ERC Terrassa proposa un Pacte Local per la Llengua per fer del català una eina de cohesió social 

El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Terrassa ha presentat una proposta per impulsar un Pacte Local per la Llengua que impliqui institucions, entitats i agents de la ciutat per fomentar l’ús del català a tots els nivells. La iniciativa, que també preveu l’elaboració d’un Pla de Xoc per al període 2025-2027, vol fer front a les dades preocupants sobre l’ús del català i revertir-ne el retrocés, especialment entre la joventut i en els entorns digitals. 

La llengua catalana ha estat i ha de continuar sent una eina de cohesió social i d’igualtat d’oportunitats a la nostra ciutat”, ha afirmat Ona Martínez, portaveu d’ERC Terrassa. “És responsabilitat de les institucions garantir-ne la promoció i el coneixement, sobretot en un context on el català perd presència en els espais d’oci i a les xarxes socials”, ha afegit. 

L’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població a Catalunya indica que només un 33% de la població fa servir habitualment el català, una tendència que es replica a Terrassa segons el baròmetre municipal. Malgrat l’augment del nombre de catalanoparlants, l’ús de la llengua s’ha reduït significativament en entorns informals. 

No ens podem permetre que el català quedi reclòs als àmbits institucionals o formals. Cal fer-lo viu, present a l’oci, a l’espai digital i a la vida quotidiana”, ha remarcat Martínez. “Venim d’experiències que han funcionat, com el doblament de cursos de català a la ciutat el mandat passat o el compromís del Govern amb un Pla de xoc. Ara toca continuar treballant des de l’àmbit local.” 

La proposta d’ERC també planteja garantir que tots els actes públics organitzats per l’Ajuntament tinguin el català com a llengua vehicular i incorporar aquest criteri en l’atorgament de subvencions municipals. A més, es vol impulsar la producció de contingut audiovisual en català dirigit especialment a adolescents i joves, així com recuperar el Pacte de ciutat per la llengua a l’educació, aprovat el 2023 al Consell Escolar Municipal. 

Finalment, el grup republicà aposta per complementar, si cal, l’oferta de cursos de català que la Generalitat augmentarà a la ciutat, gràcies al Pla de xoc que ha anunciat, mitjançant el Consorci per la Normalització lingüística, amb cursos impulsats des de l’Ajuntament per donar resposta a l’elevada demanda, a part de donar suport a les entitats que treballen per la llengua. 

Tenim l’oportunitat i l’obligació de revertir la situació. Cal sumar esforços i aprofitar el potencial de Terrassa com a ciutat d’acollida i ciutat audiovisual”, ha conclòs Ona Martínez. 

D’altra banda, el grup municipal d’ERC ha presentat també una proposta d’acord de Junta de Portaveus sobre la mobilitat ferroviària, que reclama inversions urgents per descongestionar l’AP7 i millorar la qualitat de vida al Vallès.  L’objectiu de l’acord és oferir alternatives reals i sostenibles al vehicle privat davant el col·lapse crònic de l’AP7 des de l’eliminació dels peatges. Fet que ha provocat un augment del 26% en vehicles i un 36% en camions, provocant retencions diàries i més accidents.  

És evident que el model actual és insostenible. El col·lapse de l’AP7 és el símptoma més visible d’una manca de planificació i inversió en transport públic durant dècades, ha denunciat Ona Martínez. No podem continuar promovent el transport per carretera mentre el ferrocarril queda infrautilitzat i infrafinançat.” 

La proposta recull els consensos expressats per diversos municipis i pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, que coincideixen en la necessitat de millorar la xarxa ferroviària. En aquest sentit, Esquerra defensa accions com: 

  • Prioritzar la línia R8 i executar les estacions d’intercanvi previstes a Rubí, Sabadell, Cerdanyola i Volpelleres. 
  • Impulsar la línia orbital R9, començant pel tram Terrassa-Sabadell-Granollers. 
  • Millorar la freqüència i horaris de la R8 i promoure noves línies com la R80 (Girona – Reus) o un servei directe dels Vallesos al Baix Llobregat. 
  • Desplegar Park&Ride a les estacions de tren i garantir l’accés segur amb bicicletes i patinets. 
  • Executar les noves estacions de Terrassa Oest i Terrassa Sud, per millorar la mobilitat urbana. 

Reclamem que es posi fi a la discriminació estructural del transport ferroviari respecte al transport per carretera, ha insistit Martínez. Necessitem inversions reals i urgents, no promeses que mai s’executen.” 

ERC també insta a aplicar la Directiva Eurovinyeta per corregir la subvenció encoberta al transport per carretera i equilibrar el sistema amb criteris de sostenibilitat. La gent del Vallès vol i necessita opcions de transport segures, eficients i sostenibles. I això passa per apostar de veritat pel tren. No és una qüestió tècnica, és una decisió política, ha conclòs la portaveu. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *