Mig mandat

El mandat polític actual estarà marcat, sens dubte, per la pandèmia de la COVID, que encara cueja i que ens recorda, amb les seves tristes conseqüències, com de fràgils som. Però és un deure dels electes explicar, malgrat les circumstàncies, què hem fet durant aquests dos anys en l’àmbit de les nostres delegacions, i què ens queda per fer. En el cas que ens ocupa, en l’àmbit de l’urbanisme.

Pel què fa a l’urbanisme, nosaltres ens vam presentar a les eleccions amb un programa molt clar de desenvolument i millora de la ciutat que existeix, prioritzant-lo a més per sobre dels desenvolupaments mastodòntics heretats de mandats anteriors que proposaven el creixement en extensió de Terrassa.

És en base a aquest programa que la feina fins avui s’ha centrat en impulsar totes aquelles mesures tendents a desenvolupar àmbits urbanístics pendents dins la ciutat. Aquest govern ha impulsat en dos anys la supressió de les agrupacions parcel.làries, que havien impedit la transformació de casals a les avingudes de la ciutat i conseqüentment l’abandó i la degradació de molts d’aquests casals. Amb aquesta supressió impulsem la rehabilitació d’edificis ja existents, i l’edificació de solars buits històrics.

Hem impulsat també les modificacions de planejament necessàries per tal de preservar el Vapor Ros, antiga fàbrica modernista i tresor arquitectònic amagat al centre de la ciutat, de l’especulació urbanística.

Hem fet canvis als sectors de planejament del carrer Sant Pere, que permetran obrir un nou carrer a la ciutat, a les Fonts, per tal de corregir errades del passat. Hem habilitat la possibilitat de convertir, sempre que les condicions d’habitabilitat ho permetin, locals en planta baixa llargament desocupats en habitatges. Hem modificat les condicions prèvies als sectors de l’antiga Fàbrica Sala i Badrinas, al Vapor Cortès i a l’antiga fàbrica de l’AEG, per tal que arrenquin i deixin de significar cràters dins la ciutat, per omplir-los de vida. Hem impulsat també els sectors de la Rambleta del Pare Alegre, del carrer Baldrich, de l’Avinguda de Barcelona, de la carretera de Rubí, de l’Avinguda de Santa Eulàlia o l’inici de les obres d’urbanització del residencial Pla del Bonaire. Properament veurem més àmbits dins la ciutat iniciant la seva transformació després de més de 15 anys aturats, fruit dels canvis que permeten a l’Ajuntament impulsar-los per inacció dels privats.

Estem impulsant un desenvolupament més respectuós, dins de l’estret marge que la llei ens permet, als sectors productius de Bellots i de Palau Sud.

Hem continuat les tasques d’esponjament del barri de Ca n’Anglada, que finalitzaran aquest 2022 vinent.

En l’àmbit de les sancions urbanístiques, hem triplicat les sancions a grans tenidors respecte el mandat anterior pel mal estat de les seves propietats, impulsant també així la seva rehabilitació.

Pel què fa a les masies del terme, hem aconseguit el compromís en ferm de rehabilitació integral de Can Marcet i Can Boada, a més d’impulsar els plans especials de Ca n’Amat de la Muntanya i Can Font de Gaià, i la necessària inspecció i requeriments a la resta de masies, per tal de garantir-ne la preservació per a les futures generacions.

Hem creat l’Organisme Consultiu de Qualitat arquitectònic i Urbanística, que s’estrena aquest mateix mes de setembre.

Hem creat i impulsat el primer grup d’inspecció urbanística del sòl no urbanitzable de Terrassa, per tal de posar fil a l’agulla pel què fa a les situacions d’anarquia i agressions al medi ambient al nostre entorn més proper.

I hem aprovat inicialment els tràmits d’ampliació de l’inventari del patrimoni cultural i arquitectònic de Terrassa, que datava de 1986.

I ara, què?

Tenim pendent la propera modificació de planejament que reservarà el 30% de l’habitatge construït a la ciutat a habitatges de protecció oficial, compromís ineludible d’aquest govern. Estem treballant en una nova ordenança de paisatge urbà que reguli, amb ajuda de l’organisme de la qualitat arquitectònica i urbanística, tots els problemes sobrevinguts que generen les empreses energètiques i de comunicació a les façanes dels nostres carrers, entre d’altres. Tenim pendent una nova ordenança de llicències adaptada al segle XXI (l’actual data de 1984), també tenim pendent una nova proposta pel barri del segle XX que millori l’actual barreja d’usos industrials amb els habitatges i hem de resoldre encara la futura connexió del Parc de Vallparadís amb Can Parellada i Les Fonts, que permetrà posar fi a l’aïllament d’aquests dos barris amb el conjunt de la ciutat a través d’un gran passeig peatonal i ciclable.

En parlarem els propers mesos.

Carles Caballero i Peña, Regidor d’Arquitectura i Urbanisme, Medi ambient i Sostenibilitat i Energia

Segona part de l’article en aquest enllaç http://www.laccio.cat/2021/09/20/mig-mandat-ii/

Carles Caballero

Regidor del Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament deTerrassa. Català d'esquerres, independentista, culer, minyó. Treballador autònom i emprenedor.

Latest posts by Carles Caballero (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *