Pressupostos 2016: Pla de xoc anticrisi i debat conjunt

Isaac Albert: “Cal canviar les prioritats i debatre conjuntament pressupostos i ordenances”

El grup municipal d’ERC-MES proposa incorporar als comptes municipals un Pla de Xoc Social.

pressupostos

Manca ambició i manca valentia política”. Amb aquesta contundència el portaveu del grup municipal d’ERC-MES, Isaac Albert, marca la posició de les formacions que representa davant la negociació dels pressupostos: “Entenem que l’equip de govern plantegi uns pressupostos continuistes, són els seus pressupostos. Tot i així, la realitat política i social de la ciutat requereix definir noves formes de governar”.

Un nou tarannà que, per ERC-MES, hauria de començar per una reivindicació històrica: pressupostos i ordenances s’han de debatre conjuntament en un sol ple. Per més estricte que sigui el calendari, no pot ser que un cop més s’hagi d’aprovar les taxes i ordenances municipals sense saber com es pensen gastar els diners. Des de l’oposició no es pot acceptar un debat separat.

I és en aquesta relació, entre el que s’ingressa i com es gasta, on ERC-MES vol entrar a parlar. Per això es proposa incorporar als comptes municipals un Pla de Xoc adreçat a enfortir la ciutat davant dels estralls de la crisi. L’aposta estructural contra l’exclusió social té com objectiu evitant que la ciutat es fragmenti socialment.

Per fer possible això, segons Albert: “és indispensable una aproximació a la realitat molt diferent a la que planteja el PSC”. Pensem que la lluita contra l’exclusió social ha de comportar canvis en la mateixa manera de governar i en les relacions tradicionals que es donen entre administracions i dins el propi consistori. Pel portaveu d’ERC-MES: “Veient el que tenim actualment a la ciutat, això és impossible. Ni el model de ciutat, ni l’estructura directiva i política de la que s’ha dotat el PSC avança en aquesta línia.”

Així doncs, es proposa una partida dins dels ingressos propis municipals a un Pla de xoc amb respostes clares, definides i estructurals per sortir de la crisi, i no tant a tractament pal·liatius de curt recorregut.

Estructurant aquest Pla contra la crisi proposem:

  • Dotar de recursos i executar el Pla d’Inclusió Social, mai iniciat i actualment necessitat d’una actualització urgent.
  • Un pla de formació bàsica de caràcter professionalitzador que asseguri uns estàndards mínims d’ocupabilitat.
  • Suport i finançament a la creació de projectes d’economia social i cooperativa.

La proposta d’ERC-MES acompanya el Pla de xoc d’altres mesures ambicioses com la creació d’una Cooperativa de Crèdit Municipal, que respongui als paràmetres d’economia social i doni noves eines de desenvolupament a l’emprenedoria terrassenca. Una iniciativa per la qual es pot destinar el 2016 una partida inicial per definir-ne la viabilitat i assegurar-ne la creació.

La proposta és factible i es poden trobar recursos, segons Isaac Albert, ja que la revisió de la proposta pressupostària dels socialistes indica àmbits clars d’actuació: “Encara es pot recórrer un ampli marge amb mecanismes de redistribució de la riquesa, utilitzant el romanent existent i racionalitzant la voluntat d’amortització del deute”.

Recursos per l’activació socioeconòmica que es podrien completar, també pel líder d’ERC “refent les prioritats polítiques d’un pressupost que parteix d’una realitat antiga i formes de fer polítiques caduques”. Així es proposa replantejar de forma selectiva les inversions per al 2016. Una redistribució on es poden ajornar projectes no necessitats d’immediatesa per prioritzar actuacions partint dels principis d’Accessibilitat, Seguretat i Neteja, per aquest ordre.

Una proposta econòmica que, des del grup municipal d’ERC-MES, s’ha estructurat no només per obtenir recursos pel Pla de xoc i la Cooperativa de Crèdit municipal, sinó també per poder assegurar la partida necessària per un tracte laboral just als treballadors municipals.

Finalment, la proposta d’Esquerra-Mes no ha volgut desaprofitar l’ocasió d’emprar aquests pressupostos 2016 per demanar un canvi en la reglamentació en matèria de subvencions, establint com a principi fonamental d’atribució d’ajudes el criteri del bé comú per a tota la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *