abans de la seva instal·lació. Un projecte, segons la regidora de Memòria històrica, Ona Martínez, indispensable en el moment actual: «en el moment que estem vivint, amb moviments totalitaris que blanquegen el feixisme i que promouen la xenofòbia, és més important que mai que no oblidem, que no es repeteixi la història».

La presentació del projecte també ha coincidit amb la presentació del mapa digital interactiu de la ciutat dedicat a la memòria democràtica: https://emap.terrassa.cat/mapGIS/?modul=memoria . El mapa permet descobrir virtualment els espais significatius de la història recent de la ciutat, des de la Segona República fins a la transició, així com la localització de plaques commemoratives o la futura ubicació de les Stolpersteine.

L’eina permetrà a tothom qui ho desitgi recorrer la ciutat virtual o físicament i, en cada un dels espais històrics, obrir una fitxa on se li ofereix informació relacionada, fotografies i documents.

Llistat record primeres 11 Stolpersteine:

 • Josep Cirera Mayol
 • Joan Gras Puigmarti
 • Felix Izquierdo Garcia
 • Josep Julià Bruguera
 • Bernardo A Martinez Castillo
 • Àngel Olivares Gallego
 • Ramon Pere Moragues
 • Martí Puig Ferrer
 • Joaquim Sala Prat
 • Agustín San José Calasanz
 • Juan Sánchez Martínez

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Latest posts by L'Acció.cat (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *