El jove, futur de la societat

Tota societat, si vol desenvolupar-se, persegueix el seu ideal intentant apropar-s’hi cada cop més –amb més o menys èxit depenent del cas-. El nostre ideal i, creiem, el de la majoria, és el d’una societat verda (ecològica), fraternalista, justa i modernitzada.

I és clar que per a una societat millor calen ciutadans millors, més culturitzats, conscienciats, solidaris. Però, sovint, la pròpia societat oblida que aquests futurs homes i dones són els nens i nenes, i els i les joves d’avui.
Al llarg dels anys, el govern espanyol, i el dels diferents països desenvolupats en general, ha intentat dur a terme mesures per millorar aquesta societat futura, però aquestes –per exemple, el Protocol de Kyoto- s’han quedat en simple paper mullat. Mentrestant, la memòria selectiva que tant els caracteritza esborrava de les seves ments el principi fonamental que qualsevol societat està subjugada als individus que la formen. Per tant, sense unes lleis o mesures que garanteixin la bona qualitat de vida d’aquests individus, no es podrà assolir una societat cada vegada més a prop de l’ideal.

Aquesta ceguera de futur es posa de manifest amb el descrèdit al jovent a través d’una llei Wert, que perjudica greument el desenvolupament educatiu i cultural clarament necessari; una llei “per la vida del concebut i no nascut”, que castra els drets de la dona i la llibertat, doncs posa traves a la continuïtat dels seus estudis o feina i del model de vida, i a la llibertat de decisió de la noia; una política econòmica que dificulta l’autosuficiència, la preparació o, simplement, el dret a una vida digna i en condicions; una reforma laboral que impedeix la inserció del jovent al món laboral i que en dinamita l’emprenedoria; i podríem continuar així uns quants paràgrafs més.
És per això que, sense deixar de preocupar-nos –o “ocupar-nos”, com diu la meva mare– pel present, el poder polític té l’obligació ètica i pràctica de vetllar pel jovent, sovint oblidat en aquest país, i conduir la societat cap a un futur millor.

Latest posts by Paula Casado (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *