Electricitat, IVA, Afganistan i diàleg. Les propostes d’Esquerra al Ple de Setembre

El grup municipal d’Esquerra Republicana planteja al ple de setembre frenar l’abús de les companyies elèctriques, que es concretin les mesures de suport al sector de les perruqueries. També s’insta a un posicionament clar de Terrassa com a ciutat d’acollida i favorable al diàleg per la resolució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

Més enllà de l’acció del govern municipal que es concretarà aquest mes de setembre en avenços en la col·laboració amb Prodis pel projecte del Vapor Cortés o noves mesures per la dinamització econòmica a la ciutat, el grup municipal d’Esquerra Republicana plantejarà una sèrie d’acords polítics per reivindicar el posicionament municipal sobre els valors socials i de progrés que defineixen la ciutat.

En aquest sentit, els republicans plantegen la necessitat de posicionar Terrassa un cop més cop a punta de llança del municipalisme en contra de l’abús desmesurat i especulació de les companyies elèctriques. L’increment d’un 250 per cent del preu majorista del Megawatt hora des de febrer de 2021 suposa, de moment, ja un increment d’un 25% del preu del rebut final per a la ciutadania enguany. El control del mercat energètic espanyol per un oligopoli d’empreses amb forts vincles amb els partits majoritaris espanyols i les mesures clarament insuficients del govern espanyol, fan necessari mantenir les reivindicacions per mesures contundents que no carreguin sobre les espatlles de tota la ciutadania els beneficis d’uns pocs. Entre els acords plantejats per frenar aquest abús, Esquerra planteja reestructurar el mercat energètic per garantir un preu just, ampliar la cobertura del bo social i que es reforci les ajudes als municipis perquè es pugui donar resposta a les necessitats socials derivades de l’abús de les elèctriques. Accions que han d’anar acompanyades, pels republicans, per recursos per facilitar la transició energètica.

També a l’àmbit econòmic, Esquerra Republicana torna a portar el ple el retorn a l’IVA reduït del 10 per cent pel sector de les perruqueries, barberies i centres d’estètica. Una petició que el ple ja va realitzar fa un any per afavorir la recuperació d’aquest sector fortament tocat per la covid i que no ha rebut resposta per part de l’estat. Ara, amb propostes no de llei aprovades al Congrés dels Diputats en la mateixa línia, s’exigeix l’aplicació d’una mesura necessària i amb un suport majoritari.

En un àmbit molt diferent, des de la formació republicana es vol reivindicar un cop més el paper de Terrassa com a ciutat d’acollida i solidària amb les persones refugiades provinents de l’Afganistan. En aquesta línia, s’expressa al govern de l’estat la voluntat de col·laboració i acollida de la ciutat, però també la necessitat que el govern espanyol faciliti recursos per poder realitzar l’acolliment amb les màximes garanties.

Finalment, Esquerra Republicana planteja un acord de suport a la taula de diàleg entre els governs de Catalunya i l’estat espanyol. La darrera trobada d’aquest mes de setembre, precedida per la reunió entre els presidents Pere Aragonés i Pedro Sánchez, va visibilitzar la consolidació d’un espai de diàleg bilateral al mateix nivell entre les dues parts on poder resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol.

La bona entesa entre els dos socis del govern municipal, permet garantir el suport de Tot per Terrassa i aprovació de les propostes dels republicans. Un suport recíproc que també permetrà tirar endavant, entre altres, la proposta per incrementar els recursos per a la salut mental i la prevenció del suïcidi, un problema greu i invisibilitzat que afecta cada cop més joves.

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Latest posts by L'Acció.cat (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *