Diada i republicanisme

Discurs de la presidenta de la secció local d’Esquerra Republicana de Terrassa en motiu de la Diada Nacional de Catalunya

És un nou 11 de setembre i, com sempre, ens trobem en aquesta plaça per a celebrar la nostra Diada Nacional, una diada que és de tos els catalans i les catalanes; vinguin d’on vinguin, parlin la llengua que parlin o resin el que resin. Avui, tota Catalunya celebra aquesta festa perquè ens identifica com a poble, com a gent que comparteix una cultura i unes tradicions. És per aquesta raó que el Parlament de Catalunya l’any 1980 va declarar institucionalment la Diada de l’Onze de Setembre com a festa nacional de Catalunya.

Cal recordar el perquè d’aquesta data, commemorem el setge que va patir Barcelona durant 14 mesos en la guerra de Successió de 1714. Tot i que va ser un moment històric dolorós per la pèrdua de llibertats nacionals, l’onze de setembre també significa una actitud reivindicativa i de resistència davant de l’opressió i la repressió. En aquell 11 de setembre de 1714, van patir la mort molts homes i dones que lluitaven per la llibertat del poble català. Homes i dones que ho van donar tot, fins i tot la vida, per defensar Catalunya i les nostres institucions….. a ells i a elles i permeteu-me que inclogui també les persones que van morir a Terrassa un any abans, dediquem aquest dia.

Aquells anhels de llibertat segueixen vius avui en dia. Segueixen vius malgrat la repressió i la dolorosa història que anem arrossegant, perquè som gent compromesa, valenta i perseverant i continuarem lluitant per la nostra llengua, per la nostra història i per les nostres institucions. La voluntat de ser i seguir sent persisteix.

I és amb aquesta voluntat i des de casa nostra, de ciutats com Terrassa, des d’on continuem lluitant i continuem compromesos. Ho farem des del govern i també des del carrer, des dels valors del republicanisme, treballant per la gent, construint la República Catalana que ha de ser la república de les oportunitats: lliure, justa i pròspera.

Que aquest anhel de llibertat, de justícia i de reivindicació que inspiren la Diada Nacional, ens ajudin a seguir lluitant per aconseguir-la ben aviat!

I per últim, us animo a participar a la manifestació que se celebrarà a Barcelona aquesta tarda on reivindicarem un any més l’assoliment d’aquesta República Catalana.

Visca Terrassa i Visca Catalunya!

Xènia Albà

Vaig néixer a Terrassa un diumenge de Festa Major ara fa uns quants anys. Sóc enginyera de Telecomunicacions i doctora en processat d'imatge mèdica. M'agrada la ciència, la comunicació i el cafè.

Latest posts by Xènia Albà (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *