Ple Setembre: De l’1 d’Octubre a la conquesta de Sobiranies  

El Ple de setembre permet aprovar un acord per reivindicar l’1 d’Octubre des de l’Ajuntament de Terrassa i fer passes endavant en la consecució d’una millora en la participació i la promoció de sobiranies al món local.

 

Carles Caballero: “L’1 d’Octubre ens vam descobrir com a poble. L’1 d’octubre vam votar. L’1 d’octubre vam vèncer”.

Carles Caballero: “L’1 d’Octubre ens vam descobrir com a poble. L’1 d’octubre vam votar. L’1 d’octubre vam vèncer”.

El ple de setembre serà recordat per la reivindicació de l’1 d’octubre des de la màxima institució de la sobirania terrassenca però, també, per la visualització de dues formes contraposades d’entendre la política: la de la confrontació i la de la defensa de la democràcia.

En primer terme per la mateixa aprovació de la proposta sobre l’1 d’octubre. Una iniciativa treballada fins a darrer instant des d’ERC-Mes per establir complicitats dins el plenari i, malgrat els matisos d’uns i altres, establir un consens ampli més enllà dels del 155 (PP, C’s i PSC) per reivindicar una data històrica, el dret inqüestionable de la ciutadania per decidir el seu futur, la llibertat dels presos polítics i la fi de la persecució ideològica.

Un debat no lliure de tensió, sobretot des de les bancades del públic, on un grup de ciutadans unionistes van penjar una bandera espanyola i van increpar els regidors independentistes. Com va expressar el portaveu del grup municipal d’ERC-MES, Isaac Albert, al finalitzar el ple: “Sempre defensarem la llibertat d’expressió, sigui de qui sigui, però no entenem que es toleri que dins del ple es permetin insults a les persones electes”.

De fet, justament per no caure en l’estratègia de la confrontació, la majoria de grups (a excepció del PP i el PSC) va decidir no intervenir en el debat sobre l’enèsima proposta de Ciutadans per limitar la llibertat d’expressió a l’espai públic i prohibir els llaços grocs. Pretensió de Ciutadans de desviar el debat per no parlar del que realment importa. Resumit per Isaac Albert afirmant que “volen prohibir els llaços grocs quan del que toca parlar és de la llibertat dels presos polítics i el futur del País. Els drets no es debaten, s’exerceixen”. La proposta, finalment, va ser desestimada.

El que si es va aprovar, per àmplia majoria, va ser la proposta a instàncies del Parlament ciutadà per millorar la participació ciutadana en els afers institucionals. El regidor, Pep Forn, va entomar el repte proposat per aquest col·lectiu, tot i advertir que “Tenim eines per millorar la participació, però s’han d’utilitzar i sobretot cal voluntat política per fer efectives les bones propostes de la ciutadania”. En aquest sentit Pep Forn va recordar que ERC-MES és l’únic grup municipal que va decidir estar present en tots els consells d’administració de les societats municipals com una obligació inherent a ser representants de la ciutadania. També va picar la cresta al govern per dignificar els espais de participació de les entitats, validar les seves aportacions i no utilitzar mecanismes com les audiències ciutadanes per fer propaganda de la tasca de govern.

Finalment, el grup municipal d’ERC-MES va apostar per donar suport a iniciatives per millorar la inversió als barris o  desenvolupar la feminització de l’esport i l’activitat física en el marc del nou pla de l’esport que hauria d’estar desenvolupant el govern municipal a instàncies dels republicans.  En l’apartat d’acords de junta de portaveus, tots els grups es van sumar a la proposta d’ERC-MES per vehicular la demanda de la cooperativa Som Energia per millorar les bonificacions fiscals a aquelles persones que aposten voluntàriament per l’autoconsum ecològic amb la instal·lació d’energies renovables al seu domicili. Un petit pas necessari per a la sobirania energètica, també des del món local.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *