Noves veus

Les crisis que hem anat encadenant els darrers anys han posat de manifest la vulnerabilitat del sistema que ens regeix i dels models de vida que hem creat. Però, malgrat tots els malgrats, les crisis també esdevenen, si sabem analitzar-les correctament, font de reptes i oportunitats. La recent crisi sanitària, per exemple, ha posat de manifest la necessitat d’una forma de política que ofereixi rapidesa, eficiència i qualitat. I en aquest sentit, la ciutadania ha vist com la capacitat d’adaptació i empatia dels seus representants són qualitats imprescindibles per encarar les crisis presents i aprofitar-ne les oportunitats. 

Deia Jordi Cuixart, que “calen nous lideratges” i hi afegia “és imperatiu”. Per sort, com una evolució natural, a diferents espais de la nostra ciutat es fa patent un relleu generacional i unes noves formes de construir. Emergeixen noves veus i formes diferents de lideratge i de gestió que irremeiablement portaran processos de canvi social i polític. Aquests nous lideratges ben poc tenen a veure amb aquell lideratge individual, carismàtic o autoritari propi de temps passats. Conceptes com lideratge col·lectiu, lideratge col·laboratiu o lideratge facilitador, prenen força i seran capaços d’adaptar-se millor al moment que vivim. 

La nostra ciutat, com el país, està en un moment clau i els reptes són majúsculs. No obstant això, tenim al davant una ciutat amb un gran potencial social, econòmic i cultural.. N’és un bon exemple l’informe d’Acció que posiciona Terrassa com  la tercera localitat catalana en nombre d’empreses emergents. Terrassa té la capacitat per brillar molt més del que ho fa avui i es fa necessari fer un pas més per acompanyar aquesta creativitat i la capacitat d’innovació.  Per tant, aquells representants que sàpiguen escoltar i sumar, que estiguin preparats i, evidentment, siguin propers i empàtics, estaran més capacitats per vèncer les inèrcies de la política tradicional i de desenvolupar noves estratègies, propostes i perspectives.

Si alguna cosa hem après darrerament és que les formes de lideratge col·lectiu, més capaces de teixir complicitats i aliances, allunyades de personalismes i capaces d’incloure veus diverses, asseguren una resposta més adequada a totes les circumstàncies i fan més sòlides les decisions i el seu impacte. Terrassa sembla cada dia més preparada per donar pas a noves veus, trobar en els seus representants companys de viatge que l’acompanyin, que l’ajudin i permetin renovar les respostes institucionals als seus problemes i aprofitin al màxim tots els seus potencials. Lideratges que generin noves estratègies i solucions per aconseguir una ciutat encara més creativa, oberta i dinàmica; una ciutat per viure-la i gaudir-la.  És la seva ciutadania qui té el poder i la capacitat per continuar posant les bases i fer un pas més per construir la Terrassa que mereixem, una Terrassa a l’alçada del segle XXI. 

Xènia Albà

Vaig néixer a Terrassa un diumenge de Festa Major ara fa uns quants anys. Sóc enginyera de Telecomunicacions i doctora en processat d'imatge mèdica. M'agrada la ciència, la comunicació i el cafè.

Latest posts by Xènia Albà (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *