PLE FEBRER. Feminisme, equipaments i participació

El feminisme fa escoltar la seva veu al Ple de Terrassa del mes de febrer. Un ple amb protagonisme de la iniciativa ciutadana, amb intervenció dels pensionistes, i un trist paper del govern a l’hora d’abordar el futur dels equipaments de la ciutat.

Carme Laboria: "No podem deixar cap nena sense la possibilitat de descobrir les seves aptituds per la ciència i la tecnologia”.

Carme Laboria: “No podem deixar cap nena sense la possibilitat de descobrir les seves aptituds per la ciència i la tecnologia”.

Quatre entitats feministes de la ciutat (Casal de la dona, Quart Creixent, Guerrilla dels cossos i Rudes rebels) volien intervenir al Ple abans del 8 de març per plantejar les seves propostes per crear un protocol d’actuació davant les agressions sexistes a les festes de la ciutat i de suport a la vaga feminista del dia de la dona treballadora. Un formalisme no ho va fer possible, però el grup municipal d’ERC-MES, conjuntament amb altres grups de l’oposició, vàrem fer de corretja de transmissió de les iniciatives que, finalment, van ser aprovades.

En la mateixa línia, el grup municipal d’ERC-MES va presentar i aprovar per unanimitat la proposta plantejada per l’Assemblea de dones d’Esquerra Terrassa per la promoció de la participació de les dones en l’àmbit de la ciència i la tecnologia. Un àmbit on les dones, com va exposar la regidora d’ERC-MES, Carme Labòria, estan clarament minoritzades (un 18-20% del total d’estudiants universitàries) i on l’Ajuntament, com a màxima institució de la segona ciutat universitària del País amb centres d’estudis i investigació de referència en aquest àmbit, té l’obligació d’incidir. Una iniciativa on, malgrat comptar amb la unanimitat de tots els grups, també hi va haver determinades actituds condescendents per part de regidors de l’equip de govern i l’oposició. Fet que Laboria no va voler deixar passar de llarg recordant-los que “Aquestes actituds seves, d’això ja ho faig o com ho hauria de fer, perdonin, però són força masculines… Potser que pensem a sumar i crear noves iniciatives per no deixar cap nena sense la possibilitat de descobrir les seves aptituds per la ciència i la tecnologia”.

Intervenció pensionistes al Ple per defensar el sistema públic de pensions de les polítiques del govern espanyol

Intervenció pensionistes al Ple per defensar el sistema públic de pensions de les polítiques del govern espanyol

També des de la participació ciutadana, els altres protagonistes del ple van ser els col·lectius pensionistes de Terrassa, després d’haver protagonitzat una multitudinària manifestació al matí pels carrers de Terrassa van reivindicar al plenari acabar amb l’espoli del govern espanyol del sistema públic de pensions, criticar les pujades vergonyants de les mateixes i prendre mesures per assegurar que les futures generacions puguin tenir-ne.

La resta d’acords presentats per ERC-MES també van ser aprovats (vegeu enllaç), però on el grup va prendre més protagonisme va ser, justament, en dues propostes alienes. I és que un mes després que els republicans aprovessin al ple una proposta per desenvolupar un nou Pla d’equipaments per la ciutat, el PSC va proposar la cessió de la gestió de tots els Casals d’avis de la Generalitat a la ciutat directament a l’Ajuntament. El portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert, va evidenciar a l’equip de govern que no només presentaven un plantejament antic sinó que ho feien d’esquena a la Generalitat i demanant equipaments sense saber què vol fer l’Ajuntament amb ells. “Volen apostar per la gestió de proximitat? Ens hi trobaran. Treballem en models de cogestió que responguin a les necessitats de les entitats i dels usuaris als barris. Però primer definim el Pla d’equipaments i després, si volen, parlem de qui els gestiona”. El resultat: la proposta del PSC desestimada pel Ple i s’espera ara que el govern accepti la invitació a començar la feina pel futur Pla d’equipaments.

L’altre punt on l’aportació d’Esquerra-MES es va fer sentir va ser en el Pla municipal de biblioteques 2017-2025. Un pla plantejat pel govern més com un compendi d’inversions que de projecte i on Esquerra, amb la feina de les JERC al darrere, ha incidit perquè es tingui en compte el col·lectiu de joves com als seus màxims usuaris, es potenciïn les aules d’estudi i es treballi per convertir les biblioteques en vertebradors i dinamitzadors de la vida cultural i social de proximitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *