Es confirmen les retallades a l’escola pública de Terrassa

L’escola pública de Terrassa es troba davant d’una retallada sense precedents. Per al curs vinent, la ciutat assumirà el 10% de les línies de 1r d’ESO eliminades a tot Catalunya i un 4,5% de les d’I3, tot i que representa el 3% de la població del país. Aquest atac desproporcionat compromet greument el dret a l’educació dels infants i joves terrassencs i posa en risc l’equilibri del mapa escolar de la ciutat.

Lluny de corregir aquesta situació, el govern de la Generalitat, liderat pel PSC, ha decidit mantenir una decisió inexplicable, irresponsable i incoherent amb el que el PSC defensava quan era a l’oposició.

Segons Ona Martínez, portaveu del GM d’ERC Terrassa, “la Generalitat ha actuat de manera irresponsable amb una decisió que no té cap justificació i que colpeja especialment la nostra ciutat. No entenem per què Terrassa ha de patir aquesta retallada desproporcionada que s’excusa amb la baixa de la natalitat quan això és un fet que passa a molts, per no dir a tots, els municipis de Catalunya“.

Els números parlen per si sols, i les dades evidencien la manca de justificació d’aquesta retallada. Tot i que la Generalitat argumenta la mesura amb la baixada de la natalitat, la realitat de Terrassa és una altra. La ciutat absorbeix cada any centenars d’alumnes nous, molts d’ells provinents de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i d’altres llocs, fet que demostra que la demanda d’escolarització no disminueix, sinó que augmenta.

A més, aquest curs els alumnes de 6è són 60 més que el curs passat, i els de 1r d’ESO són 80 més que quan feien 6è. Això vol dir que la necessitat de places escolars no ha disminuït, sinó que ha augmentat. Amb menys línies disponibles, la pregunta és clara: on es preveu escolaritzar aquests alumnes?

Davant d’aquesta situació, Teresa Ciurana, exregidora d’educació de Terrassa, ha manifestat que “aquest atac a l’escola pública no té cap sentit. Les xifres demostren que Terrassa segueix creixent i que, lluny de necessitar retallades, el que cal és una planificació educativa global i adaptada a la realitat de la ciutat“. I posa de manifest que les retallades recauen exclusivament sobre l’escola pública.

Davant d’aquesta situació, els republicans es pregunten on és el govern municipal. Aquesta mateixa setmana la portaveu Ona Martínez va anar al Parlament i va traslladar directament a la consellera d’Educació la seva preocupació, però l’alcalde i la regidora d’Educació de l’Ajuntament no s’hi han reunit ni una sola vegada des de que es va saber la notícia. No se sap tampoc, quantes reunions s’han mantingut amb els Serveis Territorials des que es van conèixer les dades.

El que sí que se sap és que durant dos mesos i mig no han fet res, i en els últims deu dies tampoc s’ha vist cap canvi d’actitud. Quan ERC va ser al govern, va impulsar un pacte de ciutat per evitar retallades a I3, ajustant les ràtios a 20 alumnes per aula. Aquest model permetia afrontar la baixada de natalitat sense perdre línies, però per assolir acords cal treballar, dialogar i liderar. Això és justament el que no ha fet l’actual govern municipal.

Aquesta situació posa en risc elements clau per al futur educatiu de la ciutat. Cal una planificació educativa global que tingui en compte el creixement demogràfic i la realitat del municipi, assegurant que l’oferta de places escolars sigui coherent amb l’increment d’alumnes.

A més, la lluita contra la segregació escolar es veurà greument afectada si l’escola pública perd oferta i les famílies es veuen obligades a matricular els seus fills en centres concertats o privats. La preservació de les escoles públiques als barris és essencial per garantir la cohesió social i l’equilibri del sistema educatiu.

Finalment, el que es reclama és un lideratge polític ferm i compromès, que prioritzi els interessos de l’educació per sobre de la comoditat política. Un govern municipal i autonòmic que prengui decisions pensant en les necessitats reals de les famílies i no en criteris polítics o econòmics.

Ona Martínez i Teresa Ciurana animen a les famílies a inscriure els seus fills i filles a les escoles que tenien pensades abans de conèixer la notícia del tancament de línies, per forçar a posteriori una rectificació del Departament, que s’ha compromès a obrir grups en aquelles
escoles afectades on la preinscripció superi les places ofertades.

Ona Martínez ho resumeix amb contundència: “El que necessitem és que el govern de la ciutat lideri aquesta reivindicació i que la Generalitat rectifiqui. No podem permetre que l’educació dels nostres infants i joves quedi desprotegida” i afegeix “decisions com aquesta no fan més que augmentar la desconfiança cap al govern de Salvador Illa, que després d’arrencar el compromís de rectificar la proposta inicial gràcies a la moció d’ERC aprovada al passat Ple Municipal no ho ha fet; i la desconfiança cap al govern municipal amb la seva permanent inacció davant aquest tema”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *