90 anys de la Proclamació de la República

Durant el 14 i el 15 d’abril Terrassa commemora el 90è aniversari de la proclamació de la República catalana amb el descobriment d’una placa a la façana de la Casa del Poble

Terrassa commemora el 90è aniversari de la proclamació de la República catalana amb una sèrie d’homenantges que es realitzaran durant el 14 d’abril, dia en que es va proclamar la república l’any 1931.

És per aquest motiu que l’Ajuntament, a les 17:15 h de la tarda del dimecres 14 d’abril, descobrirà una placa commemorativa de la proclamació de la República a la façana de la Casa del Poble, com a lloc emblemàtic del republicanisme a Terrassa. En aquest sentit, després de les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, els republicans electes de Terrassa es van reunir a la Casa del Poble a l’espera d’esdeveniments. Tot depenia del que passés a les altres grans ciutats de Catalunya, però al migdia, Barcelona va proclamar la República i van sortir de la Casa del Poble per anar al Raval de Montserrat, davant l’Ajuntament per celebrar la proclamació de la República. A més, aquell mateix dia a la Casa del Poble va tenir lloc un ball públic per celebrar l’esdeveniment, mentre els regidors electes juraven fidelitat i cooperació amb el nou règim.

D’altra banda, a les 18 hores l’Ajuntament de Terrassa realitzarà l’acte commemoratiu del 90 aniversari de la proclamació de la República a l’Arxiu històric i comarcal. L’acte comptarà amb una reflexió entorn a l’educació i a l’accés de les dones a la vida pública durant la República a càrrec de les historiadores Mariona Vigués i Teresa Rodríguez.

Finalment, Esquerra Republicana de Terrassa, com cada any, celebrarà el dia de la República amb el tradicional lliurament del Premi Gorra Frígia, que s’atorga a entitats o persones terrassenques que defensin els valors republicans, el dijous 15 d’abril a les 19 hores a la Coral dels Amics. L’acte serà conduït per la presidenta de la secció local, Xènia Albà, i comptarà amb la participació de la Secretària d’Atenció Sanitària i participació de la Generalitat de Catalunya, Carme Bertral, i del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa i portaveu del grup municipal, Isaac Albert.

L’acte es podrà seguir en directe a través d’aquest enllaç: https://www.facebook.com/esquerra.terrassa/posts/2850360341880013

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *