10 canvis del govern municipal durant el primer any de mandat

“Tot just fa un any començàvem la nostra pròpia “revolució” terrassenca amb uns resultats electorals que capgiraven el panorama polític municipal dels darrers quaranta anys… Mai ens hauríem imaginat , que un any després, estaríem treballant per donar resposta a les conseqüències produïdes per una crisi sanitària”, explica Isaac Albert, 1r Tinent d’Alcalde d’ERC-MES a l’Ajuntament de Terrassa en un article publicat al diari de Terrassa.

L’avaluació d’aquest primer any de mandat ha de passar indestriablement per les últimes mesures que ha pres el govern municipal per fer front a la crisi sanitària, econòmica i social que ha provocat la pandèmia global de la Covid-19. Aquest govern ha reaccionat de forma decidida a la crisi del coronavirus posant el focus en l’atenció a les persones, a les necessitats socials, a l’impacte del teixit productiu i associatiu de la ciutat i amb la creació de dinàmiques de col·laboració social i empresarial per donar una resposta de ciutat a la crisi. Una resposta que es veurà reflectida en l’acord de base per iniciar el procés de construcció d’un pacte de ciutat per l’impuls econòmic i social.

Han sigut dos mesos durs per la ciutat i la pandèmia ha fet visible la crisi econòmica i social. “Aquesta crisi ja estava aquí, a l’anterior “normalitat”, palpitant, en una societat vivint a la corda fluixa, en un delicat equilibri que requeria i reclamava de canvis. La pandèmia ha trencat la corda i els canvis que massa cops s’han projectat cap al futur es reclamen com una necessitat del present. L’invisible s’ha fet visible”, explica Albert.

Però abans de l’aparició de la Covid-19, el govern municipal de Terrassa ja havia iniciat un camí de canvi del model de ciutat posant les persones al centre de la vida social, econòmica i política de la ciutat. El nou govern municipal sorgit de les eleccions municipals de fa un any, va crear un punt d’inflexió en la política terrassenca després de quaranta anys al poder del PSC. Aquest canvi “requeria noves formes de governar i de projecte de present i de futur”, explica Albert. Tot i l’aparició de la Covid-19, s’ha de seguir treballant per una ciutat més justa, més sostenible, més innovadora i més dinàmica. “Mai Terrassa ha necessitat tant de tot el seu talent. La covid-19 ha fet evidents les nostres febleses, cal respondre-li amb tot el nostre potencial”, explica Albert.

Per aquest motiu, a continuació esposarem els deu principals canvis que ha realitzat aquest govern municipal en el primer any de mandat:

1.Nova organització i forma de governar:

 • Es crea l’Àrea de Cicles de la vida i el servei d’infància. . L’Àrea de Cicles de la Vida es crea com a un element absolutament transversal que ha d’impactar en totes les polítiques que es facin des de l’Ajuntament. La infància, alhora, és ciutadania amb tots els drets, viu la ciutat com qualsevol altre i per tant, cal que participi, escoltar-la, que hi digui la seva en totes polítiques que l’afecten. El govern municipal situa la infància al centre. A més, pel jovent s’han fet assessories telemàtiques, s’ha potenciat la perspectiva juvenil transversalment i s’està treballant per impulsar polítiques que ajudin a emancipar al jovent.
 • S’unifica la promoció econòmica i projecció de la ciutat, per projectar Terrassa no només a Catalunya, sinó al món.
 • Es crea la regidora de rieres i s’elabora un projecte a curt, mitjà i llarg termini recollint les propostes i els estudis tècnics, dialogant amb les entitats i buscant les fórmules de cooperació amb altres administracions.
 • Es crea la regidoria de Benestar Animal per fer de Terrassa una ciutat referent en aquesta matèria. Buscar fórmules que garanteixin plenament els drets i el benestar dels animals, així com la convivència ciutadania i el civisme.
 • Es fa un nou enfoc en polítiques públiques que posin a la gent al centre de les seves decisions.
 • El govern municipal vol establir una nova governança amb dos eixos clau: la transparència i la participació ciutadana. S’ha realitat un nou pla de transparència de mandat ambiciós, i s’ha aprovat per tots els partits que formen part del consistori una bústia ètica. A més, el govern creu en la importància real dels consells sectorials i territorials i el procés participatiu del pacte de ciutat on es necessitarà l’ajuda de tothom per impulsar la ciutat en l’àmbit econòmic i social.
 • Des de l’Ajuntament s’està treballant per dur a terme la transformació digital d’alguns mecanismes de les entitats públiques. Durant la Covid-19 les noves tecnologies han sigut de vital importància per seguir apropant l’Ajuntament a la ciutadania i per crear noves maneres de treballar com és el teletreball.

2. El govern aposta per la Revolució Verda:

 • Es va abordar amb decisió greus problemes urbanístics com el problema del portal de Sant Roc: es va tancar el pàrquing del portal de Sant Roc i es va iniciar l’expedient per a la finalització anticipada de la concessió.
 • Es va iniciar un ambiciós projecte de vianalització que es desenvoluparà per tota la ciutat, un projecte que hem començat a veure els darrers caps de setmana amb les mesures preventives per la Covid-19.
 • S’incrementen les zones 30 als barris de Ca n’Aurell, Sant Pere, Pere Parres, Cementiri Vell i Escola Industrial-Plaça Catalunya.
 • Es va apostar decididament per avançar en la consolidació del projecte de l’Anella verda: l’Ajuntament va col·laborar en la replantació de 255 arbres en una zona de l’Anella Verda i va adequar els camins dels barris de les Martines i la millora de la connectivitat amb l’Anella Verda.
 • L’Ajuntament va decidir que un total de 13 edificis municipals funcioni amb energia fotovoltaica a partir d’aquest any 2020.

3. Posem les persones al centre:

 • L’Ajuntament lidera una aliança de ciutat contra l’amenaça de les elèctriques de tallar la llum a les famílies més vulnerables.
 • Es va posar en marxa la T-Hospital, una targeta d’autobús per viatjar de forma gratuïta a l’Hospital de Terrassa.
 • El govern municipal va crear un sistema de beques de menjador per a famílies monoparentals.

4. Educació 360:

 • L’educació al centre de les polítiques públiques amb una visió integral de la mateixa i prioritzant accions per avançar n la lluita contra la segregació escolar.
 • S’han fet negociacions amb la Generalitat per avançar en la implantació d’instituts escola, estudi i replantejament dels menjadors escoles. A més, l’Ajuntament de Terrassa i el Departament d’Educació han signat un acord per a la construcció del futur Institut escola Sala i Badrinas.
 • El govern municipal ha apostat per l’orientació de l’alumnat amb l’èxit de la primera edició digital de la fira Terrassa Tria Futur que va obtenir 24.000 visitants.
 • L’Ajuntament ha apostat per desenvolupar la Formació Professional a la ciutat.
 • Amb l’aparició de la Covid-19, l’Ajuntament lluita per aconseguir dur a terme el projecte de l’Estiu més educatiu, intentant fer dels casals d’estiu, escoles d’educació en el lleure, perquè els infants puguin gaudir de l’estiu, mentre aprenen coses noves.
 • Durant la Covid-19, l’Ajuntament de Terrassa ha repartit material escolar bàsic a tots els alumnes que ho necessitaven i també ha repartir més de 200 tauletes a tots aquells alumnes que tenien dificultats digitals als seus domicilis.

5. Obrir un procés de reflexió sobre l’organització territorial de la ciutat i obrir els treballs d’anàlisi de la unificació del barri de Les Fonts.

 • L’Ajuntament ha creat un grup de persones expertes que analitzi les necessitats territorials de la ciutat i ha impulsat un diàleg amb els veïns/es i les entitats per definir un nou model de descentralitzar els serveis i equipaments de la ciutat.
 • A més, el Barri de Les Fonts s’integrarà a Terrassa en els pròxims anys després d’haver arribat a un acord amb l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallés.

6. Millora en els serveis a la ciutadania:

 • Treball de fons en la gestió de la neteja de la ciutat. L’Ajuntament ha donat prioritat a la neteja i la recollida de brossa, i es revisaran els protocols interns del servei i del seu funcionament amb l’objectiu d’impulsar un procés de millora.
 • A més, l’Ajuntament planteja un sistema de seguretat focalitzat en la policia de proximitat.

7. Innovació social i econòmica:

 • Apostar per una nova economia més social i cooperativa amb la consolidació dels projectes d’innovació i cooperació empresarial, com per exemple la creació de l’espai Marketplace durant el coronavirus.
 • Avenç per la promoció de l’economia social i solidària i un espai de referència, per desenvolupar sectors estratègics com l’audiovisual.

8. En l’àmbit de la cultura, s’ha avançat en la capacitat de ser una ciutat més creativa, amb capacitat de produir producte cultural i no només de programar-lo.

 • En el primer any de mandat ja s’ha avançat decididament per assolir el compromís d’increment d’un 50% en el pressupost de cultura de l’Ajuntament.
 • S’ha estructurat un projecte cultural per desenvolupar totes les arts vives de la ciutat amb diferents iniciatives específiques.
 • El compromís amb la cultura i la creació es manté amb el coronavirus amb el nou programa Terrassa Crea i la reprogramació d’espectacles.

9. L’esport com a eina d’integració social, de cohesió, també com a element de projecció de la ciutat i de promoció econòmica.

 • La ciutat és escollida com a seu del Mundial Femení de Hockey 2022.
 • Terrassa es postul·la com a Capital Europea de l’Esport 2021.
 • Es reforcen els equipaments i serveis davant les necessitats socials, amb iniciatives com la campanya especial a les piscines municipals (estiu 2021) o l’obertura i adaptació a les circumstàncies post-pandèmia (estiu 2022)

10. Recuperació de la memòria històrica:

 • Publicació del llistat de deportats terrassencs després de 40 anys. Un acte de dignitat i justícia que per l’Ajuntament de Terrassa, la recuperació de la memòria democràtica, és una prioritat.
 • El cicle de Quitèria Tarragó que es va iniciar amb una xerrada a la Masia Freixa el passat mes de març. El seu reconeixement per la feina feta com a llevadora, però també com a primera dona regidora de l’Ajuntament de Terrassa.

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Latest posts by L'Acció.cat (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *