Pressupostos i Ordenances 2020 – Cap a un nou model de ciutat

El Ple de Terrassa aprova inicialment els pressupostos i ordenances per a l’any vinent. Els primers comptes del mandat tiren endavant així amb un temps rècord i permeten establir les bases econòmiques per començar a desenvolupar el programa de govern per transformar la ciutat.

Isaac Albert: “Aconseguir fer el màxim possible per la ciutadania i pel projecte de ciutat amb els recursos que tenim. Aquesta és la base d’aquests pressupostos. I entenem que el valor de ciutat a aportar des del govern és treballar per oferir a la ciutadania equipaments i serveis de primera

En 4 mesos aquest Ajuntament té un programa de govern, tindrà pressupostos i ordenances.”El portaveu del grup municipal d’ERC-MES i primer tinent d’alcalde, Isaac Albert, començava la seva intervenció al Ple extraordinari amb una afirmació no fortuïta. Sovint els primers comptes del mandat es demoren i, enguany, que el nou bipartit ha trencat amb 40 anys de governs socialistes, ha reformulat l’estructura organitzativa de l’Ajuntament i ha plantejat un projecte de ciutat de llarg recorregut, s’ha aconseguit portar i aprovar a plenari per primera vegada pressupostos i ordenances en un debat compartit. Un objectiu llargament reivindicat per Esquerra Republicana, per poder clarificar la relació entre el que s’ingressa i la despesa prevista i que, com s’ha pogut comprovar en el plenari, posa en evidència determinades argumentacions de l’oposició.

No han estat una tasca senzilla, finalment el pressupost consolidat sigui de 257 milions d’euros i suposi un increment del 5,2 per cent respecte a l’exercici anterior. El govern municipal ha hagut de fer front a partides compromeses amb anterioritat i a les conegudes restriccions estatals per la regla de la despesa. Un fet que no ha exclòs que, amb el programa de govern en mà, s’hagi reprioritzat recursos i establert uns paràmetres fiscals per començar a treballar en els compromisos polítics per transformar la ciutat. Per Isaac Albert “És obvi que la capacitat de despesa no és infinita, però això no exclou aconseguir fer el màxim possible per la ciutadania i pel projecte de ciutat amb els recursos que tenim”.

En aquest sentit, els comptes de l’any vinent per polítiques socials i d’atenció a les persones vulnerables (3,1 milions), es recupera inversió en política social d’habitatge (550.000€), s’aposta per l’educació (1,3 milions), s’incrementa substancialment el pressupost en cultura i esport com a elements cohesionadors de ciutat (2 milions), s’aborda la necessària millora en la neteja i la gestió de residus (1,8 milions), promoció econòmica i ocupació (310.000€)…

Inversions de ciutat sobre les quals l’oposició ha tingut poc a dir, tot i fer un front comú centrant el seu interés especialment en les taxes, especialment de l’IBI. S’ha esquivat, això si, la política de bonificacions i equitat de l’Ajuntament per assegurar l’efectivitat política de les mateixes en la redistribució de la riquesa i la ciutat que volem aconseguir. Per exemple, a partir d’enguany s’aplicarà un increment de l’IBI d’un 50% a qui tingui més de dos pisos buits per evitar l’especulació immobiliària, s’amplien les bonificacions per la implantació d’energies renovables o s’amplia els supòsits d’aplicació de la tarifa social en el servei d’aigua, entre altres.

En el debat amb l’oposició, Isaac Albert ha afirmat que “Un dels problemes més importants que tenim és que aquesta ciutat es manté en la part baixa d’inversió per habitant. Si tenim la ciutat que tenim no és per un fet natural, és per les decisions preses i per uns índexs d’inversió baixos!”. Una afirmació que el portaveu d’ERC-MES ha contrastat amb dades “Terrassa té una despesa municipal de 950€ anuals per habitant. A Barcelona són 1634€, a Sabadell 1061€, a Rubí 977€, a Tarragona 1,319€, a Manresa 1144€…”. En aquest sentit, ha retret a l’oposició el populisme alhora de criticar les ordenances municipals sense tenir en compte on s’inverteixen aquests recursos en benefici de la ciutadania. El líder republicà ha estat especialment incisiu amb els socialistes a qui els ha recordat que no es pot criticar el govern actual per intentar desenvolupar les polítiques que el PSC en 40 anys no es atrevir a fer: “El valor de ciutat és tenir uns equipaments, uns serveis, un projecte educatiu de primera, polítiques anticipadores a les necessitats dels serveis socials… Vostès hi podrien ser, però prefereixen oposar-se a aquests pressupostos amb un discurs de dretes“.

Posicions contraposades entre govern i oposició que ha conclòs amb l’aprovació inicial dels pressupostos i ordenances. Ara aquests passaran a exposició pública mentre el govern continuarà treballant en la seva difusió entre la ciutadania per tal que hi puguin fer aportacions. Les bases econòmiques per començar a treballar del nou executiu local amb el programa de govern ja estan establertes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *