Les dones, la seguretat i les emergències

Existeixen molts sectors i àmbits laborals que històricament han estat majoritàriament ocupats per homes. Part de la lluita per la igualtat de gènere consisteix també en la feminització d’aquests, donar visibilitat i oportunitats a les dones perquè puguin arribar a aquest lloc de treball.

A mesura que avança la lluita feminista es van produint millores al respecte, però encara hi ha molt afany de poder i protagonisme i uns estils de lideratges autoritaris. Seguir treballant implantant mesures que garanteixin l’equitat és clau per aconseguir la igualtat de drets.

Encara hi ha qui es pensa que quan una dona va sola pel carrer percep la seguretat igual que un home, o quan seiem en un banc i mirem els espais públics els visualitzem igual

Montse Font, cap del servei de gestió d’emergències de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat

Montse Font, cap del servei de gestió d’emergències de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, fa unes pinzellades sobre com s’ha evolucionat en matèria feminista el sector d’emergències i seguretat: “Em fa il·lusió quan ara veig que el percentatge de dones que tinc a les classes és ja d’un 20%, perquè en definitiva aquest camp no canviarà si no posem i equilibrem en aquest sentit. No podem canviar les policies, ni els bombers, ni els agents rurals quan el percentatge de dones no arriba ni al 5%, o quan els percentatges de consellers d’Interior o directors generals d’aquests cossos no han estat mai dones, o com a molt n’hi ha hagut una en tota la història democràtica”.

Des del Ministeri d’Interior i els Mossos d’Esquadra s’han fet passes endavant amb la campanya de feminització del cos. Per una banda, es van presentar, de manera transversal a tot el departament, la reserva de places per a dones a Mossos, Agents Rurals i Bombers. A més a més, el conseller Joan Ignasi Elena i el comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, van signar l’acord per tirar endavant el Pla d’Igualtat d’oportunitats entre dones i homes de la Policia de la Generalitat de Catalunya 2022-2025.

A Terrassa també s’han impulsat mesures amb l’objectiu de feminitzar la Policia Municipal, que actualment compta amb un 16,03% de dones, i impulsar la igualtat de gènere i assolir una presència equilibrada entre homes i dones. Amb el lema ‘Fem Equip, Fem Policia’, es va posar en marxa una campanya de comunicació per informar sobre la convocatòria de 46 places d’oferta pública al cos.

Treballar sota les bases de la perspectiva de gènere és la clau de l’èxit per avançar de manera efectiva i real en la construcció d’un cos més inclusiu, paritari, modern i representatiu de la societat a la qual serveix.

“Encara hi ha qui es pensa que quan una dona va sola pel carrer percep la seguretat igual que un home, o quan seiem en un banc i mirem els espais públics els visualitzem igual, o el disseny dels carrers i les places, els contenidors de la brossa, la llum dels fanals, els recorreguts de l’autobús i les seves parades o la disposició i ergonomia dels seients en el transport públic…”, explica Font. I és que és necessari continuar treballant per aconseguir que tot això evolucioni i per aconseguir-ho calen polítiques de seguretat i emergències transformadores, que impliquin noves mirades i representin al total de la població.

Jenn Díaz, diputada d’Esquerra Republicana de Catalunya, explica que “quan una dona entra en política canvia la dona, però quan moltes dones entren en política, canvien les polítiques”. El mateix succeeix amb la seguretat i les emergències. Urgeix modernitzar les policies locals, els Mossos, els bombers o els agents rurals és imprescindible que entrin més dones, i sobretot que en les figures de poder hi hagi més dones per poder dissenyar polítiques més actuals.

Montse Font Fabra

Cap del servei de gestió d’emergències de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya.
Enginyera Tècnica Industrial i Psicòloga Social

Latest posts by Montse Font Fabra (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *