PRESSUPOSTOS, LES PRIORITATS

Inclusió, ocupació, activitat econòmica i democràcia participativa – Les prioritats d’ERC-MES per negociar els pressupostos a Terrassa pel 2017

Isaac Albert: “No volem mercadejar amb partides concretes. Esperem un projecte global i coherent d’inversió per la ciutat mirant al futur”.

Isaac Albert: “No volem mercadejar amb partides concretes. Esperem un projecte global i coherent d’inversió per la ciutat mirant al futur”.

 

Dels 22 municipis de més de 50.000 habitants Terrassa ocupa el lloc 21 en despesa per habitant. Una dada contundent amb la qual el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert, ha obert la roda de premsa per explicar com encara el grup municipal la negociació dels pressupostos de cara al 2017.

S’ha desenvolupat un programa de propostes i partides concretes a negociar amb l’equip de govern, però la posició d’ERC-MES vol anar més enllà i portar al govern a una reflexió interna sobre quin és el projecte de ciutat que s’encara amb el projecte global de pressupostos.

En primer terme, ja s’ha aconseguit que el govern respongués a la demanda d’aquest grup municipal perquè cada un dels regidors i tinents d’alcalde de l’executiu municipal expliqués com s’havien executat i s’encaraven els pressupostos des de les seves àrees de responsabilitat. Un exercici que Isaac Albert ha agraït però que també, ha especificat, ha servit per veure les mancances d’un pressupost continuista sense perspectiva global de futur per la ciutat.

El portaveu d’ERC-MES ha admès que moltes de les incorporacions aportades pel grup municipal l’any passat als comptes municipals i que van portar a l’abstenció no s’han executat. De fet, el projecte pel 2017 ni tan sols contempla partides per algunes propostes aprovades durant l’any a l’Ajuntament. No obstant això, ERC-MES no vol marcar encara el seu sentit del vot a la contra d’uns comptes sense donar opció a la negociació.

Segons Isaac Albert “Tenim la sensació de ser més responsables que el govern. Ho tornarem a intentar. Els hi oferim línies d’actuació i projecte de futur. Està a les seves mans aprofitar aquestes oportunitats per la ciutat”.

En aquest sentit, el grup municipal d’ERC-MES, ha enquadrat la seva negociació dels pressupostos en quatre prioritats bàsiques:

1) Revertir el model social excloent que explica l’elevada segregació/segmentació existent (residencial, escolar i social, entre d’altres), i posar les bases per un model de ciutat inclusiva alhora que garantir la cobertura de les necessitats bàsiques de tota la població.

2) Millorar l’ocupabilitat de la població.

3) Afavorir l’activitat econòmica.

4) Incorporar la democràcia participativa en el disseny i implementació de polítiques públiques, començant a efectes exemplificadors per complir els acords plenaris aprovats que requereixen dotació econòmica.

 

En conseqüència, es proposa la repriorització del pressupost 2017 amb les finalitats següents:

 

1) Per construir una ciutat inclusiva:

 • Implementació de plans de desenvolupament comunitari, un per cada districte de la ciutat, distribuint el pressupost total de forma proporcional a la població i adaptant els seus objectius, metodologia i accions a les necessitats diferencials de cada territori (inclusió relacional, territorial, comunitària i educativa)
 • Reforçar l’OME i establir mesures de lluita contra la segregació escolar a primària i secundària obligatòria
 • Desenvolupament del pla d’acció del PLIS (acció integral per a tots àmbits de la inclusió)
 • Desenvolupament d’accions transversals en l’àmbit dels serveis socials amb metodologia de treball social comunitari (acció integral per a tots àmbits de la inclusió).
 • Prova pilot de renda mínima d’inclusió.

 

2) Per millorar l’ocupabilitat de la població:

 • Implementació d’un Pla d’actuació municipal integrada en l’àmbit de l’FP.
 • Projectes de subvenció a la contractació.

 

3) Per afavorir l’activitat econòmica:

 • Pla de foment i suport a l’economia social i cooperativa i a l’emprenedoria.
 • Pla integral d’intervenció als polígons industrials.

 

4) Per millorar i aprofundir la democràcia participativa:

 • Dotar econòmicament la implementació de les mesures aprovades en sessió plenària durant aquest mandat i no executades per manca d’operativització.
 • Dotar econòmicament un pla de comunicació a la ciutadania sobre la gestió de l’aigua a Terrassa.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *