Transformar les Biblioteques. Un repte de Ciutat

El grup municipal d’ERC-MES i les JERC Terrassa marquen la pauta perquè el futur Pla Municipal de Biblioteques no es quedi només en un projecte d’inversions i desenvolupi tot el potencial d’aquests espais, començant per pensar amb els seus principals usuaris: els joves.

 

 

Oriol Guerrero: “Terrassa és la segona ciutat universitària i toca creure-s’ho. Apostar per les aules d’estudi a les Biblioteques ha de ser una prioritat, alhora que respon a una demanda ciutadana”  

Oriol Guerrero: “Terrassa és la segona ciutat universitària i toca creure-s’ho. Apostar per les aules d’estudi a les Biblioteques ha de ser una prioritat, alhora que respon a una demanda ciutadana”

 

Des de les JERC i el grup municipal d’ERC-MES es tornar a parlar de bilbioteques i aquest cop amb el Pla Municipal de Biblioteques a la mà, a portes de ser debatut al Ple de Terrassa del mes de febrer. Un pla en el qual s’ha treballat i s’han pogut incorporar esmenes però que entenen com només un punt de partida que s’haurà de concretar en el seu desenvolupament i on hi ha molt a dir.

En primer terme, el regidor d’ERC-MES, Pep Forn, ha qüestionat el fet que el Pla estigués redactat ja a abril de 2017 i no s’hagi donat a conèixer públicament fins fa un mes, cosa que ha obligat a un treball intens per poder-hi incidir. En aquest aspecte, ha estat clau la tasca de JERC Terrassa.

El portaveu de les JERC, Oriol Guerrero, ha recordat la tasca desenvolupada amb anterioritat per  les joventuts d’esquerra per aconseguir obrir la BCT fins a la mitjanit en període d’exàmens. Davant el nou Pla de biblioteques 2017-2025 en el redactat inicial Vam començar a veure que la ciutat creia en la xarxa de biblioteques però no ho feia convergir amb la realitat dels estudiants de Terrassa. Som la segona ciutat universitària de Catalunya i toca creure-s’ho més enllà del que diu un cartell a l’entrada de Terrassa.”

El Pla explicitava que les “aules d’estudi no són una prioritat per la ciutat”. Un punt que s’ha eliminat via esmena per prioritzar a aquells qui el mateix pla confirma com els principals usuaris de la xarxa de biblioteques: els joves.

Per fer possible aquestes aules d’estudi, s’ha aportat solucions com que el nou espai de 300 m2 a la planta inferior de la BCT com espai polivalent hi hagi una preferència per les aules d’estudi, amb horaris diferents dels habituals de la BCT i amb una accessibilitat independent, permetent la seva utilització per aquesta finalitat sense necessitat d’obrir tot l’equipament, reduint cost i mobilització de personal.

cof

cof

Situar les aules d’estudi com a prioritat permet constituir un Pla que pugui emmarcar totes les iniciatives en aquesta línia i dotar a la ciutat d’un marc competent. També es planteja obrir la BCT en diumenge en període d’exàmens perquè els joves de la ciutat ho puguin fer a Terrassa mateix. Un plantejament que també inclouria l’obertura de les biblioteques de Districte als migdies en període d’exàmens. Això té una doble vessant i passa en primer terme per la potenciació de les biblioteques de Districte i l’altra per potenciar la vida al barris. Segons Oriol Guerrero “Hem de descentralitzar el servei bibliotecari de la BCT i poder tenir unes biblioteques de districte ben dotades per dur a terme totes les activitats. Terrassa no és una ciutat universitària que es fa al centre sinó que es fa a tots els districtes i a tots els barris” Això es relaciona amb la idea de convertir la xarxa de biblioteques en punts estratègics interconnectats.

Finalment, el regidor Pep Forn, ha destacat que “El Pla Municipal del Servei Bibliotecari 2017-2025, amb les modificacions presentades, ofereix un marc per desplegar un sistema de biblioteques competent i modern”. Perquè això sigui possible, però, segons Forn, s’ha de superar els titulars exposats dins el Pla municipal i treballar per una “evolució real del concepte de Biblioteca, com espais de creació, de desenvolupament i de foment de la cultura més enllà de la cultura literària”. I això, segons Forn, passa no només per plantejar inversions, sinó també per plantejar com es desenvolupen i tenir en compte com es desenvolupen les accions aprofitant també les altres biblioteques d’universitats, escoles i entitats presents a la ciutat i, ara per ara, oblidades en el plantejament inicial.  

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *