Totes les propostes per viure un Sant Jordi des del confinament

El 23 d’abril és Sant Jordi, una de les tradicions més especials de la cultura catalana. Dia en què els carrers s’omplen de gent, flors i llibres. Aquest any però, això serà impossible a causa del confinament provocat pel Covid-19. Però de totes maneres, no s’han de perdre les ganes de viure una diada com aquesta, i es pot fer des de casa amb algunes de les iniciatives que et proposarem a continuació.

Propostes a Terrassa

1. Les biblioteques Municipals de Terrassa proposen una compra participativa de llibres.

La xarxa de biblioteques municipals de Terrassa proposa a la ciutadania que faci les seves propostes de llibres per regalar aquest Sant Jordi responent, a través de Twitter, a la pregunta: “Quin llibre regalaries aquest Sant Jordi?” al perfil de Twitter @bctxarxa.

La iniciativa es durà a terme entre el 17 i el 23 d’abril. Un cop finalitzada, es recolliran tots els suggeriments i, en la mesures que sigui possible, les biblioteques municipals adquiriran aquests títols per a que passin a formar part dels seus llibres i posar-los a disposició de la ciutadania a través del servei de préstec habitual.

Cada una d’aquestes obres durà un petit distintiu amb el nom de la persona que va suggerir la seva adquisició. Els llibres s’adquiriran en llibreries de la ciutat per potenciar el comerç de proximitat.

2. Presentació de llibres d’autors i autores locals.

Òmnium Cultural conjuntament amb l’Ajuntament, a través de la Biblioteca Central, mantindrà la tradicional presentació de les obres literàries escrites en català per autors i autores locals en el darrer any. Aquesta trobada, enguany es farà de manera telemàtica. A partir del passat dilluns 20 d’abril, Òmnium Cultural publicarà un fil al seu perfil de twitter on cada un dels autors i autores locals farà una breu presentació de la seva publicació .

Per a més informació: https://twitter.com/omniumterrassa/status/1252357057216278533?s=12

3. Publicació de narracions curtes Josep Soler i Palet i guia de novel·la negra.

La pàgina web de la xarxa de biblioteques municipals ha publicat, en format digital, els 10 relats seleccionats en l’edició del 2019 del Concurs de Narracions curtes Soler i Palet.

D’altra banda, la biblioteca del Districte 6 forma part d’un grup de biblioteques especialitzades en novel·la negre que publiquen una guia dels llibres d’aquest gènere adquirits l’any anterior.

4. Propostes alternatives a les llibreries de la nostra ciutat.

Tot i que les llibreries no podran obrir el dia de Sant Jordi, alguns d’aquests establiments de la ciutat han posat en marxa sistemes per a què els terrassencs i les terrassenques puguin adquirir els seus llibres.

Per fer-ho possible, ofereixen la possibilitat de poder adquirir els llibres fent la comanda per internet i facilitant la seva entrega a domicili, o mitjançant un sistema de compra avançada que permet fer ara els encàrrecs i reserves mitjançant internet i recollir-los un cop finalitzat el confinament. Aquestes propostes, en les quals algunes llibreries de Terrassa hi participen, les trobareu al punt següent sobre les iniciatives de tot el territori català.

5. Premi Poesia Marta Pessarrodona.

Un guardó en homenatge i reconeixement a la figura de la poeta, narradora i crítica literària terrassenca, guardonada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. El premi està destinat a joves d0entre 16 i 10 anys i tindrà dues modalitat: un guardó de poesia escrita i un de videopoesia. El dia de Sant Jordi es publicaran les bases del premi a la pàgina web http://www.elixir.cat.

6. Des de l’Ajuntament es convida a celebrar el Sant Jordi des de casa.

L’objectiu es dibuixar una rosa, un drac o un llibre sobre qualsevol material. Un cop acabats els dibuixos es poden penjar a finestres, portes o balcons fent-los ben visibles i contribuint així a celebrar la jornada de Sant Jordi.

Propostes a tot el conjunt de Catalunya

1.Cap Sant Jordi sense rosa.

La Generalitat anima a reglar roses virtuals a totes aquelles persones especials a qui vulguis dedicar un instant en aquesta diada. Cada rosa compta, ja que tots els beneficis d’aquesta iniciativa aniran destinats a l’Hospital Clínic de Barcelona.

Un cop hagis comprat les teves roses, i per tant, hagis realitza la teva donació, rebràs dues imatges amb la teva il·lustració i dedicatòria perquè el dia 23 puguis compartir-les amb aquella o aquelles persones. Totes les roses han estat il·lustrades especialment per a aquesta iniciativa.

Per a més informació: https://www.capsantjordisenserosa.org/ca/

2. Celebra Sant Jordi amb un agraïment literari als professionals sanitaris que lluiten contra el drac del coronavirus.

Escriu un relat i li dediques al teu professional de referència i la Generalitat l’hi farà arribar.

Per a més informació: http://ics.gencat.cat/ca/detall/noticia/ICS_Sant_Jordi2020

3. Els Mossos d’Esquadra se sumen a la celebració de Sant Jordi.

Dijous 23 d’abril  a partir de les 11h a través d’Instagram els Mossos d’Esquadra explicaran o llegiran un conte per als més petits de la casa.

A més, a través del seu web es deixaran un punts de llibre i làmines per pintar relacionades amb la diada de Sant Jordi.

Per últim, com altres anys, es faran algunes recomanacions de llibres.

Per a més informació: https://mossos.gencat.cat/ca/temes/mossos-i-literatura/StJordi/index.html

4. Els llibres per Sant Jordi.

Algunes de les propostes són:

“Llibreries Obertes”: impulsat per la cooperativa SOM i l’Agència Mortensen, i també compta amb el suport d’Òmnium Cultural. Ja hi ha més de 400 llibreries adherides a la campanya “Regala un llibre per Sant Jordi”, que té l’objectiu d’ingressar mig milió d’euros fins la diada de Sant Jordi.

La iniciativa es va posar en marxa al principi del confinament i ha venut més de 20.000 volums. Els llibreters rebran el 100% de l’import de la vensa. La idea és comprar un llibre i recollir-lo quan acabi el confinament.

Per a més informació: https://llibreriesobertes.cat/

D’altra banda moltes llibreries han optat per fer la seva pròpia venta en línia com és el cas de la llibreria Cinta de Terrassa.

Libelista: Xarxa de llibreries on pots comprar el teu llibre i decidir si vols que te’l enviïn a casa o si prefereixes recollir-lo quan acabi el confinament. Aquesta plataforma també garanteix que les llibreries s’emportin el 100% de benefici de la teva compra.

Per a més informació: https://www.libelista.com/com-comprar/

#Adoptaunallibreria: Iniciativa organitzada per algunes editorials. Entres a la botiga en línia de l’editorial del llibre que tu vulguis, fas la compra en línia a través del web i s’introdueix “Adopta un llibre” com a codi del cupó a la cistella de compra, després afegeixes el nom de la llibreria que vols adoptar i indiques si vols rebre els llibres després del confinament o ara. La llibreria rebrà un 30% de l’import de la teva compra. Aquesta iniciativa va començar amb l’Editorial Comanegra, però ara també s’han afegit d’altres editorials com: Adesiara, Fragmenta, Fonoll, Trípode, Obscura, Sidillà, Apostroph. El llibre arribarà a l’adreça que hagis indicat sense cap cost d’enviament.

Sempre és 23: és una campanya impulsada per les llibreries cooperatives i oberta a adhesions d’altres actors de la cadena del llibre com llibreries de proximitat, editorials, autores, il·lustradores, etc. La campanya se centra en la idea de posar de manifest que les llibreries hi són durant tot l’any i que Sant Jordi evidencia un model de cultura concentrat i centralitzat en un sol dia, un fet que fa vulnerables a les llibreries. És per aquest motiu que defensem una forma de treballat diferent en aquest sentit. Alhora pretenen fer una xarxa de cooperació entre llibreries per desenvolupar un ecosistema cultural sostenible i arrelat al territori. Així doncs, l’objectiu principal d’aquesta iniciativa és el de desestacionalitzar Sant Jordi i fer una xarxa entre les llibreries cooperatives i de proximitat.

Per a més informació: http://culturacooperativa.cat/llibreries/

Tota aquesta informació està disponible també al web del gencat.cat.

5. Memorial Democràtic.

El grup DEMD organitza una trobada literària en línia per comentar el llibre El Xal, de Cyntia Ozick, el dia de Sant Jordi a les 18 de la tarda.

Per a més informació: http://memoria.gencat.cat/ca/actualitat/detalls/article/Celebra-Sant-Jordi-amb-el-Memorial-Democratic

6. #eBiblioCat és una plataforma que dona un servei de préstec de llibres electrònics, de revistes, de pel·lícules, descàrrega d’audiollibres i accés a documentals, música, a enciclopèdies, i a idiomes. Té més de 100.000 títols en diferents formats i temàtiques.

Amb aquest servei es vol garantir la descàrrega, l’accés i la consulta legal de continguts, oberta a tots els usuaris de les biblioteques públiques de Catalunya.

Per a més informació: https://biblioteques.gencat.cat/ca/biblioteques/catalegs/eBiblio/

7. Les roses de Sant Jordi.

El gremi de floristes de Catalunya ha iniciat una campanya per portar roses a casa. Des del gremi es farà tot el possible perquè qui vulgui tenir una rosa natural de Sant Jordi la pugui comprar i rebre a casa. Al seu web han recopilat les floristeries de Catalunya que donaran servei de compra online o per encàrrec amb entrega domiciliària.

Per a més informació: https://floristes.cat/

Alhora, també hi ha d’altres floristeries que ho fan pel seu compte sense participar en la iniciativa del gremi. Normalment són floristeries petites i de proximitat.

D’altra banda, es recomana esperar a què acabi el confinament per poder adquirir una rosa de Sant Jordi natural i sempre fer-ho a un comerç de proximitat.

ERC i Jovent Republicà Terrassa

D’altra banda des de Jovent Republicà s’estan preparant 11 ressenyes de llibres d’autoria catalana o llibres essencials que s’aniran publicant a les seves xarxes socials. També preparen algunes postals per explicar les diferents maneres que hi ha per comprar llibres i roses, que també difondran a través de les xarxes socials.

A més, els nostres regidors i regidores a l’Ajuntament, Ona Martínez, Carles Caballero, Pep Forn, Teresa Ciurana i Isaac Albert han fet un vídeo recomanant un llibre per Sant Jordi que seran publicats a les nostres xarxes socials al llarg del dia de Sant Jordi.

ERC Nacional

Finalment, des d’Esquerra Republicana s’organitzen una sèrie de converses sobre llibres en directe a Instagram. A continuació us deixem l’horari d’aquestes converses:

11h Magda Gregori i Pere Aragonès conversaran sobre el llibre L’independentisme pragmàtic, de Pere Aragonès al compte d’Instagram @magdagregoriborrell

12h Roger Junqueras i Marta Rovira conversaran sobre el llibre Parlant amb tu d’amor i llibertat, d’Oriol Junqueras al canal d’instagram @rogerjunquerasvies.

13h Ruben Wagensberg i Roger Torrent conversaran sobre el llibre Privilegi a l’altra banda del riu de Ruben Wagensberg al canal “wagens.

16h Carles Mundó i Raquel Sans parlaran sobre el llibre El referèndum inevitable, de Carles Mundo al canal @mundo_carles.

17h Diana Riba i Marta Vilalta parlaran del llibre Des del banc dels acusats, de Raül Roomeva al canal de @dianariba.

18h Montse Bassa i Gabriel Rufián parlaran del llibre Carregades de raons de Dolors Bassa i Montse Bassa al canal de @bassamontse.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *