ERC Terrassa obre el debat sobre l’habitatge: propostes i compromís per garantir el dret a viure dignament 

ERC Terrassa va celebrar el passat 27 de març el debat “Encarem el futur: Parlem d’habitatge” al Centre Cívic Montserrat Roig, a Ca n’Anglada. El debat va posar sobre la taula una preocupació creixent: l’accés a l’habitatge. 

Amb un augment de més del 27% en el preu del lloguer a Terrassa en només un any, les dificultats per a joves, famílies vulnerables i persones grans no fan més que créixer. A això s’hi suma l’envelliment del parc d’habitatge, la manca de polítiques de rehabilitació i la poca aposta per models innovadors d’habitatge social.  

El debat, moderat per Ona Martínez, portaveu d’ERC Terrassa, va comptar amb les aportacions de Pau Morales, ex-diputat al Parlament, Sílvia Grau, exdirectora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i Marc Labòria, director adjunt a la gerència Prodis. Les intervencions van remarcar la necessitat d’una política valenta i transformadora per garantir l’habitatge com a dret i no com a mercaderia. 

El debat també va posar en valor una de les bones pràctiques més innovadores: el projecte La Teulada, un model de cohabitatge cooperatiu que integra persones amb discapacitat i que aposta per la vida independent, l’arrelament al barri i la dinamització comunitària. Aquest projecte demostra com l’habitatge pot esdevenir una veritable eina de transformació comunitària. Un model que, com altres formes de tinença cooperativa, és escalable i pot inspirar noves iniciatives si l’administració les acompanya i facilita. 

Les intervencions van posar sobre la taula tres fronts imprescindibles per garantir l’habitatge com un dret: 

En primer lloc, la rehabilitació d’habitatges antics, amb especial atenció a barris populars i cases unifamiliars, sovint oblidats per les polítiques públiques. Sílvia Grau va denunciar que Terrassa ha aprofitat només una petita part dels ajuts europeus destinats a rehabilitació, a diferència d’altres ciutats veïnes que han invertit decididament en millorar les condicions dels seus habitatges. 

En segon lloc, es va reivindicar la creació d’habitatge dotacional per a gent gran, amb serveis comunitaris que fomentin l’autonomia i l’envelliment digne. El cas de projectes com el de Tel·lers de Prodis, és un exemple de com es pot combinar habitatge, restauració social i serveis a domicili per a la gent gran, evitant així situacions d’aïllament i institucionalització prematura. 

Finalment, es va remarcar la necessitat d’activar el sòl públic disponible, en molts casos abandonat o sense ús, per destinar-lo a habitatge assequible o dotacional i evitar-ne l’especulació. Pau Morales va destacar que és imprescindible que l’Ajuntament posi a disposició els solars buits per fer realitat projectes d’habitatge amb criteris de justícia social, evitant que siguin utilitzats com a moneda d’especulació privada. 

L’acte va reafirmar el compromís d’ERC Terrassa amb un model de ciutat que prioritzi l’habitatge com a dret bàsic i garanteixi barris cohesionats, vius i accessibles per a tothom. En definitiva, un model on l’habitatge sigui garantia de drets i de futur, no d’exclusió. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *